România şi Republica Moldova vor înfiinţa un batalion mixt de menţinere a păcii

Publicat in Politica 21 August 2015 Actualizat: 23 August 2015 442 ori
Google+ WhatsApp
România şi Republica Moldova vor înfiinţa un batalion mixt de menţinere a păcii
România şi Republica Moldova vor înfiinţa un batalion mixt de menţinere a păcii

Mircea Duşa, ministrul Apărării, a precizat, joi, că România şi Republica Moldova vor înfiinţa un batalion mixt româno-moldovean de menţinere a păcii şi vor reactiva comisia bilaterală de apărare. Declaraţia a fost făcută după întâlnirea cu ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Şalaru.

„Astăzi am hotărât cu domnul ministru să înfiinţăm un batalion mixt româno-moldovean de menţinere a păcii, cu sediul la Iaşi”, a spus ministrul Mircea Duşa, adăugând că detaliile vor fi stabilite ulterior, potrivit Mediafax. De asemenea, cei doi miniştri au decis reactivarea comisiei mixte de apărare.

„Am convenit astăzi să reactivăm comisiile mixte ale celor două ministere, care să se întâlnească semestrial, o dată în Moldova, o dată în România. Cooperarea bilaterală dintre cele două ministere trebuie să fie una foarte bună pentru a realiza acest deziderat al sprijinirii drumului euro-atlantic al Moldovei”, a mai spus Duşa. Comisia bilaterală urmează să se întrunească în septembrie la Chişinău.

„Vom discuta mai departe toate problemele care apar. Vom găsi soluţii la toate problemele, sper eu, şi armata Republicii Moldova trebuie să devină, ca formă şi conţinut, o armată care să corespundă cerinţelor euro-atlantice", a spus ministrul Anatolie Şalaru. Cu privire la relaţiile bilaterale, Mircea Duşa a precizat că sunt şi multe probleme care privesc aspecte tehnice ale colaborării dintre cele două ministere, dar că şefii Statelor Majore au primit ordin ca într-un termen foarte scurt să prezinte un punct de vedere tehnic, cu anumite aspecte ale cooperării militare bilaterale.

Republica Moldova a trecut printr-o „perioadă de incertitudini politice”

Anatolie Şalaru, aflat la prima vizită în calitate de ministru al Apărării la Bucureşti, a explicat că Republica Moldova a trecut printr-o „perioadă de incertitudini politice”, dar că a fost formată o nouă alianţă de guvernare, susţinută de majoritate parlamentară, şi un guvern care să reziste până la următoarele alegeri parlamentare, şi-a exprimat speranţa noul ministru al Apărării de la Chişinău.

„Astăzi am făcut un plan de activitate de colaborare pe o perioadă mai lungă decât făceam până acum, de cinci - şase luni, pentru că se schimbau miniştrii foarte des. Sper că în următorii patru ani să fiu eu partenerul de discuţii şi de negocieri de colaborare cu domnul Duşa”, a spus Şalaru, care a mulţumit pentru sprijinul acordat de România.

De asemenea, Şalaru a mai precizat că Republica Moldova se află într-o zonă de incertitudini şi că are nevoie „mai mult decât oricând” de sprijinul României pentru reformarea armatei şi pentru întărirea capacităţilor de apărare. „Republica Moldova are doi parteneri strategici importanţi, România şi Statele Unite ale Americii, şi Uniunea Europeană, bineînţeles, dar cu România suntem cei mai apropiaţi şi întotdeauna când am avut nevoie statul român ne-a întins o mână de ajutor”, a spus Anatolie Şalaru.

Un birou NATO va fi deschis la Chişinău

Cei doi miniştri au discutat şi despre biroul NATO care va fi deschis la Chişinău. „Acest birou, unde vor activa specialişti din mai multe state, inclusiv din România, va avea menirea de a pregăti integrarea şi activitatea de restructurare a armatei Republicii Moldova pe standarde NATO", a spus Mircea Duşa. Cei doi miniştri au discutat şi despre securitatea din regiune, ca urmare a crizei din Ucraina, a anexării Crimeei de către Rusia şi despre securitatea din zona Mării Negre.

„Situaţia de securitate din zonă este una deosebită pentru că nu s-au făcut toţi paşii pentru a implementa acordurile de la Minsk şi pentru că e necesar ca probema crizei din Ucraina şi din zona extinsă a Mării Negre să fie solicitată într-o formă a dreptului internaţional", a spus Duşa. Ministrul Duşa a mai spus că rezolvarea crizei se poate face doar pe calea diplomatică se poate ajunge la o soluţie eficientă.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.