Deputaţii jurişti au decis: AVIZ NEGATIV pentru urmărirea penală a lui Victor Ponta

Publicat in Politica 08 Iunie 2015 446 ori
Google+ WhatsApp
Deputaţii jurişti au decis: AVIZ NEGATIV pentru urmărirea penală a lui Victor Ponta
Deputaţii jurişti au decis: AVIZ NEGATIV pentru urmărirea penală a lui Victor Ponta

Deputaţii din Comisia Juridică au dat, luni, aviz negativ cererii DNA pentru începerea urmăririi penale în cazul premierului Victor Ponta. Votul final se va da marţi, la ora 10.00, în plenul Camerei, când deputaţii vor decide dacă premierul îşi pierde sau nu imunitatea parlamentară. 

 

Comisia juridică a Camerei Deputaților a întocmit, luni, raport de respingere a cererii procurorului general privind urmărirea penală în cazul premierului Victor Ponta. 18 deputaţi au votat "împotriva" cererii DNA de urmărire penală a lui Ponta, 7 au votat "pentru". De asemenea, s-a înregistrat o abţinere. 

"La Comisia Juridică s-a votat în felul următor: 7 pentru începerea urmăririi penale, 18 voturi pentru neînceperea urmăririi penale şi o abţinere. Prin urmare, comisia va face un raport prin care nu se cere începerea urmăririi penale, urmând ca mâine plenul să decidă dacă se începe urmărirea penală sau nu.
Premierul şi-a susţinut cauza"
, a declarat deputatul Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Liberalii din Comisia Juridică acuză PSD că "se opune justiţiei independente".

"Mă aşteptam să fie un vot negativ. PSD face în mod obişnuit un scut în jurul penalilor ori de câte ori vin cereri din partea justiţiei. Părerea mea este că ceea ce s-a întâmplat astăzi se înscrie în întreg demersul PSD prin care a dat un semnal puternic poporului că niciodată justiţie nu trebuie să-şi urmeze cursul firesc. Noi am avut aici o cerere de începere a urmăririi penale şi un act de demnitate a premierului ar fi fost să lase această urmărire penală să fie începută şi să-şi facă acele apărări pe care le-a făcut în faţa colegilor din comisie în faţa instanţelor de judecată. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în comisie arată de fapt că PSD se opune justiţiei independente", a declarat deputatul PNL Valeria-Diana Schelean.

Vicepreşedintele Comisiei Juridice, liberalul Ioan Cupşa, a declarat că PNL a susţinut un proiect de hotărâre prin care Camera Deputaţilor să ceară urmărirea penală a premierului Victor Ponta.

"Din păcate, suntem puţini. Toţi membri PNL din Comisia Juridică au votat în acest sens", a spus Cupşa.

Şedinţa de plen a Camerei Deputatilor privind solicitarea de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta va avea loc marţi la ora 10.00.

Victor Ponta a fost audiat de Comisia Juridică luni, aproximativ 15 minute. 

"Le-am spus ceea ce cred ca jurist, nu ca deputat, nu ca om politic, şi anume că deciziile politice nu pot să fie, conform Constituţiei, cenzurate de către un procuror. Doar deicziile legale. Cele politice (...) sunt deciziii politice, şi atât şi nimic altceva. Orice altă interpretare ne duce în absurd", a spus Ponta, la finalul audierii.  "Mă voi supune deciziei lor", a completat Ponta.

Procurorii DNA au dispus, vineri, începerea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta, la data faptelor avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul de corupție de la companiile energetice Turceni și Rovinari privind încheierea unor contracte de asistență juridică.

În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru.

"Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru", se arată într-un comunicat al DNA.

Duminică, Victor Ponta a reiterat faptul că nu va demisiona şi că este decis să-şi dovedească nevinovăţia în faţa acuzaţiilor DNA. Mai mult, premierul a precizat că va contesta ordonanţa DNA prin care devine suspect în dosarul lui Dan Şova.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.