Trei politicieni din Prahova au pus "gand rau" cheltuielilor publice: Sumele mai mari de 100 de lei sa apara pe site-ul Primariei, cu explicatia de rigoare

Publicat in Politica 07 Aprilie 2015 814 ori
Google+ WhatsApp
Trei politicieni din Prahova au pus "gand rau" cheltuielilor publice: Sumele mai mari de 100 de lei sa apara pe site-ul Primariei, cu explicatia de rigoare
Trei politicieni din Prahova au pus "gand rau" cheltuielilor publice: Sumele mai mari de 100 de lei sa apara pe site-ul Primariei, cu explicatia de rigoare

Bogdan Diaconu, Paul Dumbravanu si Virgil Guran sunt cei trei parlamentari care au initiat proiectul de lege prin care se doreste o transparentizare a modului in care se cheltuie banul public. Acestia sustin ca, de cele mai multe ori, pretul de achizitie al diferitelor produse sau servicii platite de Primarii sau Consilii Judetene este, in mod artificial, umflat.

 

Prin aceasta initiativa se vrea ca oricine sa poata compara cat costa un produs pe piata libera si cu cat este platit de autoritatile publice. Virgil Guran, unul dintre initiatori, declara: “Am depus acest proiect prin care cerem ca tot ce inseamna cheltuiala peste 100 de lei, la nivel Primariilor si a Consiliilor Judetene, sa fie afisata pe site-ul institutiilor respective, cu explicatiile de rigoare. Astfel, isi va da seama lumea cat costa hartia la librarie si cu cat o cumpara cei din administratiile publice. Vrem stoparea scurgerilor de bani, stoparea cheltuirii aiurea a banilor publici .In proiect, sunt prevazute si sanctiuni, daca nu se conformeaza, sa plateasca primarul, consilierii din buzunarul propriu. Incepem si o campanie de strangere de semnaturi pentru sprijinirea proiectului, tocmai pentru a face presiune asupra partidelor vechi, majoritare, care vor sa isi acopere primarii”.

Iata expunerea de motive a proiectului parlamentarilor PRU:

“Proiect de lege Privind Monitorizarea activitatii autoritatilor administratiei publice locale

Transparenta este fundamentul responsabilitatii locale si cheia care ofera contribuabililor instrumente si informatii de care au nevoie pentru a le permite sa detina rolul principal in societate.

Prevenirea fraudei este esentiala pentru protejarea eficienta a intereselor Romaniei. Costul prevenirii fraudei este mult mai mic decat impactul acesteia asupra noastra, a tuturor! Frauda ne afecteaza pe toti si trebuie descurajata!

Prezentul proiect de lege are menirea de a institui reguli minimale si obligativitatea respectarii acestora, in legatura cu publicarea informatiilor de interes general, cu privire la activitatile desfasurate de catre autoritatile administratiei publice locale si organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, pentru a spori transparentizarea serviciilor publice locale si responsabilitatea democratica.

Consider ca, in principiu, toate datele detinute si administrate de catre autoritatile locale ar trebui sa fie puse la dispozitia cetatenilor, in masura in care publicarea acestora nu contravine normelor legale in vigoare. Transparenta oferita de publicarea trimestriala sau anuala a cheltuielilor publice, a structurii organizatorice, a listei bunurilor imobile aflate in proprietatea respectivei institutii, precum si a numarului total al angajatilor aflati sub urmarire penala sau care au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul, incurajeaza autoritatile locale sa isi respecte cetatenii.

Conform cercetarii “Transparenta, Eficacitatea si Credibilitatea procesului de achizitii publice”, realizata de Institutul Pentru Politici Publice (IPP), “Aproape 90% dintre romani cred ca procesul de achizitii publice din Romania este unul corupt, ceea ce arata inca de la inceput faptul ca Romania are o grava problema de credibilitate in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici. Cheltuim zeci de miliarde de euro anual pe contracte de achizitie publica atribuite prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii, insa aceasta nu reprezinta decat a treia parte din suma estimata a fi contractata anual de autoritatile publice centrale si locale pentru achizitii de bunuri, servicii sau lucrari prin alte mijloace decat cele electronice autentice.”

Este esential ca autoritatile administratiei publice sa inteleaga faptul ca cetatenii si mass-media doresc sa cunoasca aceste date. Furnizarea de date publice ar trebui sa devina parte integranta a autoritatilor locale, un angajament fata de cetateni, astfel incat acestia sa capete din nou incredere in deciziile administratiei publice locale.

In opinia mea, publicarea informatiilor cu privire la cheltuielile bugetare efectuate de catre autoritatile locale nu va aduce atingere exercitiului de achizitii publice sau intereselor organizatiilor comerciale si nici nu incalca confidentialitatea comerciala, atata vreme cat sunt exceptate de la publicare clauzele de confidentialitate incluse in contracte.

Romania a aderat la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa (Open Government Partnership) care vizeaza angajarea guvernelor in promovarea transparentei, combaterea coruptiei si utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare si dialogul cu cetatenii, in special prin elaborarea si implementarea de politici in domeniul datelor publice deschise. Obiectivele Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisa se afla intr-o stransa legatura de complementaritate cu cele statuate in Strategia Nationala Anticoruptie (SNA). Cresterea transparentei institutionale prin sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice deschise puse la dispozitie de catre autoritatile publice reprezinta unul dintre obiectivele specifice ale SNA. Datele deschise sunt date ce pot fi utilizate in mod liber, reutilizate si redistribuite de catre oricine este interesat. Institutiile publice trebuie sa asigure conditiile necesare pentru a facilita accesul publicului interesat la documentele disponibile pentru reutilizare. In Romania, Legea nr. 109/2007 implementeaza Directiva 2003/98/CE si urmareste reglementarea reutilizarii informatiilor din institutiile publice, in vederea crearii unor noi produse si servicii informationale.

Analiza datelor care sa evidentieze cheltuielile cu adevarat necesare trebuie sa devina si pentru administratia romaneasca obiectivul principal. Transparenta si analiza datelor, pentru scaderea cheltuielilor si pentru identificarea nevoilor reale de investitii fiind esentiale.

Mai mult decat atat, Societatea Academica din Romania (SAR) este de parere ca “Fiecare institutie publica ar trebui sa isi publice online toate facturile mai mari de 100 de lei, sub amenintarea de sanctiuni administrative pentru directori, masura care ar creste transparenta in cheltuirea banului public si ar reduce posibilitatile de frauda. Scopul ar fi dublu - pe de o parte le-ar da ocazia contribuabililor de-a vedea direct cheltuielile si de-a le compara cu preturile practicate pe piata, pe de alta parte, tocmai din acest motiv, i-ar descuraja pe cei care iau decizia de achizitie sa cumpere la preturi exagerate. Aceasta este una din masurile complementare de transparenta care au devenit necesare dupa esecul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), care s-a dovedit inutilizabil pe componenta de supraveghere si control. Datele din SEAP sunt de cele mai multe ori incomplete sau chiar incorecte, astfel ca relevanta statistica este aproape de zero.”

Din pacate, la o privire de ansamblu asupra practicilor autoritatilor locale, evaluate prin prisma unui esantion relevant, oricine poate constata cu usurinta faptul ca datele publicate nu sunt afisate de asa maniera incat sa contribuie la informarea reala a cetatenilor, beneficiari ultimi ai investitiilor publice realizate, ci pentru indeplinirea cu formalitate a unor proceduri impuse de lege. De multe ori datele sunt incomplete sau se refera la secvente disparate din procesul de achizitii.

Autoritatile contractante nu informeaza publicul cu privire la intreg procesul unei achizitii publice, omitand afisarea de informatii referitoare la toate etapele unei proceduri, de la publicarea anuntului, pana la selectarea castigatorului, semnarea contractului, platile bugetare efectuate si receptia lucrarilor, bunurilor sau serviciilor.

Tocmai din aceste motive consider ca este necesar ca toate autoritatile administratiei publice locale sa publice toate informatiile privind platile efectuate in baza contractelor de achizitie (inclusiv contractele de concesiune de servicii), insotite de anexe (de cele mai multe ori pretul si graficul de implementare se afla doar in anexe), actele aditionale, procesele verbale de receptie pentru bunuri, lucrari si servicii, precum si orice alte informatii legate de implementare.

Frauda in domeniul achizitiilor publice cunoaste si ea o perfectionare continua, iar mecanismele de fraudare sunt din ce in ce mai complexe. Domeniul fraudei in achizitiile publice se intrepatrunde cu cel al coruptiei, al economiei subterane in general si cel al criminalitatii economico-financiare.

Transparenta este singura solutie, atat pentru redobandirea credibilitatii procesului achizitiilor publice, cat si pentru asigurarea corectitudinii, dar si a rationalitatii modului in care se cheltuiesc banii publici in Romania din bugetul de stat, cunoscute fiind problemele cu care se confrunta tara noastra in acest domeniu”.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office