Schimbare de proporții introdusă de Guvern în 2015. Revoluție în bugetele Primăriilor

Publicat in Politica 18 Decembrie 2014 1258 ori
Google+ WhatsApp
Schimbare de proporții introdusă de Guvern în 2015. Revoluție în bugetele Primăriilor
Schimbare de proporții introdusă de Guvern în 2015. Revoluție în bugetele Primăriilor

Prin derogare de la Legea finantelor publice, in anul 2015 va fi introdus in bugetul de stat un Proiect nou cu privire la echilibrarea bugetelor locale. Proiectul a fost asumat de Ministerul Finantelor si Ministerul Dezvoltarii Regionale si a fost aprobat in comisiile de buget-finante ale Parlamentului.

 

Proiectul a fost adoptat dupa circa 4 ore de dezbateri, in prezenta ministrilor Liviu Dragnea si Darius Valcov.

Principalele modificari:

1. Se stabileste o limita de venituri minime proprii pe care trebuie sa le realizeze comunele, orasele, municipiile, municipiile resedinta de judet si judetele din Romania (mai jos in proiect toate cifrele)

2. Cine nu realizeaza veniturile proprii minime stabilite prin lege, vor primi automat diferenta pana la plafon. Modul de echilibrare a bugetelor locale se va realiza in baza unui nou algoritm, foarte riguros.

3. Se scoate din schema orice interventie a Consiliilor Judetene

4. Cei care colecteaza mult si mai acceseaza si fonduri europene, primesc bonusuri

5. Cei care isi reduc gradul de colectare fata de anul precedent sunt penalizati.

6. Masura vizeaza in principal comunele, orasele si municipiile mici care n-au bani se se autosustina. Din experienta celor prezenti la dezbatere, de la mari municipii in sus, nu va fi nevoie de echilibrarea bugetelor locale. Foarte important este ca celor care depasesc plafonul la incasari nu li se ia sub nicio forma din incasari pentru a fi redistribuite celor fara incasari.

7. Riscul este demotivarea celor care nu colecteaza pentru ca oricum vor primi pana la plafon.

8.Este un proiect pilot, care dupa 6 luni va fi analizat cu studii de impact si se va vedea care sunt efectele.

9. Este vorba de doua alocari. Prima alocare este pana cand toata lumea ajunge la plafon, dupa care ce ramane se distribuie iar, ca bonus, dupa un algoritm foarte clar trecut in lege

10. DIN anul 2017, CEI CARE AU INCASARI MAI MICI DECAT ANUL PRECEDENT, SAU CEI CARE AU DATORII, NU VOR PRIMI DECAT 50% DIN REECHILIBRAREA PANA LA PLAFON

SIMULARE: Daca o comuna realizeaza venituri proprii de 800.000 lei, ea va primi automat diferenta pana la plafonul de 1,5 milioane. Dupa ce se impart astfel banii la nivel national si toata lumea ajunge la plafonul minim, se face a doua alocare. La a doua alocare, cine a avut incasari bune primeste un bonus de 15%, iar cine a atras proiecte europene mai primeste 15%. Aceasta comuna, daca in 2017 are incasari mai mici decat in 2016 si are, de exemplu, 700.000 lei incasari, atunci nu va mai primi toata suma pana la 1,5 milioane, cat e plafonul, ci doar jumatate din aceasta suma, adica va mai primi doar 400.000 lei, nu 800.000 lei cat ar trebui sa primeasca pana la plafon

PROIECTUL DE LEGE:

Atentie! La proiect au fost aduse urmatoarele modificari:

- limitele de venituri proprii se refera la cifrele inregistrare de unitatile administrativ-teritoriale in 2013.

- la articolul 3, litera c, proportiile s-au schimbat astfel: 55% - 15% - 15% - 15%

- la articolul 5, proportiile s-au schimbat astfel:  55% - 15% - 30%

content-image

content-image

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.