62% dintre români NU susţin schimbarea Guvernului Ponta

Publicat in Politica 23 Noiembrie 2014 989 ori
Google+ WhatsApp
62% dintre români NU susţin schimbarea Guvernului Ponta
62% dintre români NU susţin schimbarea Guvernului Ponta

62% dintre români nu susţin schimbarea guvernului actual în favoarea instalării unui guvern PNL, considerând că nu este bine ca un singur partid să deţină toată puterea, relevă un sondaj de opinie realizat după alegerile prezidenţiale de IRES.

 

Participanţii la sondaj au fost întrebaţi dacă sunt de cord cu schimbarea actualului guvern, în condiţiile în care unele voci din cadrul PNL cer demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier pentru a fi instalat un guvern PNL. 

Potrivit sondajului IRES, 62% dintre români nu sunt de acord cu schimbarea actualului guvern, 32% sunt de acord cu schimbarea, 5% nu ştiu, iar 1% nu răspund. 

Schimbarea guvernului este susţinută în proporţie de 20,7% de respondenţi cu vârsta de peste 65 de ani şi de 43,9% de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. Moldova este regiunea în care această idee are cei mai puţini susţinători - 24,6%, comparativ cu o medie de aproximativ 33% în celelalte regiuni ale ţării. 

Votanţii lui Klaus Iohannis sunt de părere că ar trebui instalat un guvern PNL în proporţie de 48,9%, comparativ cu votanţii lui Victor Ponta, care susţin acelaşi lucru în proporţie de 6,4%. 

Pe de altă parte, IRES arată că sociologii au observat că, după alegeri, o parte dintre cei care au fost de partea ''pierzătorului'' se mută la învingător, iar declaraţiile retroactive privind prezenţa la vot demonstrează o exagerare. 

După ce Iohannis a câştigat alegerile, a început să se dezvolte un entuziasm de masă, adaugă IRES. Astfel, 10% dintre votanţii lui Victor Ponta declară că au votat Klaus Iohannis, procentul învingătorului ajungând la 66%. În cadrul aceluiaşi mecanism de prezentare, românii declară că au fost la vot într-o proporţie de 92%. 

În 2004, la turul al II lea, la o prezenţă de 55%, supra-raportarea din declaraţii a fost de 77%, iar în 2009, de la o prezenţă de 57% în ţară, prezenţa din declaraţii a ajuns la 85%. 

IRES declară că fenomenul este european, cu o medie undeva în jur de sub 10%, dar în România procentul este cuprins între 20 şi 30%. 

Sondajul a fost realizat în perioada 20 noiembrie 2014. Volumul eşantionului: 1.338 subiecţi cu vârsta de peste 18 ani; tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la populaţia cu drept de vot rezidentă în România; reprezentativitate: eroare maximă tolerată ą2,7%; metoda: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). 

Sursa: Agerpres

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.