Călin Popescu Tăriceanu, apel lansat la 25 de ani de la eliberarea din dictatură: Poate nu e bine...

Publicat in Politica 20 Noiembrie 2014 610 ori
Google+ WhatsApp
Călin Popescu Tăriceanu, apel lansat la 25 de ani de la eliberarea din dictatură: Poate nu e bine...
Călin Popescu Tăriceanu, apel lansat la 25 de ani de la eliberarea din dictatură: Poate nu e bine...

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut, joi, în cadrul sesiunii inaugurale a conferinţei internaţionale "25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte", că "poate nu e bine să considerăm libertatea ca pe un bun câştigat pentru vecie şi să ne îngrijorăm doar de eventualele derive ale democraţiei".

 

În discursul pe care l-a susținut, joi, la Palatul Parlamentului, în cadrul Conferinţei internaţionale "25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte", preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a lansat invitația celor prezenți de a privi spre viitor, semnalând, totodată, caracteristicile vremurilor actuale. 

"Desigur, democraţia mai are încă duşmani, dar nu mai are prea mulţi critici, cel puţin în lumea academică şi politică din arealul nostru. (...) Ne întrebăm dacă democraţia reprezentativă de tip occidental este singura formă de democraţie care ar trebui să domine întreaga lume. La această întrebare, ar trebui într-o zi să oferim un răspuns mai nuanţat şi mai substanţial decât până acum. Totuşi, când zona cea mai avansată tehnologic şi ca nivel de viaţă a lumii contemporane a fost izbită de cea mai gravă criză economică de la marea criză din anii 1929 -1933, mulţi teoreticieni preziceau sfârşitul tinerelor democraţii restaurate din Europa centrală şi de est. Asta nu s-a întâmplat şi niciuna din ţările noastre nu a devenit o republică distrusă de populism", a spus Tăriceanu, citat de Agerpres.

Democraţia acţionează, pe când libertatea există

Președintele Senatului a adăugat: "Vă rog ca, pentru o clipă, să privim nu în urmă, ci în viitor. (...) La 25 de ani de la eliberarea din dictatură, vorbim totuşi mai ales de democraţie decât de libertate. Poate nu ar trebui să fie aşa, poate nu e bine să considerăm libertatea ca pe un bun câştigat pentru vecie şi să ne îngrijorăm doar de eventualele derive ale democraţiei. Experienţa generaţiei părinţilor noştri dovedeşte că ele sunt, indisolubil, legate şi că dispariţia uneia va aduce după sine, în mod inevitabil, pe cea a celeilalte. Diferenţa este doar că democraţia acţionează, pe când libertatea există. (...). S-ar putea întreba cineva "oare există democraţie fără libertate?' Hotărât lucru, nu, dar poate exista altceva - o democraţie mimată din care lipsesc elemente esenţiale ale libertăţii", a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

Acesta a mai atras atenția asupra realităților semnalate într-o "mare ţară şi într-o mare cultură", "ceva mai la răsărit de ţara noastră" unde, s-a dezvoltat "un hibrid ciudat" - o democraţie controlată. În acest sistem, a spus Tăriceanu, există o mulţime de libertăţi, cum ar fi libertatea de circulaţie, libertatea de întreprindere atât cât poate exista ea, dar nu există cu adevărat nici libertatea cuvântului, nici libertatea politică.

După căderea comunismului, nu s-a instaurat pacea eternă

Potrivit președintelui Senatului, atât România, cât și partenerii săi occidentali au făcut o greșeală uriașă: "să considere că, după căderea comunismului, s-a instaurat pacea eternă". "Şi realitatea este cu totul şi cu totul alta, realitatea este că libertatea şi democraţia au fost ideile forţă, care au dominat în marea încleştare a celui de-al Doilea Război Mondial şi au oferit lumii libere legitimitatea unui război fără precedent ca violenţă şi extindere. Doar că, paradoxal, tabăra libertăţii şi democraţiei a învins doar asociindu-se cu o mare putere care nega exact aceste valori fondatoare. (...) Lumea liberă şi-a consolidat fără încetare nu numai forţa materială şi imaginarul care o legitima şi a întâmpinat cu satisfacţie implozia finală a lagărului socialist. Mulţimile care s-au revărsat paşnic în 1989 pe străzile Pragăi şi Berlinului, şi nu mai puţin mulţimile de la Timişoara, Braşov sau la Bucureşti erau animate de idealurile libertăţii şi democraţiei, cărora astfel le validau definitiv superioritatea ca formă de guvernământ", a subliniat Călin Popescu Tăriceanu, în opinia căruia în "noul secol" care începea, din nefericire, la 11 septembrie 2001, libertatea nu are parte de aceeaşi soartă, cetăţenii acceptând democratic tot felul de limitări ale libertăţii individuale şi colective in schimbul unei siguranţe sporite.

- See more at: http://www.dcnews.ro/calin-popescu-tariceanu-apel-lansat-la-25-de-ani-de-la-eliberarea-din-dictatura-poate-nu-e-bine_460049.html#sthash.b9JZaTPO.wCK5DYNU.dpuf

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.