Adevarul despre Bogdan Istratoiu, Traian Basescu si incidentul de la Ploiesti

Publicat in Politica 01 Decembrie 2009 Actualizat: 25 Martie 2010 3764 ori
Google+ WhatsApp
Adevarul despre Bogdan Istratoiu, Traian Basescu si incidentul de la Ploiesti

PHonline.ro reface, în aceste zile, scurta poveste a vieţii lui Bogdan Istrățoiu, copilul lovit în 2004 de candidatul Alianţei DA la preşedinţia României, Traian Băsescu. După poze, se poate spune că avem aproape aceleaşi surse :)) După informaţii, nu.

Aflaţi răspunsurile obţinute de noi la întrebările: Cine sunt părinţii lui Bogdan Istrăţoiu? Băiatul e ploieştean sau e din Drajna? Are Bogdan vreo afecţiune psihică? A mâncat bătaie de la Traian Băsescu? Cine a filmat scena?

 

  • 1. Cine sunt părinţii lui Bogdan Istrăţoiu?

Bogdan e şi nu e copil din flori. Bogdan poartă numele de dinainte de căsătorie al mamei sale, dar asta doar pentru că, la naştere, părinţii săi erau certaţi şi nu locuiau împreună. Au urmat ani fericiţi în familie, iar acum, relaţiile lui Bogdan cu tatăl său par a fi normale.

  • 2. Bogdan e ploieştean sau e din Drajna?

Bogdan e ploieştean, născut în oraş, şi nicidecum copilul nerecunoscut al unui turist francez, aşa cum se spune. Stă în Drajna de la 9 ani, de când mama sa a plecat la muncă în Italia. "Stătea aici când a fost mitingul, în 2004, şi se lipise de noi, pentru că ne mişcam foarte mult în teritoriu. Şi noi ţineam la el, ştiam cum se chinuie bunica lui să satisfacă un puştan de oraş. Bogdan adora excursiile cu autocarul, era nelipsit. Ţin minte foarte bine că, în seara aia cu bătaia, am plecat la Ploieşti cu trei autocare de susţinători PNL din Drajna. Bogdan a fost în primul, a stat lângă şofer", spune unul dintre aleşii  PNL din localitate.

  • 3. Are Bogdan vreo afecţiune psihică?

Greu de spus, atâta timp cât nu apare în evidenţele Direcţiei Judeţene de specialitate. Toţi cei care l-au cunoscut spun că nu era deloc un prost, dar avea un mod bizar de a-şi exprima emoţiile. Părea să aibă, mai degrabă, o formă uşoară de autism, care se ameliora pe măsură ce Bogdan a crescut. Oricum, starea lui psihică este importantă doar pentru cine vrea să evalueze gestul lui Traian Băsescu. Una e să loveşti un copil, şi cu totul altceva să loveşti un mic autist...

  • 4. A mâncat Bogdan bătaie de la Traian Băsescu?

Se pare că da. Am discutat cu mai mulţi martori ai episodului şi am ajuns la următorul film al evenimentelor: Bogdan Istrăţoiu a urcat pe scenă alături de mai mulţi oameni, chiar pe scara de lângă care filma Felix Tătaru. Toţi au fost invitaţi cu gesturi largi chiar de Traian Băsescu. Când lui Bogdan i-a venit rândul să vorbească, Băsescu l-a luat de umeri cu mâna dreaptă, iar cu stânga i-a ţinut microfonul în dreptul gurii, un microfon lung cât tot abdomenul lui Bogdan. Din nefericire, în loc să spună ce repetase, adică: "Iliescu şi Năstase nu sunt buni", Bogdan a declarat răspicat "Iliescu şi Băsescu nu sunt buni". Candidatul de atunci şi preşedintele de azi a râs, l-a condus spre scară, dar, înainte ca puştiul să coboare, l-a lovit în burtă cu mâna în care îi ţinea microfonul la gură şi pe care o ţinea tot în dreptul abdomenului băiatului. Lovitura, destul de dureroasă, l-a făcut pe băiat să aibă o grimasă, văzută de mulţi. Apostrofat, ulterior, de mai mulţi oameni pentru că "a vorbit prostii",  puştiul a încercat, se pare, să-şi ceară scuze candidatului la preşedinţie, motiv pentru care a rămas în zona scării. Când s-a apropiat, în final, în faza filmată şi difuzată zilele acestea, Băsescu l-a lovit cu dosul degetelor, violent, peste gură.

  • 5. Cine a filmat scena?

Aproape toţi jurnaliştii cu care am stat de vorbă amintesc prezenţa a doi cameramani din Ploieşti, pe lângă cei veniţi cu Felix Tătaru de la Bucureşti. Cu unul dintre ei am stat de vorbă: Cătălin Mihalache, în prezent realizator de emisiuni la Alpha TV Ploieşti, care recunoaşte că a filmat mitingul. "Au existat două ore de filmare, eram acolo cu Cristina Iancu (n.r. - în prezent Cristina Barbu, purtător de cuvânt al primarului Ploieştiului, Andrei Volosevici). N-am filmat din partea aia a scenei niciun cadru, eu acum am aflat că atunci a fost un incident", spune Cătălin Mihalache.

Revenim.

 

L-am gasit pe cameramanul care l-a filmat pe Basescu.

 

www.ph-online.ro/joburi-prahova. Cel mai scurt drum spre un job!

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro