SONDAJ Cât de interesați sunt românii de prezidențiale și ce notorietate au candidații

Publicat in Politica 13 Octombrie 2014 757 ori
Google+ WhatsApp
SONDAJ Cât de interesați sunt românii de prezidențiale și ce notorietate au candidații
SONDAJ Cât de interesați sunt românii de prezidențiale și ce notorietate au candidații

Un procent de 52,8% dintre români se declară interesaţi sau foarte interesaţi de campania electorală, iar peste 70% ştiu deja cu cine votează, relevă un sondaj Inscop Research realizat în perioada 2-8 octombrie 2014, la comanda ziarului adevarul.ro.

 

Potrivit cercetării, doar un respondent din doi e interesat şi foarte interesat de dezbaterile pentru alegerile prezidenţiale, programate în luna noiembrie.

Numai 17,6% din români se declară foarte interesaţi de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi 35,2% interesaţi (52,8% interesaţi şi foarte interesaţi), arată sondajul efectuat de Inscop Research.

Același studiu relevă că 70,9% din români afirmă că ştiu sigur cu cine vor vota la prezidenţiale (răspunsurile le includ însă şi pe cele oferite de respondenţi care nu vor vota, chiar dacă au o opinie formată în legătură cu o posibilă opţiune).

55% din cei chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia că “subiectele dezbătute în campania electorală au legătură cu problemele care mă interesează în mod direct“, iar 46,5% din respondenţi consideră că au cunoştinţă despre programele principalilor candidaţi.

Restul de 53,5% declară fie că nu cunosc, fie nu răspund. Public parţial tolerant cu calitatea campaniei 36,5% din români sunt de acord cu ideea că subiectele dezbătute în campanie nu au legătură cu problemele ţării, la care se adaugă 17,2% care nu răspund, în timp ce 46,4% nu sunt de acord cu această idee. Corelat cu cifrele de mai sus, reiese că publicul este parţial tolerant cu calitatea campaniei electorale.

28% din români sunt de acord că şi-ar putea schimba opţiunea de vot ca urmare a acestei campanii electorale (cifra include probabil şi răspunsuri date de nehotărâţi, care ar putea decide să voteze ca urmare a campaniei).

Cele mai notorii candidaturi La indicatorul care vizează notorietatea candidaturilor pentru Cotroceni, cel mai bun grad de cunoaştere îl au primii clasaţi în preferinţele electoratului:

Victor Ponta (97,1% din români ştiu că el candidează)

Klaus Iohannis (95,3% din respondenţi sunt la curent că şi-a depus candidatura)

Elena Udrea (foarte mediatizată inclusiv de cei care nu îi agreează candidatura- 95,2%)

91,6% ştiu despre candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu şi 88% – despre cea a Monicăi Macovei. Se mai bucură de un grad mare de cunoaştere înscrierile în cursa electorală ale lui Dan Diaconescu (82,2%), Corneliu Vadim Tudor (78,7%) şi Teodor Meleşcanu (78,6%).

Candiatura lui Kelemen Hunor are o notorietate de 63,1%, iar cea a lui Gheorghe Funar – de 47,4%. Mai puţin cunoscute sunt demersurile electorale ale lui William Brânză (36,5%), Szilagyi Zsolt (31,5%), Constantin Rotaru (23,3%) şi Mirel Amariţei (23,2%).

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.