AMNISTIA fiscală pentru MAME, PENSIONARI şi PROFESORI, ADOPTATĂ de Senat

Publicat in Politica 01 Septembrie 2014 Actualizat: 01 Septembrie 2014 2190 ori
Google+ WhatsApp
AMNISTIA fiscală pentru MAME, PENSIONARI şi PROFESORI, ADOPTATĂ de Senat
AMNISTIA fiscală pentru MAME, PENSIONARI şi PROFESORI, ADOPTATĂ de Senat

 

Amnistia fiscală pentru mame şi pensionari a fost adoptată, luni, în plen, de senatori, după ce, cu o săptămână în urmă, proiectele nu au putut fi supuse la vot din cauza lipsei de cvorum. De asemenea, Senatul a modificat legea privind exonerarea de la plata unor sume de către cadre didactice din judeţul Hunedoara, trimisă spre reexaminare de şeful statului.

 
 

Senatorii au luat luni în discuţie proiectele de lege privind amnistia fiscală în cazul pensionarilor cu debite şi al mamelor care au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

 

Mai exact, 12.000 de mame erau obligate să dea înapoi indemnizaţiile de creştere a copiilor şi primiseră somaţii şi la cinci ani de la încheierea concediului maternal, pe motivul că sunt sume încasate necuvenit. 

 

"Până în prezent, sunt peste 20.000 de pensionari, s-au constituit debite în cuantum de 65 de milioane de eli. Aceste debite afectează bugetul de asigurări sociale pe 2014. Şi amnistia fiscală, a mămicilor, aproape 12.500 de mămici, s-au constuit debite de circa 15 milioane de lei. Vor fi amnistiate sau scutite de la plata debitelor. Nu vor fi amnistiate acele persoane pentru care debitele au fost realizate din culpa acestora. Toate persoanele, pensionari sau mămici, unde nu e culpa lor, vor fi scutite de plata acestor debite”, declara ministrul Muncii Rovana Plumb.

 

PSD a propus modificarea proiectelor, astfel încât mamele şi pensionarii care au încasat bani mai mulţi şi au apucat să îi returneze statului să îi poată primi înapoi, în tranşe, timp de cinci ani, informează România TV.

 

În sesiunea extraordinară convocată la Senat, săptămâna trecută, proiectele Guvernului privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi a mamelor nu au mai putut fi votate, şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum, după ce mai mulţi parlamentari PNL şi PDL au decis să părăsească lucrările.

 

”(Am părăsit sala) dintr-un motiv foarte simplu, când am încercat să luăm cuvântul ni s-a refuzat, deşi e împotriva Regulamentului. Au vrut oamenii să spună de ce au votat, să-şi motiveze votul şi li s-a refuzat, deşi Regulamentul permite acest lucru. Nu se poate să pui pumnul în gură unor parlamentari într-o sesiune parlamentară convocată în plen (...) A fost o revoltă spontană a oamenilor când au văzut o încălcare de Regulament flagrantă pe care o face preşedintele de şedinţă”, declara vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu.

 

Tot luni, Senatul a modificat legea privind exonerarea de la plata unor sume de către cadre didactice din judeţul Hunedoara, trimisă spre reexaminare de şeful statului. 

 

Iniţial, legea se referea la profesorii din localităţile Lupeni, Petroşani şi Vulcan, judeţul Hunedoara, care ar fi trebuit să restituie anumite sume, ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte organisme de control a unor prejudicii.

 

"Preşedintele României a solicitat reexaminarea legii trimise la promulgare la data de 15 iulie 2014 iar în motivarea cererii de reexaminare precizează că modalitatea de stabilire a domeniului de aplicare a acestui act normativ este de natură să confere caracter individual legii, întrucât aceasta nu se aplică la un număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci într-un singur caz, respectiv personalului încadrat în unităţile de învăţământ din localităţile Lupeni, Petroşani, şi Vulcan, judeţul Hunedoara", se arată în raportul Comisiei pentru muncă.

 

Şeful statului arăta în cererea de reexaminare că "soluţia legislativă are caracter discriminatoriu" şi o 'diferenţă de tratament între cei care vor beneficia de prevederile acestei legi şi celelalte categorii de persoane nu se justifică, fiind lipsită de un temei obiectiv şi rezonabil'.

 

Obiectul de reglementare al legii se referă la stabilirea unor măsuri referitoare la drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar, plătit din bugetul general consolidat, în sensul exonerării de la restituirea sumelor încasate în plus, peste nivelul stabilit prin Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

 

"Prezenta lege se aplică personalului ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice nr. 330/2009, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, cu modificările şi completările ulterioare, Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, cu modificările şi completările ulterioare", arată amendamentul adoptat.

 

Raportul comisiei cu amendamente admise a fost adoptat cu 122 voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri, iar propunerea a avut 122 voturi pentru şi 2 abţineri. Iniţiatori sunt mai mulţi senatori şi deputaţi. Senatul este prima cameră sesizată. 



 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.