Sondaj: Cât a pierdut Băsescu, in opinia românilor, după arestarea fratelui său

Publicat in Politica 11 Iulie 2014 2317 ori
Google+ WhatsApp
Sondaj: Cât a pierdut Băsescu, in opinia românilor, după arestarea fratelui său
Sondaj: Cât a pierdut Băsescu, in opinia românilor, după arestarea fratelui său

Cazul Mircea Băsescu a fost în atenţia tuturor românilor în ultimele două luni, cel puţin aşa arată cifrele ultimului sondaj INSCOP Research, realizat la comanda ziarului „Adevărul“. Peste 90% din români au auzit de arestarea fratelui preşedintelui Traian Băsescu.

 

 

 

Procentul ridicat al notorietăţii cazului este explicabil dacă luăm în calcul că subiectul a fost intens mediatizat pe toate canalele media. Mircea Băsescu, unul dintre personajele principale, iese, de departe, cel mai pătat din această poveste cu Bercea Mondial. Românii nu cred în nevinovăţia sa într-un procent foarte mare. 54% din respondenţi cred că înregistrările care au circulat în presă privind cazul arată o infracţiune comisă de Mircea Băsescu, în timp ce numai 15,3% consideră că arată mai degrabă o înscenare realizată de clanul Bercea Mondial.

 

Justiţia, de încredere

 

Chiar dacă scandalul implică o rudă apropiată preşedintelui, românii nu şi-au pierdut încrederea în actele Justiţiei. 39,7% din respondenţi consideră că arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu arată ca justiţia din România este mai degrabă independent politic, în timp ce 36% consideră exact contrariul. 24,3% s-au abţinut să ofere un răspuns la această întrebare. „Arestarea lui Mircea Băsescu arată că nimeni nu este mai presus de lege“, este o afirmaţie agreată de 70,6% din respondenţi, care vine să întărească şi mai mult credibilitatea Justiţiei din România. Dacă românii nu au suspiciuni cu privire la independenţa Justiţiei, situaţia se schimbă când aceştia sunt întrebaţi de legătura dintre clanurile de interlopi şi politicieni. 75,5% dintre intervievaţi sunt de acord că, în România, clanurile de interlopi se bucură de protecţie politică. Într-un număr foarte mare, de 57,1%, românii nu au dubiu că Mircea Băsescu a luat bani de la familia lui Sandu Anghel pentru a face trafic de influenţă în Justiţie, mai arată sondajul.

 

Traian Băsescu, apărat de popor

 

Dacă vinovăţia lui Mircea Băsescu nu este pusă la îndoială de cei mai mulţi, părerea românilor se schimbă în cazul preşedintelui Traian Băsescu. Surprinzător, cifrele îl aşază pe preşedintele Traian Băsescu deasupra acestui scandal. 51,5% din români cred că Traian Băsescu nu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al României ca urmare a scandalului în care este implicat fratele său. Cei care cred că demisia preşedintelui este imperios necesară numără 35,7%, procent format din nucleul dur al votanţilor PSD/USD, apreciază sociologii INSCOP Research. Românii nu cred în ipoteza care spune că Mircea Băsescu este victima unui război politic în care ţinta este Traian Băsescu, 44,4% exprimându-se în acest sens. Doar 23,5% consideră că Mircea Băsescu a fost un paravan şi că adevărata pradă este preşedintele. Cei mai mulţi dintre subiecţi, 48,6%, cred că liderii nu trebuie tras la răspundere pentru faptele ilicite săvârşite de rude, în vreme ce 41,7% cred că liderii liderii politici trebuie sancţionaţi pentru infracţiunile comise de familile lor.

 

sondah adevarul

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.