Foştii primari de la Păuleşti, ”scăpaţi” de pedeapsa pentru fapte de corupţie

Publicat in Politica 16 Iunie 2014 1961 ori
Google+ WhatsApp
Foştii primari de la Păuleşti, ”scăpaţi” de pedeapsa pentru fapte de corupţie
Foştii primari de la Păuleşti, ”scăpaţi” de pedeapsa pentru fapte de corupţie

Cei doi foşti primari ai comunei prahovene Păuleşti care fuseseră trimişi în judecată şi condamnaţi, într-o primă fază a procesului, la câte trei ani şi patru luni de închisoare pentru fraudă cu fonduri europene, au scăpat de pedeapsă, după ce apelul declarat de ei împotriva sentinţei instanţei de fond a fost admis!

 

 

 

Foştii primari ai comunei Păuleşti din perioadele 2000-2004 şi 2004-2008, respectiv Ion Şerban şi Dumitru Dincă, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Ploieşti, în luna aprilie a anului 2011, pentru fraudă cu fonduri europene. Aceştia au fost acuzaţi de comiterea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor şi de înşelăciune care a avut consecinţe deosebit de grave.

 

Într-un comunicat de presă emis la acea dată de către DNA Ploieşti se arată că, în cursul anului 2003, între Consiliul Local Păuleşti, în calitate de beneficiar, şi Agenţia SAPARD, în calitate de autoritate contractantă, a fost încheiat contractul de finanţare nerambursabilă pentru realizarea proiectului ”Investiţie nouă canalizare şi staţie de epurare Păuleşti, judeţul Prahova”. Primele probleme au apărut atunci când primarul de la acel moment al comunei, Şerban Ion, care era reprezentantul legal al proiectului, a folosit şi prezentat Agenţiei SAPARD o Hotărâre a Consiliului Local al comunei Păuleşti din luna august 2002 în cuprinsul căreia erau menţionate date nereale privind existenţa surselor de finanţare necesare punerii în practică a proiectului.

 

În acest fel, beneficiarii proiectului au obţinut pe nedrept fonduri europene şi fonduri din bugetul naţional în sumă totală de 3.395.118,26 lei, echivalentul a 895.440,94 euro. Ulterior, începând cu luna iulie 2004, responsabil legal al proiectului a devenit Dumitru Dincă, următorul primar al comunei, care a continuat pe aceeaşi linie trasată de predecesorul său. Astfel, el a prezentat la Agenţia SAPARD mai multe documente contrafăcute privind parcurgerea procedurii de reevaluare a ofertelor depuse pentru acordarea contractului de execuţie de lucrări. În acest mod au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile europene şi din bugetul naţional în sumă totală de 3.221.052,3 lei, echivalentul a 849.532,28 euro.

 


Cei doi au fost judecaţi, într-o primă fază, de o instanţă de la Tribunalul Prahova, care i-a condamnat, în urmă cu aproape doi ani, respectiv în iulie 2012, la câte trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, inculpaţii erau obligaţi, în solidar cu partea responsabilă civilmente Primăria Păuleşti, la plata sumelor de 1.753.752,26 lei şi 1.679.342,5 lei către APDRP Bucureşti.

 

Achitare la apel

 

Foştii primari de la Păuleşti au făcut apel împotriva sentinţei instanţei de fond, iar Curtea de Apel Ploieşti a admis acţiunile celor doi, a schimbat încadrarea juridică a faptelor şi a dispus achitarea lui Şerban Ion şi a lui Dumitru Dincă. În acelaşi timp, instanţa a dispus înlăturarea obligaţiei inculpaţilor, în solidar cu partea responsabilă civilmente, la plata de despăgubiri civile către APDRP Bucureşti, decizia Curţii de Apel Ploieşti fiind definitivă.

 

sursa: www.republicanul.ro

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.