Jenica Tabacu, acuzata ca i-a permis fiicei sa faca parada modei pe mobila Muzeului "Iulia Hasdeu"

Publicat in Politica 05 Martie 2014 701 ori
Google+ WhatsApp
Jenica Tabacu, acuzata ca i-a permis fiicei sa faca parada modei pe mobila Muzeului "Iulia Hasdeu"
Jenica Tabacu, acuzata ca i-a permis fiicei sa faca parada modei pe mobila Muzeului "Iulia Hasdeu"

Dupa ultima sedinta de Consiliul Local, la Campina a izbucnit un scandal imens in care protagonista este consilierul judetean si, in acelasi timp, directorul Muzeului Memorial “Iulia Hasdeu”, Jenica Tabacu, membru PP-DD, informeaza www.max-media.ro

 


Aceasta este acuzata de un consilier local PDL ca si-ar fi favorizat fiica (in foto, cele doua impreuna), care s-a lansat ca designer vestimentar. Pentru a-si promova colectia, tanara Raffaela Moraru (dupa numele sotului) a facut o sedinta foto in decembrie 2013, la muzeul condus de mama sa.

 

Ulterior, reprosurile au vizat faptul ca s-ar fi adus prejudicii mobilierului expus, dupa ce fotomodelele au atins exponatele, ba chiar una dintre ele a pozat intinsa pe o canapea de patrimoniu. Potrivit legii, acest lucru este interzis.

 

Mai nou, au aparut acuzatii ca in incinta Muzeului Hasdeu s-ar fi folosit abur, care ar fi putut deteriora tablourile si alte obiecte. Aburul se poate vedea in inregistrarea de mai jos si este, indiscutabil, interzis in astfel de spatii.

 

Jenica Tabacu sustine ca nu a incalcat regulamentul de ordine interioara al muzeului sau Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil si ca, in calitate de director al institutiei culturale, a aprobat solicitarea venita din partea societatii comerciale pe care fiica sa o are impreuna cu sotul.

 

Din fericire insa, exista o Lege, invocata de insasi doamna Tabacu, care protejeaza exponatele de astfel de sedinte foto si le transforma in acte ilegale:

 

Proprietarii, titularii altor drepturi reale sau ai dreptului de administrare, precum si detinatorii cu orice titlu ai bunurilor culturale mobile clasate au urmatoarele obligatii:

 

Art. 24. e) sa nu utilizeze si sa nu permita utilizarea acestor bunuri la organizarea de spectacole, parade ale modei, ca recuzita cinematografica sau teatrala, precum si in orice alte scopuri care le-ar periclita integritatea sau le-ar expune pierderii, deteriorarii ori sustragerii;

 

Mai mult, persoanele care reclama intregul episod sustin ca s-a incheiat un barter de imagine intre cele doua entitati, iar intreaga sedinta foto a fost supervizata chiar de catre Jenica Tabacu.

 

In acest punct al discutiei nu mai sun foarte multe de spus. Doamna Tabacu nu a facut altceva decat sa-i aprobe fiicei mofturile de creator de moda, fara a tine cont de responsabilitatile care-i revin prin functia detinuta in cadrul Muzeului, participand, cu buna stiinta, la un act ilegal care implica riscuri majore de deteriorare a exponatelor.

 

Din nefericire pentru doamna Tabacu, legea de mai sus are rolul de a proteja IN AVANS exponatele unui Muzeu, iar declaratiile care incearca sa linisteasca opinia publica nu pot fi luate in calcul. Asa incat, faptul ca mama si-a supervizat fiica si garanteaza pentru activitatea prestata de aceasta pe canapelele din muzeu nu are nicio relevanta in fata Legii, intrucat, in asemenea cazuri, nimeni nu poate garanta nimic inainte ca raul sa fie facut.

 

Totusi, tinand seama ca o asemenea locatie este considerata un cadru perfect pentru realizarea de sedinte foto si video (pentru care multi creatori de moda adevarati si-ar da toti banii), este interesant de stiut daca Jenica Tabacu a mai permis si altor designeri de moda accesul pe canapelele si pianele expuse in muzeu, de-a lungul timpului, cu ce drept si daca nu, de ce tocmai fiicei sale? Nu ca nu s-ar cunoaste raspunsurile acestor intrebari, dar le repetam pentru ca ni se pare de bun simt ca cineva sa binevoiasca sa raspunda.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.