Turiştii electorali sunt plătiţi la numărul de voturi

Publicat in Politica 22 Noiembrie 2009 Actualizat: 24 Noiembrie 2009 1400 ori
Google+ WhatsApp
Turiştii electorali sunt plătiţi la numărul de voturi
Turiştii electorali sunt plătiţi la numărul de voturi

Poliţia, jandarmeria, politicienii sunt şocaţi de înverşunarea turiştilor electorali. Goniţi de poliţie sau de fanii contracandidaţilor, turiştii revin cu o îndârjire demnă de un zombie dintr-un film de groază. A trebuit să dau de un fost coleg de clasă ca să mă lămuresc de ce se întâmplă asta.

 

Liviu e un tip plin de ghinion, iar viaţa i-a jucat o grămadă de feste urâte. Ne-am întâlnit azi, întâmplător, după 15 ani. Nu ştie că lucrez în presă, aşa că a fost încântat să-mi povestească cum s-a descurcat zilele astea.

 

Concret, Liviu e turist electoral. Alături de alţi patru ploieşteni, formează o echipă de tip Comando-5 pentru un partid politic. Sunt plătiţi cu 100 de lei pentru fiecare vot suplimentar, iar controlul votului se face foarte simplu: după ce se descurcă să voteze, Liviu ia legătura cu un coordonator, din cei 50 care i-au fost indicaţi în tot judeţul, căruia îi arată noul autocolant de pe buletin. Acesta sună la omul partidului din secţia de vot indicată, care verifică CNP-ul lui Liviu. Dacă datele se confirmă, Liviu încasează 100 de lei. 

 

Liviu a mai fost învăţat să facă ceva. Să ceară, în localităţi indicate tot de către "coordonatori", preşedinţilor secţiilor de vot, să întocmească o nouă listă suplimentară, scrisă de mână, care va fi validată de BEJ. Celor mai puţini creduli le dă un număr de telefon, la care răspunde un alt coordonator, care-şi ştie la perfecţie rolul de "jurist la Biroul Electoral Judeţean". Şi merge? "Merge, că e lumea proastă", spune Liviu.

 

Liviu spune că azi a votat de 8 ori, şi că şi-a propus să facă "măcar 20 de milioane de lei" (vechi - n.r.). Ţinând cont că ne-am întâlnit la ora 14.30, la secţia de vot din cartierul în care am copilărit amândoi, sunt convins că Liviu îşi va atinge "targetul".

Coroborez ce-mi spune vechiul meu prieten cu ce am auzit de la un partid politic: "avem 500 de maşini cu 5 oameni fiecare pregătiţi pentru duminică, îi rupem!". Dacă fiecare a votat azi de 15-20 de ori, Prahova va avea cel puţin 40.000 de voturi cu provenienţă dubioasă.  

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.