Mircea Geoană: “Avem nevoie de repornirea creditării”

Publicat in Politica 20 Noiembrie 2009 1506 ori
Google+ WhatsApp
Mircea Geoană: “Avem nevoie de repornirea creditării”
Mircea Geoană: “Avem nevoie de repornirea creditării”

“Plata acestor facturi restante s-a întârziat până acum nepermis de mult, în mod arbitrar şi de multe ori ca o formă de presiune şi colectare de bani pentru campania domnului Băsescu”

Candidatul Alianţei PSD+PC la preşedinţie, Mircea Geoană, a subliniat, vineri, la o dezbatere cu întreprinzătorii braşoveni, că statul trebuie să achite cu prioritate datoriile de două miliarde către mediul privat, pentru a susţine relansarea economică.

Preşedintele PSD a afirmat că există riscul sufocării multor întreprinderi care au de încasat facturi restante de la stat şi că, fără plata acestor datorii, România se poate confrunta cu o economie deşertificată în 2010.

“Achitarea acestor datorii este minimul obligatoriu pe care îl poate face statul faţă de mediul privat economic, care reprezintă calul care trage la relansarea economică şi primeşte în schimb numai cravaşe. Plata acestor facturi restante s-a întârziat până acum nepermis de mult, în mod arbitrar şi de multe ori ca o formă de presiune şi colectare de bani pentru campania domnului Băsescu”, a subliniat Mircea Geoană.

Candidatul Alianţei PSD+PC la preşedinţie a arătat că statul român are obligaţia să aplice o politică energică de repornire a creditării mediului economic privat, prin implementarea unor măsuri care să încurajeze băncile să scadă dobânzile.

“Băncile comerciale, în opinia mea, ar trebui să primească resurse de la rezerva BNR, în lei sau în euro, invers proporţional cu cantitatea de titluri de stat pe care le-au împrumutat de pe piaţă”, a exemplificat Mircea Geoană.

Preşedintele PSD a expus, de asemenea, o altă măsură a programului său, utilizarea garanţiei de stat de un miliard de euro cuprinsă în programul “Prima casă” pentru construirea unui Fond Naţional de Locuinţe.

Mircea Geoană a explicat că actualul program guvernamental aduce beneficii doar notarilor şi bancherilor, în timp ce Fondul Naţional de Locuinţe ar permite relansarea atât a industriei de construcţii, cât şi a celei de mobilă, echipamente electronice, mobilier şi dotări casnice.

Candidatul Alianţei PSD+PC la preşedinţie a subliniat importanţa Legii resposabilităţii fiscale, iniţiate de PSD, care va institui o disciplină riguroasă a modului în care autorităţile cheltuie banii publici.

Mircea Geoană a arătat că, în conformitate cu această lege, va solicita viitorului prim-ministru şi ministru de finanţe, să facă trimestrial raportări în faţa Parlamentului.

Preşedintele PSD a afirmat că, prin disciplină financiară, se pot identifica resurse suplimentare la veniturile bugetare pentru 2010.

Mircea Geoană a subliniat că, pentru mărirea veniturilor bugetare, soluţia optimă este revalorificarea activelor statului care nu sunt folosite în prezent, şi nu creşterea taxelor sau corecţia cursului de schimb, cum propun alte partide.

“Statul trebuie să devină un gospodar mai riguros al propriilor active”, a spus candidatul Alianţei PSD+PC.

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro