Cum se votează la referendum şi pentru preşedinţie

Publicat in Politica 15 Noiembrie 2009 1222 ori
Google+ WhatsApp
Cum se votează la referendum şi pentru preşedinţie
Cum se votează la referendum şi pentru preşedinţie

Guvernul a decis ca la alegerile prezidenţiale şi referendum să fie folosite două tabele electorale, nu un singur tabel, iar persoanele care votează în secţii speciale să completeze două declaraţii pe propria răspundere. Hotărârea a fost luată după ce Curtea de Apel Bucureşti a suspendat Hotărârea de Guvern 1.258/2009 privind modelul copiei de pe lista electorală permanentă, a modelelor tabelelor electorale şi a modelului declaraţiei pe propria răspundere. Astfel, votanţii vor semna două tabele, pentru alegeri şi referendum, iar persoanele care îşi exercită dreptul de vot în secţii speciale, în străinătate sau la urna mobilă vor completa două declaraţii pe propria răspundere prin care să ateste că nu au mai votat la acelaşi scrutin. Buletinele de vot conţinând cele două probleme supuse referendumului în 22 noiembrie vor fi tipărite în două culori, negru şi albastru, cetăţenii putând opta doar pentru unul dintre cele două scrutine, respectiv alegerea preşedintelui sau problema referendumului, ori pentru amândouă. Alegătorul care va dori să îşi exercite dreptul de vot doar pentru referendum va primi două buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări, neavând posibilitatea de a opta doar pentru o întrebare sau alta. Alegătorul care va dori să voteze doar pentru alegerea preşedintelui României va primi un singur buletin de vot, iar cel care va vota atât pentru preşedinte, cât şi pentru referendum va avea trei buletine de vot. Urnele care vor fi folosite pentru referendum vor fi inscripţionate cu menţiunea “referendum naţional, nr. întrebării, precum şi textul acesteia”. Totodată, Biroul Electoral Central a decis că introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.

Totul despre votul ilegal

Poţi face INCHISOARE!

  • Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
  • Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitãrii unor drepturi.
  • Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze ori sã nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitãrii unor drepturi.
  • Fapta persoanei care voteazã: a) fãrã a avea acest drept; b) de douã sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnã a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegãtor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã şi interzicerea exercitãrii unor drepturi.
  • Utilizarea unei cãrţi de alegãtor sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã şi interzicerea exercitãrii unor drepturi.
  • Şi tentativa la infracţiunile de mai sus se pedepseşte. Bunurile destinate sau folosite la sãvârşirea infracţiunilor de mai sus ori rezultate din comiterea acestora se confiscã.

 

 

Poţi lua AMENZI!

  • Distrugerea, deteriorarea, murdãrirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a tabelelor electorale se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 2.500 lei.
  • Continuarea propagandei electorale dupã încheierea acesteia, precum şi sfãtuirea în ziua votãrii a alegãtorilor la sediul secţiilor de votare sã voteze sau sã nu voteze un anumit candidat se sancţionează cu amendã de la 1.500 lei la 4.500 lei

Extrase din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 95 din 2 septembrie 2009 privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro