Votul ilegal se pedepseşte cu amenzi şi închisoare!

Publicat in Politica 14 Noiembrie 2009 1420 ori
Google+ WhatsApp
Votul ilegal se pedepseşte cu amenzi şi închisoare!
Votul ilegal se pedepseşte cu amenzi şi închisoare!

INCHISOARE

  • Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
  • Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitãrii unor drepturi.
  • Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze ori sã nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitãrii unor drepturi.
  • Fapta persoanei care voteazã: a) fãrã a avea acest drept; b) de douã sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnã a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegãtor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã şi interzicerea exercitãrii unor drepturi.
  • Utilizarea unei cãrţi de alegãtor sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã şi interzicerea exercitãrii unor drepturi.
  • Şi tentativa la infracţiunile de mai sus se pedepseşte. Bunurile destinate sau folosite la sãvârşirea infracţiunilor de mai sus ori rezultate din comiterea acestora se confiscã.

 

 

AMENZI

  • Distrugerea, deteriorarea, murdãrirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a tabelelor electorale se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 2.500 lei.
  • Continuarea propagandei electorale dupã încheierea acesteia, precum şi sfãtuirea în ziua votãrii a alegãtorilor la sediul secţiilor de votare sã voteze sau sã nu voteze un anumit candidat se sancţionează cu amendã de la 1.500 lei la 4.500 lei

Extrase din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 95 din 2 septembrie 2009 privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.