Dosar marca "Portocala", spulberat de judecatorii ICCJ. Vasile Blaga, ACHITAT DEFINITIV in dosarul fabricat de Mircea Negulescu

Publicat in Politica 27 Iunie 2022 587 ori
Google+ WhatsApp
Dosar marca "Portocala", spulberat de judecatorii ICCJ. Vasile Blaga, ACHITAT DEFINITIV in dosarul fabricat de Mircea Negulescu
Dosar marca "Portocala", spulberat de judecatorii ICCJ. Vasile Blaga, ACHITAT DEFINITIV in dosarul fabricat de Mircea Negulescu

LUCRATURA LUI NEGULESCU N-A TINUT LA ICCJ – Judecatorii Ilie Iulian Dragomir, Lucia Tatiana Rog, Anca Madalina Alexandrescu, Lavinia Valeria Lefterache si Constantin Epure de la Inalta Curte l-au achitat definitiv pe fostul lider PDL Vasile Blaga in dosarul de trafic de influenta fabricat de procurorul DNA Mircea Negulescu. DNA s-a chinuit fara succes din 2016 sa obtina condamnarea lui Blaga.

Fostul procuror Mircea Negulescu „Portocala" si-a imbogatit palmaresul cu o noua achitare definitiva dispusa intr-un dosar pe care l-a fabricat pe cand activa la DNA Ploiesti. Este vorba despre dosarul fostului presedinte al PDL Vasile Blaga – in prezent europarlamentar PNL –, pe care „Portocala" a incercat sa-l faca intr-un dosar de asa-zisa complicitate la trafic de influenta.

Luni, 27 iunie 2022, judecatorii Ilie Iulian Dragomir (foto), Lucia Tatiana Rog, Anca Madalina Alexandrescu, Lavinia Valeria Lefterache si Constantin Epure de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins apelul Directiei Nationale Anticoruptie impotriva sentintei din noiembrie 2021, prin care judecatoarele supreme Simona Elena Cirnaru, Simona Daniela Encean si Oana Burnel l-au achitat pe Vasile Blaga in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza I Cod procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala".

Iata minuta deciziei ICCJ nr. 61/2022 din dosarul nr. 2969/1/2021:

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si apelantul-intimat-inculpat Blaga Vasile impotriva sentintei penale nr. 594 din 15 noiembrie 2021 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr. 1240/3/2017*.

Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de solutionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina acestuia.

Obliga apelantul intimat inculpat Blaga Vasile la plata sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Blaga Vasile, pana la prezentarea aparatorului ales, in suma de 217 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 27 iunie 2022".

Iata minuta sentintei ICCJ nr. 594/2021 din cauza nr. 1240/3/2017*:

„In baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala achita pe inculpatul Blaga Vasile (...) sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta in forma de participatie a complicitatii, prevazuta de art. 48 din Codul penal rap. la art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000.

Constata ca inculpatul nu a fost retinut, arestat preventiv sau arestat la domiciliu in prezenta cauza. In baza art. 404 alin. 4 lit. c) din Codul de procedura penala ridica masurile asiguratorii constand in indisponibilizarea prin sechestru a bunurilor imobile apartinand inculpatului Blaga Vasile, masuri dispuse prin ordonanta nr. 234/P/2016 din data de 25.10.2016 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti si mentinute, pana la concurenta sumei de 700.000 de Euro, prin incheierea din data de 7 mai 2021 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In baza art. 275 alin. 3 Cod de procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.

Cu drept de apel pentru procuror si inculpat, in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii. Pronuntata in sedinta publica, azi, 15 noiembrie 2021".

Motivare initiala netemeinica

In aceasta cauza, procurorul Mircera Negulescu „Portocala" a vrut sa-l infunde pe Blaga pe motiv ca intre 2011 si 2012 politicianul ar fi primit de la firma omului de afaceri Horatiu Berdila – SC Romsys SRL – 700.000 de euro pentru ca liderul PDL sa-i obtina contracte cu Hidroelectrica, Transgaz, Electrica SA si Electrica Distributie Transilvania Nord.

DNA l-a trimis in judecata pe Vasile Blaga in 2016, cand acesta inca era senator, cauza urmand sa fie judecata de Inalta Curte. Totusi, prima sentinta a fost pronuntata in 2017 de judecatoarea Claudia Monica Cipariu de la Tribunalul Bucuresti, ca urmare a faptului ca Blaga nu a mai candidat pentru un mandat de parlamentar in legislatura 2016-2020. Judecatoarea Cipariu a dispus achitarea politicianului pe „fapta nu exista" (art. 16 alin. 1 lit. a CPP), dar in 2020 magistratii Alin-Benone Raduinea si Aurel Gaitan de la Curtea de Apel Bucuresti au admis apelul declarat de DNA si au trimis cauza spre rejudecare, din cauza ca sentinta nu fusese motivata temeinic. Totusi, dupa rejudecare, instanta competenta nu a mai fost TMB, ci ICCJ, pentru ca intre timp, in 2019, Vasile Blaga fusese ales eurodeputat.

Mentionam ca Vasile Blaga a fost aparat de catre avocatii Cristian Ene, Calin Budisan si Tiberiu Tarmure.

Prezentam comunicatul din 28 noiembrie 2016, prin care DNA a anuntat trimiterea lui Blaga in judecata:

„In dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1232/VIII/3 din data de 28 septembrie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar a inculpatului:

BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare si senator in Parlamentul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011-2012, in calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit in patru randuri, de la o societate comerciala reprezentata de inculpatul Berdila Horatiu Bruno, suma totala de 700.000 euro, in schimbul exercitarii influentei prin intermediul inculpatului Stefan Gheorghe (vicepresedinte al aceluiasi partid) asupra unei persoane care a detinut consecutiv functii de conducere la doua companii nationale, astfel incat firma reprezentata de Berdila Horatiu Bruno sa obtina contracte la cele doua companii nationale.

Suma totala de 700.000 euro a fost primita prin intermediului inculpatului Stefan Gheorghe, vicepresedintele respectivei formatiuni politice (500.000 euro) si printr-un alt intermediar (200.000 euro).

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile dispuse in cauza, respectiv cea a controlului judiciar si cea asiguratorie.

Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Ploiesti au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un dosar separat fata de inculpatii BERDILA HORATIU BRUNO, STEFAN GHEORGHE precum si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Sursa: www.luju.ro

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.