BREAKING/ Masurile PSD au fost adoptate! A fost anuntata plafonarea prețului la energie și la gaze

Publicat in Politica 17 Ianuarie 2022 1617 ori
Google+ WhatsApp
BREAKING/ Masurile PSD au fost adoptate! A fost anuntata plafonarea prețului la energie și la gaze
BREAKING/ Masurile PSD au fost adoptate! A fost anuntata plafonarea prețului la energie și la gaze

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, plafonarea prețului la energie și la gaze și că toate facturile greșite vor fi corectate.

Cronologia evenimentelor -


ora 22:30 - Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, plafonarea prețului la energie și la gaze și că toate facturile greșite vor fi corectate.

Premierul a spus că în privința energiei electrice au căzut de comun acord la 0,8 lei/kw oră, iar consumul crește de la 300 la 500 de kw, ceea ce înseamnă 0,68 bani/kw pentru consumatorul casnic și că pentru companii este vorba de 1 leu/kw.

"Este o plafonare a prețului, nu se renunță la liberalizare", a spus Ciucă.

El a mai spus că la gaz prețul scade de la 0,37 la 0,31 lei/kw, iar limita crește de la 1.000 la 1.500 kw.

OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie.
Impactul pentru cele două luni este 3 miliarde de lei.

Premierul a mai spus că toate facturile greșite vor fi corectate, precizând că este vorba despre un milion de facturi.

"Vreau să asigur populația că vom lua toate măsurile ca să nu mai avem astfel de greșeli care să speram că nu sunt voit facute, că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora. OUG nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare", a adăugat premierul.

Premierul a precizat că tariful va fi plafonat și la școli sau biserici.

Totuși, întrebat ce se va întâmpla cu cei care au plătit deja facturile așa mărite, premierul a spus că nu a fost discutat și acest aspect.

ora 18:00 - Conform unor surse, PNL a propus în coaliție un plafon de 0,68 lei kWh la energie Plus un sistem de acordare de vouchere pentru IMM-uri.


ora 17.15 Președintele PNL, Florin Cîțu, înainte să intre la ședința cu PSD: "Prețuri reglementate"

Florin Cîțu: "Partidul Național liberal va avea două propuneri simple. Pentru consumatorul casnic există varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată, până în 6 luni de zile, poate mai puțin, la un preț reglementat. Pentru companii mici și mijlocii și restul consumatorilor trebuie să discutăm de variante de compensare de la buget."

ora 17.00 Ciolacu: "PSD a finalizat astăzi pachetul de măsuri care poate stopa creșterea facturilor la energie și gaze"

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat într-un mesaj transmis pe Facebook că social-democrații vor propune în ședința cu PNL reducerea TVA de la 19 % la 5 %.

"PSD a finalizat astăzi pachetul de măsuri care poate stopa creșterea facturilor la energie și gaze. Am redus nivelul plafonării tarifelor, am dublat volumele lunare de consum și am scăzut TVA de la 19 la 5%. În acest fel, peste 90% dintre consumatori, persoane fizice și companii, vor beneficia de scăderea facturilor pe care le vor primi după 1 februarie, facturi corespunzătoare lunii ianuarie.

De aceeași protecție vor beneficia școlile, spitalele, companiile de transport public, instituțiile de cultură, ONG-urile. Aceste măsuri trebuie aplicate de la 1 februarie, fiindcă suntem în plină iarnă, în lunile de consum energetic maxim, iar românii au acum cea mai mare nevoie de ajutor.

În plus, propunem atât un set de #soluții pentru descurajarea comportamentului speculativ al firmelor din energie, cât și măsuri pe termen scurt și mediu pentru rezolvarea problemelor #structurale ale industriei noastre energetice.

Vom prezenta aceste măsuri în scurt timp, în ședința Coaliției, cu speranța că partenerii noștri vor înțelege rapid că soluțiile PSD sunt simple, eficiente și cu un impact minim asupra bugetului. Românii așteaptă de la noi #responsabilitate, nu certuri sterile și ieșiri filosofico-inutile pe la televizor."

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.