Tăvălugul scumpirilor la început de an. Facturi chiar și cu 340% mai mari. Economist: Vom trăi ca înainte de 1989

Publicat in Politica 12 Ianuarie 2022 1376 ori
Google+ WhatsApp
Tăvălugul scumpirilor la început de an. Facturi chiar și cu 340% mai mari. Economist: Vom trăi ca înainte de 1989
Tăvălugul scumpirilor la început de an. Facturi chiar și cu 340% mai mari. Economist: Vom trăi ca înainte de 1989

2022 a început cu facturi foarte mari, unele de neachitat, în special cele pentru energie electrică și gaze naturale. La același consum, românii plătesc, în medie cu 20-30% în plus pentru curentul electric și cu cel puțin 40% mai mult pentru gaz. În unele cazuri, când e depășit consumul pentru care se aplică plafonarea și compensarea asigurată de stat, facturile au crescut chiar și de 3-4 ori.

Majorarea prețurilor pentru energie are efecte în lanț și în cazul produselor alimentare. Coșul lunar al unei familii e mai scump cu până la o treime față de aceeași perioadă a anului trecut. La toate astea se adaugă explozia tarifelor RCA după falimentul City Insurance, o majorare la pompă a carburanților și creșterea continuă a ROBOR la 3 luni. Analiștii economici spun că, dincolo de efectele pandemiei sau a situației de pe piețele financiare, Guvernul nu a luat măsuri pentru a anticipa aceste majorări, iar acum ia decizii pompieristice, încercând să stingă "focul".

Pentru o parte importantă a populației, lunile de iarnă din 2022 vor însemna eforturi uriașe pentru a achita facturile. Oamenii vor fi nevoiți să reducă alte cheltuieli, iar de investiții noi, care de multe ori se traduc prin consum, nu prea mai poate fi vorba. Și cum economia României se bazează, în principal, pe consum, efectele negative nu vor fi doar la nivel individual, ci la nivel de PIB.

Laurian Lungu, economist, spune la Digi FM, în emisiunea Omul Potrivit, că mulți români își vor aduce aminte lunile acestea de perioada comunistă și că vor căuta soluții de avarie ca să reducă pe cât se poate facturile. "Reacția va fi una clară. Oamenii își vor restrânge consumul și vor restrânge chiar și consumul de energie electrică. Probabil că vom trăi iarăși ca înainte de 1989. Oamenii vor fi îngrămădiți într-o cameră, o vor încălzi și vor trece iarna. Prea mult nu prea ai ce să faci pentru că România e un importator net de energie, în general."

Pandemia a pornit accelerat tiparnițele de bani

În România, inflația din 2021 a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. După câțiva ani de relativă stabilitate, ultimii doi ani, adică anii pandemiei au dus inflația la aproape 8%. O bună parte generată de criza sanitară și închiderea economiei globale după apariția COVID-19. Ca să stimuleze consumul și creditarea, băncile centrale au dat drumul tipăririi banilor, în încercarea de a salva economiile. Dar asta a dus și la un exces de lichiditate în piață, care acum produce efecte nedorite. România e cu atât mai vulnerabilă cu cât se bazează mult pe produse din import, spune Adrian Negrescu, analist economic. "S-au tipărit bani foarte mulți pentru a acoperi problemele din 2020, când întreaga economie mondială a fost blocată. Acum tragem ponoasele acestei mașini de bani. Noi, din păcate, importăm inflație. Aproape 60-70% din ce punem în farfurie este din import. De acolo ne aprovizionăm pentru zona marilor centre comerciale. Noi plătim prețul inflației și acoperim pierderile unor producători internaționali. Noi nu am avut o strategie să protejăm producătorii români, să aibă acces în supermarketuri."

BNR estimează că puterea de cumpărare a românilor va scădea și mai mult în 2022. Banca centrală ia în calcul o inflație de peste 8% în vara acestui an și o revenire undeva între 3-4% abia în toamna lui 2023.

Topul scumpirilor. Comparație față de anul trecut
Dincolo de pandemie, cotațiile internaționale pentru gaz, electricitate și petrol au contribuit și ele la majorarea facturilor. Iar la asta se adaugă alte cauze interne, cum ar falimentul celui mai mare asigurător din piața auto din România, City Insurance. Iată câteva exemple de costuri pentru unele produse și servicii, la același consum, în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021.

Energie electrică, consum de 90 kWh – 140 de lei față de 110 lei
Gaz natural, consum de 950 de metri cubi: 190 lei față de 150 de lei
RCA, autoturism 1700 cmc, pe 12 luni: 750 lei față de 450 lei
Combustibilii s-au majorat și ei cu peste un leu pe litru. În ianuarie 2021, un litru de benzină și motorină era între 4,8-4,9 lei, în timp ce acum, la pompă se vând cu 6,2-6,3 lei.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.