Primarul Volosevici critică dur Prefectura şi Garda de Mediu: „Le solicit public unor instituţii să se trezească”

Publicat in Politica 02 August 2021 591 ori
Google+ WhatsApp
Primarul Volosevici critică dur Prefectura şi Garda de Mediu: „Le solicit public unor instituţii să se trezească”
Primarul Volosevici critică dur Prefectura şi Garda de Mediu: „Le solicit public unor instituţii să se trezească”

Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a criticat în termeni duri Prefectura Prahova şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, în contextul problemelor cu deşeurile, reclamând că aceste instituţii nu-şi respectă atribuţiile. Edilul a reclamat că demersurile iniţiate în urmă cu o lună şi jumătate privind constatarea unei stări de alertă în acest domeniu sunt blocate la Prefectură, dar şi că Garda de Mediu nu ia măsuri împotriva celor care aruncă necontrolat gunoaie.


Într-o conferinţă de presă organizată luni la sediul Primăriei Ploieşti, Volosevici a amintit că municipalitatea a demarat în iunie procedurile pentru declararea stării de alertă în contextul crizei salubrităţii, însă acestea s-au oprit la Prefectură. Primarul a mai reclamat şi că, pe contractul pentru curăţenia căilor publice, operatorul Rosal a onorat, în iulie, mai puţin de o treime din valoarea comezilor date de administraţia locală.

„Luna iulie a însemnat o comandă de 2,33 de milioane de lei (n.r. pentru curăţenia căilor publice), din care s-au realizat servicii de 670.000, mai trebuie să vină facturile pe ultimele două zile, deci am putea rotunji la 700.000 cu tot cu TVA. Este vorba despre firma Rosal, cea care ne povestea că nu este finanţată corespunzător şi care pare că vrea să acopere şi alte probleme pe care le are, ştiţi că povesteam în şedinţa de Consiliu că lipsesc 700 de eurocontainere şi cred că lucrul ăsta se face deliberat. Uşor dar sigur, încep să cred că nişte lucruri sunt făcute special împotriva mea. Ceea ce mă miră este că sunt instituţii care nu fac ceea ce trebuie să facă, în contextul în care toate documentele şi toate adresele sunt puse la dispoziţie. (...) Suntem în postura în care constatăm nişte lucruri, documentăm nişte realităţi care cred că sunt vizibile pentru toată lumea, şi avem nişte instituţii care, foarte clar, nu-şi fac treaba. De ce spun lucrul acesta? Procedura de la Sectorul 1 este practic cea pe care noi am iniţiat-o, cu o diferenţă, că la noi Instituţia Prefectului pare că nu înţelege nimic din ce se întâmplă. Sunt absolut siderat de faptul că după şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă din data de 16 iunie, cu toate documentele înaintate, cu reveniri la adrese, am ajuns în acest moment în care nu avem niciun răspuns, nici că se constată starea de alertă, nici că nu, ceea ce mi se pare ireal, vorbim de luna iunie. Oraşul se umple de gunoaie, este evident că lucrul acesta este lăsat în mod deliberat, pentru că în apropierea locurilor - să zicem - de o anumită importanţă, adică staţii de autobuz, parcuri, locuri de joacă, coşurile stradale dau pe afară, iar mai încolo sunt golite", a declarat Andrei Volosevici.

„Răspunsul primit de la Prefectură la prima noastră solicitare mi s-a părut ireal. Mai pe româneşte, ne întrebau pe ce ne bazăm când spunem că există o situaţie de genul acesta în Ploieşti... Pe realitate, pe ieşit pe stradă şi privit. Pe comentariile corecte şi sustenabile ale ploieştenilor care sunt îngrijoraţi de sănătatea lor, care nu înţeleg de ce îşi plătesc taxele şi impozitele şi cumva Primăria nu face lucruri, pe care nu are cum să le facă, şi aş vrea să se înţeleagă foarte clar, decât în cadru legal. Trăiesc la fel de mult ca orice ploieştean frustrarea faptului că nu avem mijloace legale necesare pentru a lua nişte măsuri rapide, pentru că lucrurile acestea se desfăşoară prin alte instituţii, care poate sunt la mare, poate sunt la munte, poate dorm, poate nu ştiu despre ce este vorba, le e greu să iasă din birou să constate", a completat edilul.

„Garda de Mediu e în concediu..."

„Ca instituţii, Direcţia de Sănătate Publică a avut o reacţie rapidă şi corectă de fiecare dată, cu constatarea a ceea ce este real, şi anume că există un pericol efectiv; Agenţia pentru Protecţia Mediului este în imposibilitatea de a avea o reacţie, pentru că toate reacţiile pe care le-ar putea avea sunt legate strict de propuneri ale Gărzii de Mediu, care probabil e la mare sau în concediu sau undeva şi nu constată ce se întâmplă; procedurile pot fi finalizate şi de Prefectură, cea mai bună dovadă este la Bucureşti, dar la noi nu sunt finalizate", a mai declarat primarul.

Andrei Volosevici a criticat Garda de Mediu Prahova pentru lipsa unor măsuri vizibile împotriva celor care aruncă gunoaie pe terenurile virane, deşi există o legislaţie care permite confiscarea vehiculelor folosite la comiterea acestor fapte: „Din punct de vedere al atribuţiilor legale, Garda de Mediu este cea care poate rezolva o problemă extraordinară, legată de gunoiul aruncat la marginea oraşului. Vine şi ne dă măsuri pe tema asta, punem buget şi începem să curăţăm, dar în permanenţă se întâmplă acelaşi lucru şi vin oamenii din Mitică Apostol, din Bereasca, din Mimiu şi ne spun pe bună dreptate că din nou, deşi se strânseseră, se aduc acolo în continuare gunoaie, cu anumite vehicule. Gunoi pe care noi îl plătim, din taxe şi impozite. Poliţia Locală a dat amenzi de miliarde. Problema este că cei care pot confisca, singurii care pot confisca utilajele folosite la lucrurile astea, sunt cei de la Garda de Mediu, care pot face o acţiune în orice seară, în orice noapte, în orice zi şi atunci mai rezolvăm o problemă".

Blocaj la staţia de tratare a deşeurilor

Edilul a mai adus în discuţie un subiect, cel legat de dimensionarea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor, construită la marginea municipiului, de Consiliul Judeţean Prahova în mandatul trecut, printr-un proiect european. Staţia, unde ar trebui să ajungă gunoaiele din tot judeţul, pentru a fi sortate şi tratate, înainte de depozitarea finală în rampă, nu face faţă fluxului necesar. Acest blocaj face, automat, ca maşinile care ar trebui să strângă gunoaie din Ploieşti, de la ghene sau de pe străzi, să stea ore bune la intrarea în staţie până apucă să descarce, a mai reclamat primarul, care a prezentat în timpul conferinţei de presă şi mai multe fotografii realizate la staţie.

„Staţia de tratare mecano-biologică este plină în acest moment, de departe nu se mai întâmplă activităţile care ar fi trebuit să se întâmple, şi atunci maşinile stau foarte mult ca să descarce, evident se întârzie graficul, evident avem aceeaşi şi aceeaşi problemă", a mai declarat primarul municipiului Ploieşti.

Sursa www.telegrama.ro

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.