A început lupta între Ludovic Orban și tandemul Cîțu-Boc pentru șefia PNL

Publicat in Politica 17 Mai 2021 714 ori
Google+ WhatsApp
A început lupta între Ludovic Orban și tandemul Cîțu-Boc pentru șefia PNL
A început lupta între Ludovic Orban și tandemul Cîțu-Boc pentru șefia PNL

Ludovic Orban și Florin Cîțu au intrat în competiție directă pentru șefia PNL, după ce actualul președinte al partidului a anunțat, luni dimineață, în ședința Biroului executiv al partidului, că liberalii trebuie să vină la București pentru Congres cu prezență fizică în luna septembrie, și după ce, tot luni, Florin Cîțu și Emil Boc au avut o nouă întâlnire pentru a stabili un parteneriat pentru Congres.

Ludovic Orban a anunțat, după ședința BEX al PNL, că foarte curând va fi convocat Consiliul Național al partidului care va stabili data exactă a Congresului în cadrul căruia va fi ales noul președinte.

Orban a anunțat că el va candida pentru această funcție și că, dacă altcineva dorește să îl contracandideze, este liber să o facă. „În PNL este democrație", a spus Orban.

Înainte de ședința liberalilor, primvicepreședintele Rareș Bogdan declarase că Orban va avea „un contracandidat foarte puternic".

Nu este clar în acest moment dacă Florin Cîțu va fi acest contracandidat, sau primarul Clujului, Emil Boc. Cert este că cei doi discută intens de câteva săptămâni despre un parteneriat pentru Congres, care ar putea să însemne o candidatură a lui Emil Boc pentru șefia partidului și a lui Cîțu pentru o poziție secundă, sau invers.

Cei doi au avut și luni o întâlnire, dorind ca discuțiile lor să fie anunțate chiar în ziua în care Orban decidea convocarea Congresului. Florin Cîțu a refuzat să spună ce a discutat cu primarul de la Cluj Napoca, spunând că acesta vine des în București și vorbesc la fel de des.

În aceeași notă, Cîțu a refuzat să spună clar dacă va candida pentru funcția de președinte al PNL, precizând însă că își dorește o funcție la Congres.

Tandemul care se conturează între premier și Emil Boc îl pune într-o poziție delicată pe Ludovic Orban în interiorul PNL, având în vedere că Boc este liderul așa numitei "grupări din Ardeal", care reunește filiale puternice ale partidului și care ar putea aduce voturi decisive candidatului pe care l-ar susține la Congres.

Între gruparea ardelenilor și Ludovic Orban relațiile sunt mai mult decât înghețate, punctul culminant al rupturii fiind numirea unui prefect UDMR la Cluj, lucru care l-a făcut pe președintele CJ Cluj, Alin Tișe, să amenințe cu demisia din partid.

Ardelenii l-au acuzat pe Orban că a făcut sacrificii nepermise la negocierile pentru formarea guvernului, cedând în fața USR PLUS ministere pe care le-ar fi vrut liberalii.

Și supărarea nu le-a trecut nici după șase luni, dorind chiar să o arate public. Săptămâna trecută, președintele PNL și-a programat o vizită la Cluj, în încercarea de a-și atrage din nou simpatia organizației. Însă, la conferințele de presă și evenimentele publice organizate în cadrul vizitei, niciunul dintre liderii județeni nu au dorit să se afișeze alături de președintele de la București.

Orban mai are însă un test de trecut, și anume alegerile care vor avea loc în fiecare filială până în septembrie. Dacă vor fi aleși alți președinți în organizații decât cei care sunt acum și se numără printre susținătorii săi, Orban ar putea avea probleme serioase în încercarea lui de a obține un nou mandat în fruntea partidului.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.