Ruptură în coaliţia de guvernare: Vlad Voiculescu, suparat pe Cîțu, după ce premierul ar vrea să trimită corpul de control la Ministerul Sănătății

Publicat in Politica 09 Martie 2021 372 ori
Google+ WhatsApp
Ruptură în coaliţia de guvernare: Vlad Voiculescu, suparat pe Cîțu, după ce premierul ar vrea să trimită corpul de control la Ministerul Sănătății
Ruptură în coaliţia de guvernare: Vlad Voiculescu, suparat pe Cîțu, după ce premierul ar vrea să trimită corpul de control la Ministerul Sănătății

Florin Cîțu îi cere ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, documente care să arate legalitatea în privința datelor despre vaccinare și testare pe care le-a făcut publice. Suspiciunea este că Ministerul Sănătății a făcut publice unele informații în lipsa unor avize obligatorii.

Chiar dacă, public, cei doi afirmă că nu există niciun conflict între ei, ruptura este clară. Ministrul Sănătății ține să precizeze că „transparență nu este negociabilă".

„Ministerul Sănătății a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie și vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informații absolut firești și nefiltrate, de interes public.

Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe județe, și pe centre de vaccinare. Pentru a lămuri rapid poziția mea, iată mai jos ideile principale: Transparența deranjează.

Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu", transmite Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu afirmă că datele din minister sunt publice
„Am cerut transparență atunci când se ascundeau achiziții de miliarde. Nu o să mă opresc acum.

Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb – în măsura în care pot. Transparența și democrația sunt inseparabile.

România este incă din 2013 membră a inițiativei internaționale – 'Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă' – 'Open Government Partnership', al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise și planuri naționale pe domenii, inclusiv sănătate , că să publice cât mai multe date.

Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepțiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese și limitative.

Informațiile publicate de Ministerul Sănătății nu au caracter secret și nu se încadrează în excepțiile Legii 544.Transparență nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred„, adaugă Voiculescu.

Mărul discordiei? Numărul de teste Covid
Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ.

„Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea„, a declarat Florin Cîţu, luni, la Parlament, întrebat despre un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la „remedierea" unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.