Ziua şi scumpirile, pentru români! Se pregăteşte o nouă taxă, pe care mulţi vor fi nevoiţi s-o plătească

Publicat in Politica 15 Ianuarie 2021 468 ori
Google+ WhatsApp
Ziua şi scumpirile, pentru români! Se pregăteşte o nouă taxă, pe care mulţi vor fi nevoiţi s-o plătească
Ziua şi scumpirile, pentru români! Se pregăteşte o nouă taxă, pe care mulţi vor fi nevoiţi s-o plătească

Ministrul Mediului Barna Tanczos vrea ca România să aplice o taxă pe poluare în orașe, așa cum o fac deja 24 de state membre din Uniunea Europeană.

Unele administrații publice locale au adoptat deja soluții pentru a combate poluarea, însă toată lumea va avea de suferit din cauza orașelor care nu fac nimic în această privință.

Cu toate acestea, taxa nu va fi introdusă în 2021, însă va fi luată în considerare începând de anul viitor, anunță ministru.

Taxă auto, mascată sub taxă de poluare


„Nu este taxa auto. S-ar putea să fie o taxă de poluare. Primul principiu care guvernează în Europa toate aceste lucruri este poluatorul plătește.

România va trebui să decidă dacă vrea să facă parte din grupul celor 24 de state membre care implementează diverse forme de constrângere a celor care poluează sau lăsăm sistemul cum este acum, când nimeni nu plătește nimic. Riscul este ca din cauza unor orașe, unor centre urbane unde nu s-a făcut nimic pentru reducerea poluării, să plătească toată țara.

Infringementul a venit în cazul Bucureștiului și a altor orașe. Dacă nu reușim să câștigăm acest proces împotriva Comisiei vom plăti. Poluatorul plătește sau toată țara.

Al doilea lucru este dacă vrem să reducem poluarea prin aplicarea unei taxe. Unele țări spun că nu și găsim alte metode. Sunt alte țări care spun da, aplicăm o taxă. În niciun caz taxa în sine este scopul, ci reducerea poluării", a declarat ministrul Tanczos la postul Digi24.

Se întoarce „taxa oxigen" a lui Firea?
Ministrul Mediului ar putea implementa o taxă oxigen, la care se gândise şi Gabriela Firea, dar la care fostul primar al Bucureştiului a renunţat, după un sondaj pe Facebook, unde oamenii au contestat dur acea iniţiativă.

„Poate să genereze o chestiune socială. Nu mi se pare corect ca în zone în care chiar are lumea grijă de calitatea aerului, unde autoritatea publică locală ia măsuri, găsește soluții, să plătească și ei, pentru că altcineva poluează.

Este nevoie de o dezbatere publică națională. Este nevoie de o discuție cu Comisia, pentru că nu vreau să pățim ca în ultimii 10 ani să pierdem toate procesele. Dacă societatea decide per ansamblu că este nevoie de restricții în numite orașe ele trebuie să fie legale", a mai zis ministrul.

O decizie în acest sens se va da la finalul lui 2021. "În 2021 cu siguranță nu va fi nicio taxă și în funcție de aceste discuții cu Comisia, cu factorii implicați, cu autoritățile publice locale, pentru că sunt peste 3.000 de comune unde n-avem asemenea probleme și sunt câteva zeci de orașe unde avem probleme", a adăugat Barna Tanczos.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.