Polițiștii protestatari, amenințați de șefi cu dosare la DIPI

Publicat in Politica 12 Ianuarie 2021 441 ori
Google+ WhatsApp
Polițiștii protestatari, amenințați de șefi cu dosare la DIPI
Polițiștii protestatari, amenințați de șefi cu dosare la DIPI

Avertismentele date de polițiști în loc de amenzi, ca semn de protest față de înghețarea salariilor, i-a pus pe jar pe șefii din MAI. Aceștia au început deja să-i amenințe pe angajați că, dacă vor constata prea multe avertismente, vor fi cercetați de Direcția de Informații și Protecție Internă pentru acte de corupție.

De ieri, cetățenii au putut să răsufle ușurați. Polițiștii au decis să nu mai aplice amenzi, ci doar avertismente scrise sau verbale pentru orice încălcare a legii, până la revizuirea măsurii Guvernului de înghețare a salariilor polițiștilor. Totodată, pe lângă refuzul de a da amenzi contravenționale, polițiștii practică deja excesul de zel în activități, prin controale efectuate amănunțit și riguros, care necesită perioade mari de timp. Deși la protest și-au anunțat participarea Sindicatele Europol, ProLex, Diamantul și Decus, există informații potrivit cărora și celelalte sindicate, SNPPC și SNAP, vor aplica aceleași măsuri.

"SNPPC-ul nici nu a vrut să audă de protest, s-a vândut, ca de obicei, dar membrii lor de sindicat participă neoficial la aceste proteste, aplicând și ei avertismente în loc de amenzi. Șefii din MAI încearcă acum o manipulare spunându-le polițiștilor care protestează că nu este chiar ok să dea avertismente, că la nivelul Serviciilor de Informații și Protecție Internă există un dosar pentru fiecare polițist în parte și acolo li se analizează activitatea. Și că, în cazul în care un polițist dă mai multe avertismente decât amenzi este clar că polițistul ăla are un interes față de comunitate și că este coruptibil. Lucru care, evident, nu există în realitate, pentru că Serviciul de Informații și Protecție Internă nu are astfel de atribuții de a verifica activitatea polițiștilor și nu are nici dosare ale personalului. Este clar că acest lucru reprezintă doar o încercare de a-i intimida pe polițiști", ne-a declarat Dănuț Saltelechi, vicepreședinte al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Avertismentele, perfect legale

Sindicaliștii spun că singura consecință a protestului este că polițiștii nu vor mai putea prezenta rezultate. "Există frustrări pe tema asta și sunt obsedați de cifre. Tot timpul auziți 50.000 de polițiști acționează, au dat 20.000 de amenzi, de parcă satisface pe cineva. Pot spune foarte simplu că polițiștii vor fi la datorie și este suficient. Legal nu există nicio prevedere care să lege calificativul polițistului de numărul de amenzi date. Neoficial, ar putea să forțeze șefii o chestie de genul acesta, însă actele normative sunt destul de clare. Ordonanța Guvernului nr. 2 precizează în mod expres cum se pot ghida polițiștii pentru a aplica avertismente, și nu sancțiuni contravenționale. Astfel, se iau în considerare antecedentele personale ale cetățeanului, dacă a mai avut sau nu probleme cu Poliția, dacă este cunoscut cu antecedente penale, dacă statutul social și financiar îi permite sau nu să achite contravaloarea unei amenzi, dacă se observă la fața locului că regretă fapta comisă.

Deci, indiferent cum ar interpreta șefii, din punct de vedere legislativ, polițiștii sunt la adăpost. Iar, dacă se vor încerca astfel de lucruri, noi vom fi alături de colegii noștri pentru a demonta aceste strategii ale șefilor", a afirmat Dănuț Saltelechi, vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ministerul, nicio reacție

Forma de protest a excesului de zel a început să aibă efecte negative în special în vămi, unde polițiștii de frontieră s-au apucat să verifice minuțios fiecare persoană și fiecare autoturism, producându-se cozi foarte mari la granițe. "Până la această oră, Ministerul Afacerilor Interne nu a avut niciun fel de reacție la protestele începute de sindicate.

Oricum, protestele vor continua până la soluționarea revendicărilor. O să se observe, în următoarele zile, o scădere importantă a numărului de amenzi acordate la nivel național", ne-a mai precizat vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Dănuț Saltelechi. Din 18 ianuarie, polițiștii vor refuza să mai îndeplinească atribuțiile DSP-urilor, de comunicare a deciziilor de carantinare-izolare și de verificare a persoanelor carantinate, și vor refuza să mai efectueze ore suplimentare. Din 25 ianuarie, sindicaliștii din Poliție vor înceta total activitatea, răspunzând doar apelurilor de urgență.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.