Gafă uriașă a lui Cîțu. A lăsat bugetul fără bani

Publicat in Politica 02 Decembrie 2020 436 ori
Google+ WhatsApp
Gafă uriașă a lui Cîțu. A lăsat bugetul fără bani
Gafă uriașă a lui Cîțu. A lăsat bugetul fără bani

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a comis o eroare gravă atunci când a permis amânarea plății impozitelor pentru firmele care nu au fost în niciun fel afectate de pandemie. Acest lucru a afectat major bugetul pe 2020, accentuând deficitul bugetar prin absența încasărilor, atrage atenția acad.Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Amânarea la plată fără discernământ a impozitelor și taxelor datorate bugetului a avut consecințe nefaste asupra încasărilor și deficitului de la sfârșitul acestui an. În opinia Consiliului Fiscal, elementul cheie pentru aprecierea proiecției de încasări bugetare din cea de-a treia rectificare bugetară a fost reprezentat de impactul facilității de amânare la plată a obligațiilor către Bugetul General Consolidat (BCG) ale agenților economici. "În vederea sprijinirii firmelor în contextul dificultăților economice generate de pandemia Covid-19, Guvernul a decis să permită amânarea la plată a sumelor datorate către BGC, inițial pentru perioada martie-iunie, termenul fiind prelungit ulterior până la 25 octombrie. Este de notat că facilitatea avea o aplicabilitate extinsă, nefiind limitată la firmele a căror activitate a fost sever afectată de pandemia Covid-19, ceea ce este de natură să genereze selecție adversă, respectiv firme care pot plăti obligațiile fiscale aleg să nu o facă ca urmare a avantajelor schemei. Totuși, având în vedere termenul inițial de 25 octombrie pentru plata sumelor restante, facilitatea nu genera un impact decât din perspectiva poziției lichidității finanțelor publice", arată Consiliul Fiscal.

Ajutor cu efecte devastatoare
În mod surprinzăor, Guvernul a aprobat în octombrie o nouă modificare a ordonanței care acorda facilitatea amânării plăților, oferind posibilitatea eșalonării pe 12 luni a obligațiilor fiscale restante prin depunerea unei cereri până la finele acestui an, de data aceasta facilitatea implicând și plata unei dobânzi de circa 3,65% pe an. "Având în vedere această ultimă modificare, facilitatea nu mai are doar un impact asupra poziției lichidității finanțelor publice în anul 2020, ci și asupra încasărilor bugetare din anul în curs și mai departe asupra deficitului bugetar cash. Potrivit ANAF, la 30 septembrie 2020, cuantumul total al obligațiilor către BGC amânate la plată de către agenții economici era de circa 16 mld. lei, din care se mizează recuperarea până la finele lunii decembrie 2020 a sumei de 5,3 mld. lei (2,9 mld. la nivelul TVA, 0,5 mld. la nivelul impozitului pe venit, 1,9 mld. lei la nivelul contribuțiilor de asigurări). Consiliul Fiscal notează impactul major al acestei scheme, de aproximativ aceeași magnitudine cu cel de la nivelul cheltuielilor bugetare destinate luptei cu efectele pandemiei Covid-19", susține președintele Consiliului Fiscal, acad.Daniel Dăianu.

Sumele nu vor fi recuperate în decembrie
Consiliul Fiscal are însă rezerve cu privire la faptul că sumele anticipate se vor recupera până la finele lunii decembrie 2020, din obligațiile fiscale amânate la plată, și, prin urmare, asupra nivelului proiecțiilor curente ale agregatelor de venituri care includ aceste sume. "Având în vedere probabila majorare a obligațiilor bugetare amânate la plată în condițiile în care această facilitate este în vigoare în prezent, precum și a condițiilor avantajoase de eșalonare la plată a obligațiilor bugetare restante pe parcursul anului 2021, Consiliul Fiscal apreciază drept probabilă materializarea unui gol de venituri la nivelul anului 2020 de aproximativ 4-5 mld. lei (circa 0,4%-0,5% din PIB) la nivelul veniturilor fiscale și a celor din contribuții de asigurări", precizează președintele Consiliului Fiscal, acad.Daniel Dăianu.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.