Amânarea ratelor bancare, o ȘARLATANIE! Ce țeapã ne dã Cîțu: vom plati DOBANDA la DOBANDA acumulata! Bãncile castigã de pe urma dramei prin care trec oamenii de rand!

Publicat in Politica 27 Martie 2020 Actualizat: 27 Martie 2020 22550 ori
Google+ WhatsApp
Amânarea ratelor bancare, o ȘARLATANIE! Ce țeapã ne dã Cîțu: vom plati DOBANDA la DOBANDA acumulata! Bãncile castigã de pe urma dramei prin care trec oamenii de rand!
Amânarea ratelor bancare, o ȘARLATANIE! Ce țeapã ne dã Cîțu: vom plati DOBANDA la DOBANDA acumulata! Bãncile castigã de pe urma dramei prin care trec oamenii de rand!

Guvernul PNL a decis ca românii să plătească dobândă la dobândă pentru ratele amânate.

Economistul Adrian Câciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, cum funcţionează capitalizarea dobânzii, măsură anunţată de ministrul Florin Cîţu cu privire la amânarea ratelor românilor. "Capitalizarea dobânzii înseamnă de fapt să continui să calculezi dobânda şi pe perioada de suspendare. Când se termină suspendarea, o adaugi la principal, iar totalul principalului cu dobânda capitalizată comportă dobândă pe restul creditului. Practic, se va plăti dobândă la dobândă. Am recomandat să nu se facă asta! E posibilă creşterea ratelor, dar, pe de altă parte, se prezervă dreptul băncii de a-şi menţine acelaşi randament, deşi ambii parteneri de creditare sunt în dificultate. Banca depinde de depozite, să nu uităm. Dacă mâine nu le mai are, atunci are o problemă. Era mai simplu să fie amânare, iar apoi să se crească maturitatea creditului. Iar dobânda să fie cea din ziua în care se plăteşte rata din nou sau, după contract, la trimestrul în care începe plata ratei. ROBOR-ul actual la care se calculează ratele este 3,18 la sută. ROBOR-ul azi este de 2,6. Dacă eu îngheţ ROBOR la valoarea de azi şi peste 6 luni, 9 luni, el va fi 1,5, nu era normal ca eu să plătesc la valoarea de atunci? Aşa, vom plăti la valoarea de atunci, plus valoarea care s-a îngheţat, plus capitalul creditului. Eu sunt convins de un lucru. Această ordonanţă va fi amendată în Parlament, pentru că nu este economic să capitalizezi dobânda. Nu suntem în situaţia în care să facem asta! Măsura îi afectează pe cei cu dobândă variabilă, dar şi la cei cu dobândă fixă va creşte capitalul, pentru că dobânda capitalizată este un plus la rată!", a declarat Adrian Câciu pentru DC NEWS.
Câciu, recomandare pentru debitori
"Recomandarea mea este ca la momentul reluării plăţilor să facem o refinanţare, pentru că dobânzile vor fi mai mici atunci. Se poate obţine şi o mică sumă care poate ajuta, dar pe de altă parte dobânda va fi mai mică!", a mai spus economistul. Cea mai buna solutie era subventionarea dobanzilor de stat pentru cei care nu pot plati ratele la banci, altfel acestea vor creste cu 15-20%, a declarat vineri, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda.

"Cea mai buna solutie era sa subventioneze statul dobanzile pentru ca au capitalizat dobanda acumulata in perioada de gratie, de noua luni. Deci se va adauga la principal si apoi se aplica la acest nou principal crescut cu dobanda din perioada de gratie dobanda contractuala. Astfel, prima problema este ca se aplica dobanda la dobanda", a spus Iancu Guda.

O alta problema semnalata de economist este ca masura se aplica intr-o perioada limitata, iar cei care au credit imobiliar trebuie ca in urmatorii cinci ani sa-si achite dobanda din perioada de gratie, iar puseul de dobanda va face ca ratele romanilor sa creasca cu 15 - 20% in perioada respectiva.

Al treilea aspect la care a facut referire Iancu Guda este ca banca nu pierde nimic. Din contra, va castiga dobanda la dobanda.

"Este nevoie de solidaritate. Nu se poate ca unii sa aplice dobanda la dobanda si altii sa suporte toate costurile. Eu cred ca prin subventionarea de catre stat a acestor dobanzi am fi avut o masura mai buna, de solidaritate, pentru ca ar fi fost subventionata de toti", a afirmat Iancu Guda.

Potrivit calculelor facute de Iancu Guda, impactul ar fi fost de 0,5% din PIB, 5-6 miliarde de lei, in cazul in care masura ar fi fost accesata de jumatate dintre cei care au luat credite.

La randul lor, asociatiile care reprezinta consumatorii au avertizat ca masurile luate de Guvern cu privire la amanarea ratelor la credite nu sprijina in mod real debitorii, acorda beneficii substantiale bancilor si institutiilor financiare nebancare si sunt chiar mai dezavantajoase decat unele dintre solutiile propuse de anumiti finantatori.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Florin Citu, a aratat ca, pe toata aceasta perioada, comisioanele vor fi sustinute de banci care, totodata, vor trebui sa se finanteze din piata, cu costurile aferente.

"O acuzatie pe care o tot aud, ca bancile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodata in sistemul financiar-bancar. In Ordonanta nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt sustinute pe toata perioada de sistemul financiar-bancar. Faptul ca bancile nu primesc aceste rate pe toata aceasta perioada inseamna ca trebuie sa se finanteze din piata cu dobanda, iar aceasta dobanda este sustinuta tot de banci. Nu exista nimic in aceasta ordonanta despre aceste costuri", a subliniat Citu intr-un mesaj video pe Facebook.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat joi seara ca plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioada de pana la 9 luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020.

Ministrul a subliniat ca de aceasta facilitate pot sa beneficieze cei care au fost afectati direct sau indirect de pandemia de Covid-19.

Pe de alta parte, Florin Citu a precizat ca, in ceea ce priveste dobanda, aceasta se capitalizeaza la soldul creditului existent, dar se reesaloneaza pe toata durata creditului. Exceptie fac imprumuturile ipotecare pentru care dobanda se plateste esalonat pe o perioada de 5 ani, iar statul garanteaza 100% plata dobanzii capitalizate.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.