Klaus Iohannis, TOCAT de un fost membru CSM: "A ÎNCĂLCAT recomandările MCV si slabeste sistemul judiciar"

Publicat in Politica 20 Februarie 2020 1021 ori
Google+ WhatsApp
Klaus Iohannis, TOCAT de un fost membru CSM: "A ÎNCĂLCAT recomandările MCV si slabeste sistemul judiciar"
Klaus Iohannis, TOCAT de un fost membru CSM: "A ÎNCĂLCAT recomandările MCV si slabeste sistemul judiciar"

Klaus Iohannis a încălcat recomandările MCV când a numit în funcţie procurorii care au aviz negativ din partea CSM, e de părere fostul membru CSM, Toni Neacşu. Acesta spune că nu este exclus ca recomandarea MCV să nu fie scoasă din următoarele rapoarte.

Fostul membru CSM, Toni Neacşu, a declarat că avizele erau facultative, însă „în mod clar, este o nesocotire a avizului Consiliului Superior al Magistraturii”, conform Mediafax.

„Din punctul meu de vedere, slăbeşte independenţa sistemului judiciar, atât timp cât nu se ţine cont de părerea forului suprem care garantează independenţa justiţiei”, a spus Toni Neacşu.

În raportul MCV din 2019 apare recomandarea respectării avizului Consiliului Superior al Magistraturii: „(...) avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017”.

De asemenea, fostul membru CSM este de părere că mediul politic nu trebuie să afecteze independenţa justiţiei: „Singura garanţie că numirile sunt profesionale iar nu politice erau aceste avize ale Consiliului Superior al Magistraturii, cel puţin asta a fost optica Comisiei Europene până acum”.

Neacşu spune că nu este exclus ca recomandarea MCV să nu fie scoasă din următoarele rapoarte.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT.

Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a a fost avizat pozitiv.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.