Decizie finală în Parlament: Jurnaliștii vor fi scutiți de impozit pe venit. Măsura, propusă de PSD pentru a ajuta presa într-o ”situație economică dificilă”

Publicat in Politica 11 Februarie 2020 589 ori
Google+ WhatsApp
Decizie finală în Parlament: Jurnaliștii vor fi scutiți de impozit pe venit. Măsura, propusă de PSD pentru a ajuta presa într-o ”situație economică dificilă”
Decizie finală în Parlament: Jurnaliștii vor fi scutiți de impozit pe venit. Măsura, propusă de PSD pentru a ajuta presa într-o ”situație economică dificilă”

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a adoptat marți un proiect de lege care prevede scutirea de impozit pentru veniturile din salarii precum și pentru veniturile din drepturile de autor, realizate ca urmare a desfășurării activității de jurnalism. Măsura a fost propusă de PSD, fiind justificată în contextul ”situației economice foarte dificile” în care se află mass-media. Atât Guvernul Dăncilă, cât și Guvernul Orban s-au opus adoptării proiectului.

CONSULTĂ AICI LEGEA


Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de președintele Iohannis. Proiectul nu are termen specific de intrare în vigoare, așa că ar trebui aplicat, în cazul promulgării, imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Proiectul a fost adoptat prin votul majorității parlamenterilor PSD, primind 174 de voturi favorabile de la aceștia și aliații lor, în timp ce 91 de deputați, de la partidele din opoziția parlamentară, s-au abținut, iar doi au votat împotrivă.  Comisia de buget din Camera Deputaților a întocmit, la începutul lunii decembrie, după preluarea guvernării de liberali, un raport favorabil propunerii legislative, inițiate de PSD și ALDE, prin care este propusă scutirea jurnaliștilor, precum și a tehnicienilor în radiodifuziune și televiziune de la plata impozitului pe venit.


Autorii proiectului arată că ”mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă” și în consecință ”piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă”.

Din acest motiv, inițiatorii apreciază că este nevoie de promovarea unui tratament fiscal special pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, precum și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală obținute din jurnalism.

Astfel, proiectul de lege propune scutirea de impozit pe venit în cazul persoanelor fizice pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul Fiscal și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism. 

În categoria activității de jurnalism, conform proiectului, sunt incluse: ”cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului și altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcționării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul și pentru transmiterea pentru emisiunile radio și televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de muncă și a unui contract de drepturi de autor”. Parlamentarii PSD au mai susținut că prevederea este în măsură să asigure libertatea și independența presei.


Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, iar inițial comisia de buget din Camera Deputaților i-a întocmit, în vara anului trecut, raport negativ, dar la reluarea sesiunii parlamentare și cu un nou Guvern, majoritatea parlamentară a decis să rediscute în comisie proiectul și l-a avizat pozitiv. Majoritatea PSD, care a impus și în comisii avizarea proiectului, nu a ținut cont că și fostul Guvern Dăncilă s-a opus proiectului. Fostul Executiv calculase că măsura de extindere a scutirii de la plata impozitului pe venitul din salarii pentru jurnaliști și tehnicieni în radiodifuziune și televiziune generează un impact negativ asupra veniturilor bugetare în sumă de 18 milioane lei în anul 2019, la 6 luni.

Guvernul Orban a adoptat un punct de vedere referitor la inițiativa de scutire a jurnaliștilor de la plata impozitului pe profit în care arată, la rândul său, că nu susține adoptarea acesteia.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.