Klaus Iohannis - De la un profesor obscur la presedinte peste noapte

Publicat in Politica 11 August 2019 993 ori
Google+ WhatsApp
Klaus Iohannis - De la un profesor obscur la presedinte peste noapte
Klaus Iohannis - De la un profesor obscur la presedinte peste noapte

Klaus Werner Iohannis era un obscur profesor de fizică înainte de Revoluție. Ca și pentru alții, un moment de descătușare a energiilor politice a fost, desigur, tocmai revoluția din 1989. Aproape imediat, Klaus s-a înscris într-o organizație...hai să fim politicoși...controversată...Forumul Democrat al Germanilor din România.

Nu putem să vorbim despre cariera lui Iohannis fără să atacăm problema acestei organizații. FDGR s-a erijat în succesoarea unei organizații anterioare, care servea interesele etnicilor germani din țara noastră. Este vorba despre Grupul Etnic German, înființat în anul 1940, o organizație, hai să zicem lucrurilor pe nume, nazistă.

Înființată cu sprijinul Partidului Nazist din Germania, grupul acționa la vremea aceea în concordanță cu directivele Berlinului și număra mult mai mulți membri decât cei din 1990, evident mult mai puțini din rațiuni de strămutare și emigrație masivă în anii comunismului.

Pe perioada războiului, grupul nu a acționat tocmai în sprijinul țării unde își desfășura activitatea și de la care beneficia de numeroase beneficii, ci mai degrabă în folosul Germaniei naziste. Relația tumultoasă cu România s-a încheiat în 1944, când țara noastră a schimbat taberele și noul guvern Sănătescu a emis Legea nr 485 din 7 octombrie 1944, prin care desființa Grupul Etnic German.

Trebuie să sublinem faptul acesta: nu comuniștii au desființat grupul și nu ei au confiscat imobilele deținute de această formațiune, ci guvernul regal, din vremea Regelui Mihai, conform prevederilor convenției de armistițiu cu Națiunile Unite. La art 15, se arăta că ”Guvernul Român se obligă să dizolve imediat toate organizațiile pro-hitleriste de tip fascist aflate pe teritoriul românesc, atât cele politice militare sau cele paramilitare cât și orice alte organizații care fac propagandă ostilă Națiunilor Unite și în special Uniunii Sovietice, nepermițând în viitor existența unor astfel de organizații.

De aceea, este oarecum bizar și ilegal că în 1990 un judecător a putut admite în anul 2007 constituirea FDGR ca succesoare a Grupului Etnic German, o organizației nazistă, interzisă de Națiunile Unite! Revenind la Iohhanis, el a fost membru al forumului încă de la fondare, în 1990, iar între 2001-2013 a fost chiar președintele organizației. Aspectul acesta este important, fiindcă se leagă de cariera politică a viitorului presedinte. Pana să ajungă în funcția supremă în stat, Iohannis a devenit primar al Sibiului, în anul 2000, candidând din partea FDGR.

Au urmat alte 3 alegeri consecutive câștigate, ultima în anul 2012. În această perioadă au apărut primele controverse cu privire la sutele de imobile retrocedate succesoarei unei organizații naziste, efectuate de chiar primarul ales din partea acelei organizații. Este vorba, de fapt, de aproape o mie de imobile, între care și imobilele deținute personal de primarul Sibiului la acea vreme.

De altfel, scandalurile privind casele lui l-au urmărit mereu pe viitorul președinte. Între timp, în 2009, Iohannis a apărut pe scena politică națională, când după căderea guvernului Boc, s-a vehiculat posibilitatea ca el să fie premier, fiind propus de PSD, PC, UDMR și PNL, desigur ajutat și de legăturile cu Germania.. Trenul acela a plecat însă, Băsescu reușind să fie reales președinte.

Dar nou-câștigata atenție a adus și probleme. Iohannis a fost anchetat de DNA, în 2009, pentru abuz în serviciu, pentru retrocedarea unor terenuri către persoane care nu îndeplineau condiţiile, dosarele fiind din anul 2005. În 2009, Agenţia Naţională de Integritate s-a autosesizat, în urma publicării unui articol într-un cotidian central, privind faptul că primarul Sibiului ar fi încălcat legea incompatibilităţii, prin ocuparea funcţiei de administrator, în 2003, la societatea Parcuri Industriale Sibiu - Şura Mică, în paralel cu cea de primar.

Au urmat noi acuzații de incompatibilitate, în 2013 și în 2014, când a devenit clar că ar putea fi un candidat al PNL-ului pentru prezidențialele din acel an. Iohannis a fost candidatul surpriză al noulu PNL (după fuzionarea cu PDL), în 2014. Candidând cu o platformă anti-corupție (ironic, știm) și profitând de scandalul mediatic imens despre presupusele restrângeri ale posibilităților de vot ale românilor de peste hotare, el reușit să câștige detașat alegerile, cu un scor pe care Băsescu nu l-a putut obține în niciuna dintre victoriile lui din 2004 și 2009.

După o perioadă scurtă, în care Ponta, care ocupa încă funcția de premier, și Iohannis s-au tatonat, au început conflictele deschise între cei doi. Coincidență, desigur, Ponta a fost anchetat în iulie 2015 pentru presupuse fapte de coruție de către DNA, motiv pentru care Iohannis a solicitat pentru prima dată demisia prim-ministrului.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.