Tariceanu le cere sefei CSM si presedintelui Iohannis sa ia masuri pentru declasificarea anexelor raportului Inspectiei Judiciare privind protocolul PICCJ-SRI

Publicat in Politica 17 Iunie 2019 290 ori
Google+ WhatsApp
Tariceanu le cere sefei CSM si presedintelui Iohannis sa ia masuri pentru declasificarea anexelor raportului Inspectiei Judiciare privind protocolul PICCJ-SRI
Tariceanu le cere sefei CSM si presedintelui Iohannis sa ia masuri pentru declasificarea anexelor raportului Inspectiei Judiciare privind protocolul PICCJ-SRI
Presedintele Senatului si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu (foto) se raliaza demersului Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si Asociatiei Magistratilor din Romania, care au cerut CSM desecretizarea celor 19 anexe ale raportului Inspectiei Judiciare privind aplicarea protocolului PICCJ-SRI din 2009 (click aici pentru a citi).
Tariceanu ii cere sefei CSM Lia Savonea sa faca publice respectivele anexe, subliniind ca romanii au dreptul sa cunoasca modul in care SRI s-a implicat in actul de justitie.Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, liderul ALDE ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa participe si sa prezideze sedinta CSM in care se va discuta raportul Inspectiei Judiciare, astfel incat sa se asigure ca respectivele anexe vor fi desecretizate. In opinia lui Tariceanu, Klaus Iohannis in calitatea sa de presedinte al CSAT trebuie sa ceara SRI sa faca publice toate informatiile privind protocoalele secrete cu institutiile din Justitie, cum ar fi modul de lucru, numarul de ofiteri implicati sau numarul dosarelor in care s-au aplicat protocoalele. Tariceanu considera ca Iohannis trebuie sa se hotarasca daca macar in ultimul an din mandatul sau vrea sa fie presedintele tuturor romanilor, nu doar al “baietilor cu ochi albastri”.Iata comentariul presedintelui Senatului si liderului ALDE Calin Popescu Tariceanu (vezi facsimil):
“Ca urmare a dezvaluirilor din mass-media privind raportul Inspectiei Judiciare despre protocoalele secrete dintre SRI-DNA-instante de judecata, care ar contine 19 anexe secretizate, CSM trebuie sa actioneze pentru desecretizarea lor de urgenta. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale si imorale sa fie facute publice neintarziat. Romanii au dreptul sa stie cum au functionat institutiile din justitie si felul in care serviciile au influentat activitatea lor.

In consecinta, avand in vedere legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, art. 24, al. 5, care stipuleaza ca nu pot fi secretizate documente in scopul ascunderii incalcarilor legii sau limitarii accesului la informatiile de interes public, solicit doamnei Lia Savonea, presedintele CSM, sa clarifice urgent situatia si sa desecretizeze toate anexele privind protocoalele secrete inainte de discutarea in plen a raportului Inspectiei Judiciare.
In mod firesc, presedintele Iohannis ar trebui ca, pentru prima data in cinci ani de mandat, sa faca ceva concret pentru independenta reala a JustitieiSa participe la sedinta CSM in care se discuta raportul si sa o prezideze, astfel incat sa se asigure ca acele anexe sunt desecretizate. Mai departe, in calitate de presedinte al CSAT, pe langa folosirea acestui rol pentru a face jocurile sale politice, ar trebui sa solicite neintarziat SRI sa faca publice toate informatiile cu privire la protocoalele secrete cu Justitia (modul de lucru, numar de ofiteri implicati, numarul dosarelor din justitie in care au fost folosite, etc).
Klaus Iohannis ar trebui, la fel de firesc, sa decida daca in ultimul an de mandat vrea sa fie macar o data presedintele romanilor si nu doar al 'baietilor cu ochi albastri'”.
 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office