USR a ajuns sa fie injurat pe net, de cei care ii laudau! "Influencerii" #hashtag s-au enervat

Publicat in Politica 06 Iunie 2019 544 ori
Google+ WhatsApp
USR a ajuns sa fie injurat pe net, de cei care ii laudau! "Influencerii" #hashtag s-au enervat
USR a ajuns sa fie injurat pe net, de cei care ii laudau! "Influencerii" #hashtag s-au enervat

Aclamat cu două săptămâni în urmă, după o participare record la vot, USR-ul este acum înjurat online de influenceri supărați de o lege pentru sănătatea publică:  limitarea reclamelor și sponsorizărilor făcute de companiile de tutun. Mai puține reclame înseamnă consum mai mic de țigări, cu până la 23%. 

Legea propusă ar reglementa și țigările electronice, care au acum un statut special, inclusiv prin taxe de până la șase ori mai mici decât țigările obișnuite. Legea a fost lansată de un deputat USR, după propunerile Inițiativei 2035 fără tutun.    

Astfel de legi există deja în numeroase alte state, iar orașul Beverly Hills a mers mai departe și a interzis vânzarea produselor pe bază de tutun (mai puțin în hoteluri și lounge-uri pentru fumat).


În România, propunerea a lansat un val de revoltă online. Contestatarii nu au putut spune că se opun unei legi prin care copiii nu vor mai fi expuși la reclame cu tutun în spații publice. Nu au putut spune că le plac banii industriei de tutun. Așa că au spus „M… USR”. Dezbaterea a ajuns să fie despre o înjurătură și drepturile fumătorilor de a fuma, în loc să fie pe conținutul legii: interzicerea publicității care afectează în special tinerii. 

Trendul țărilor dezvoltate

”Beneficiile pentru sănătatea publică depășesc câștigurile aduse de afacerile cu tutun”, a concluzionat simplu Consiliul Municipal al orașului Beverly Hills, care a votat în unanimitate interzicea comerțului cu tutun (mai puțin în hoteluri și lounge-uri pentru fumat).

Există șanse mari să vedem UE eliberată de tutun, spunea și Comisarul European pentru Sănătate și Securitate Alimentară. E o alegere între sănătatea oamenilor și profitul companiilor, mai spune acesta. Acesta este trendul în țările dezvoltate, de aceea 80% dintre fumători sunt din țări sărace. Cel puțin patru dintre actorii folosiți de Marlboro pentru reclamele la tutun au murit din cauze asociate cu fumatul.

La fel cum este demonstrat că radiațiile dăunează, știm că tutunul este principala cauză a deceselor care pot fi prevenite în ziua de azi, potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătate. Știm că fumatul duce la moartea a jumătate dintre consumatori. Știm că reclamele la fumat măresc numărul fumătorilor, mai ales în rândul celor tineri.

Oamenii ar fi revoltați la ideea de a-și putea lua o doză de radiații, pe bani, de la supermarket. Sau la ideea de a nu fi avertizați de riscurile de radiație dintr-o încăpere. Sau al ideea ca cineva să folosească aparate radioactive în public și să-și radieze apropiații și copiii. Dar marketingul, PR-ul și sumele de bani aproape inepuizabile folosite de industria de tutun în combaterea politicilor de sănătate publică au generat azi o situație în care simpli cetățeni se revoltă împotriva unei propuneri legislative menite să le apere copiii. 

Citeste continuarea>>

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office