LISTA DOSARELOR LUCRATE DE ECHIPE MIXTE – Socant: Inspectia Judiciara a scos la iveala dosarele in care procurorii au facut echipe comune si planuri de actiune cu SRI

Publicat in Politica 22 Mai 2019 542 ori
Google+ WhatsApp
LISTA DOSARELOR LUCRATE DE ECHIPE MIXTE – Socant: Inspectia Judiciara a scos la iveala dosarele in care procurorii au facut echipe comune si planuri de actiune cu SRI
LISTA DOSARELOR LUCRATE DE ECHIPE MIXTE – Socant: Inspectia Judiciara a scos la iveala dosarele in care procurorii au facut echipe comune si planuri de actiune cu SRI

Inspectia Judiciara face lumina in Justitie. Raportul publicat in premiera de Lumea Justitiei privind verificarile efectuate de Inspectia Judiciara in parchetele din Romania pentru a lua act de modalitatile in care SRI si Parchetul General au colaborat in baza Protocolului semnat de Laura Kovesi (foto dreapta) in calitate de procuror general cu directorii SRI George Maior si Florian Coldea (foto stanga) este o bomba cu ceas. Sustinem aceasta intrucat in cuprinsul acestuia sunt indicate toate dosarele penale in care Serviciul Roman de Informatii a constituit echipe operative comune cu procurorii, in vederea colaborarii pe protocol.

Concret, Sectiunea a treia din Raportul Inspectiei Judiciare este dedicata "identificarii domeniului cooperarii intre semnatarii protocolului", astfel cum a fost prevazut la art. 3 lit. c), e), g), j) si k) din Protocol, iar datele pe care urmeaza sa le prezentam mai jos au fost preluate de echipa de inspectori judiciari din documentele clasificate pe care le-au verificat. Din continutul Raportului reiese astfel ca in foarte multe cazuri au fost invocate prev.art. 3 lit. g) din Protocol atunci cand parchetul solicita SRI, iar acesta isi exprima acordul pentru constituirea unor echipe operative comune intre procurori si ofiterii de informatii.

Cu privire la constituirea echipelor comune parchet-SRI, denumite si "echipe mixte" sau "echipe operative comune", s-a constatat ca acestea se regasesc in cuprinsul unor planuri comune de actiune sau, dupa caz, in adresele parchetelor si ale SRI prin care primele solicitau constituirea echipelor iar secundul transmitea acordul si desemna, in acest scop, persoane de contact.

In ce priveste planurile comune de actiune, Raportul Inspectiei Judiciare ne releva ca erau concepute si redactate de SRI, la sediul acestui serviciu, ca urmare a solicitarii parchetului.

DNA se jura ca nu a avut planuri comune

In acest sens, Inspectia Judiciara a retinut ca in DNA nu au fost identificate planuri comune de actiune, insa acesta imprejurare, retin inspectorii judiciari, "nu poate avea semnificatia inexistentei unor astfel de planuri cata vreme modul in care a fost tinuta evidenta documentelor clasificate a fost mai mult decat deficitar la acest serviciu".

Legat de constituirea echipelor mixte SRI-procurori, Inspectia Judiciara retine ca in doua cazuri, procurorii anticoruptie au purtat discutii cu reprezentatii SRI, unele desfasurate chiar in sediul Serviciului Roman de Informatii:

"In dosarul nr. 100/P/2013 al DNA-ST Constanta a fost identificata existenta unei corespondente din care rezulta ca, anterior solicitarii formulate de parchet pentru constituirea unei echipe mixte, au fost purtate discutii intre reprezentantii SRI si procurori.

In dosarul nr. 12/P/2013 si nr. 51/P/2014 ale DNA-ST Brasov a fost identificata corespondenta din care rezulta ca intre lucratorii SRI si procurori au avut loc analize comune, desfasurate la sediul SRI, la 9 si 13 martie 2015".

Publicam in continuare detaliat cateva dintre dosarele din Parchetul General in care au fost constituite echipe operative comune intre procurori si ofiterii SRI, cu mentiunea ca lista completa poate fi citita la finalul articolului:

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie:

-106/P/2005 (modificat la obiectiuni cu nr. 106/P/2015)

-547/P/2014 (modificat la obiectiuni cu nr. 547/P/2011)

Directia Nationa Anticoruptie – Structura centrala:

-402/P/2014 – Dosarul fostului primar al Iasilor Gheorghe Nichita;

-45/P/2015 – Catalin Ionescu, directorul general al Operei Nationale Bucuresti, Cornel Iustina director enonomic ONB, si alti 10 administratori de firma (abuz in serviciu)

-869/P/2015 – Morgenstern Avraham, om de afaceri Constanta (evaziune fiscala)

-284/P/2015 – Victor Prodan primarul orasului Ungheni, judetul Mures (abuz in serviciu)

-212/P/2015 - Procurorul Lucian Papici

DNA – ST Alba:

-157/P/2013 – Fostul sef ANAF Sorin Blejnar (abuz in serviciu)

DNA – ST Brasov:

-77/P/2015 – Vasile Morosanu ofiter IGPR, avocatii Constantin Baboi si Neculai Stan, etc. (complicitate la trafic de influenta)

-18/P/2015 – Dosarul "Ferma Baneasa" (II) - Printesa Lia si Paul al Romaniei Printul.

DNA – ST Constanta:

-232/P/2915 - Adrian Viorel Stan primarul orasului Techirghiol (luare de mita)

-219/P/2014 – Nicusor Constantinescu, fostul presedinte al CJ Constanta (abuz in serviciu)

DNA – STA Ploiesti:

-183/P/2013 – fostul deputat Vlad Cosma (inculpat si pus sa dea declaratii mincinoase cu privire la Sebastian Ghita, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Daniel Savu, etc.)

-161/P/2015 – fostul presedinte al Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea (trafic de influenta)

Iata aici lista dosarelor astfel cum sunt prezentate in Raportul Inspectiei Judiciare

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.