LOVITURĂ de la CNA pentru Iohannis! Televiziunile din România NU sunt obligate să promoveze referendumul

Publicat in Politica 21 Mai 2019 136 ori
Google+ WhatsApp
LOVITURĂ de la CNA pentru Iohannis! Televiziunile din România NU sunt obligate să promoveze referendumul
LOVITURĂ de la CNA pentru Iohannis! Televiziunile din România NU sunt obligate să promoveze referendumul

CNA a decis în ședința de marți să transmită un comunicat potrivit căruia, deși nu a emis o decizie privind reflectarea în audiovizual a campaniei pentru referendum, radiodifuzorii pot să facă acest lucru.

Sâmbătă, președintele Klaus Iohannis a solicitat Consiliului Național al Audiovizualului să emită decizia privind normele de promovare în audiovizual a campaniei pentru referendum. De asemenea, Președinția a solicitat adoptarea "cu celeritate" a unei recomandări de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administrația Prezidențială, în regim de anunț de interes public, către televiziunile naționale şi locale, conform Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis consideră că nerespectarea prevederilor legale, precum și a Constituției, este "un abuz".

Radu Herjeu, membru al CNA, a declarat, marți, că instituția din care face parte nu poate obliga televiziunile să difuzeze materiale de promovare a referendumului convocat de președintele României pentru 26 mai, explicând că nu ar fi existat timp ca o decizie în acest sens să intre în vigoare.

"CNA nu poate decide ca televiziunile publice să facă o emisiune de promovare. O decizie a CNA n-ar fi schimbat acest lucru. TVR are o lege de organizare. Trebuie să respecte și alte legi decât CNA. Este obligat să reflecte campanii de informare, referendum. Nu trebuia să aștepte nicio decizie. Putea să ia decizia de a transmite să facă o emisiune pentru referendum. În nicio decizie privind referendumul, CNA nu a solicitat sau a impus să facă o emisiune", a declarat Radu Herjeu în ședința CNA de marți, în care este luată în discuție solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a se emite decizia privind normele şi regulile de reflectare în audiovizual a campaniei pentru referendum.

Acesta a transmis că nu a încălcat legile și nici Constituția, deoarece Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) nu este obligat să emită decizii în această privință.

"Unde era obligativitatea noastră, ca să fiu acuzat că am încălcat legile și Constituția? De ce absența acestei decizii a afectat informarea publică și ca televiziunile să facă ce puteau să facă până acum? Întrebările acelea au fost scoase cu cinci minute înainte de campania electorală. Nu s-a făcut o astfel de solicitare, ca acest Consiliu să o fi respins. Aș fi votat-o, aș fi lăsat-o 30 zile în debatere publică și ar fi intrat în vigoare pe 15 iunie. Eu mi-aș fi dorit ca această decizie să fi fost discutată acum o lună jumate, ca acum această instituție să nu fie atacată politic", a mai spus Radu Herjeu.

La ședința de marți a Consiliului Național al Audiovizualului este prezentă, din partea președintelui României, purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi. De asemenea, la ședință este prezentă senatorul liberal Iulia Scîntei, ce reprezintă PNL, care sprijină solicitarea prezidențială.

Mădălina Dobrovolschi a susținut că CNA ar fi trebuit să-și exercite competența legală pentru a emite o decizie de reglementare a promovării referendumului, "din proprie inițiativă".

"În conținutul adresei au fost invocate prevederile legale pe care se bazează solicitarea noastră. Art. 17 alin. 1 din Legea audiovizualului. În textul de lege se arată clar că CNA e autorizat să emită decizia legată de normele pentru desfășurarea campaniei electorale. Drept urmare, CNA ar fi trebuit, trebuie să își exercite această competență legală din proprie inițiativă și în niciun caz pentru că o altă instituție vine și face această solicitare. Faptul că în textul legii nu se stipulează obligativitatea e cu siguranță o chestiune care nu cred că este discutabilă, pentru că am goli de conținut instituția pe care o reprezentați", a spus Dobrovolschi, adăugând că, dacă nu scrie că este obligatoriu, "în niciun caz nu este facultativ".

Totodată, aceasta a spus că președintele Klaus Iohannis este prezent în materialul video de promovare a referendumului pentru că este inițiatorul acestuia și nu din "interes electoral".

"Prezența președintelui este una justificată, nu există niciun interes electoral la mijloc, președintele României este prezent în acest spot tocmai pentru că este inițiatorul acestui referendum și este misiunea președintelui să informeze publicul și să îndemne lumea să iasă la vot", a spus purtătorul de cuvânt prezidențial.

De asemenea, senatorul PNL Iulia Scîntei a precizat că susține solicitarea președintelui Iohannis pentru reglementarea promovării referendumului în spațiul audiovizual.

"Pentru acest punct de pe ordinea de zi, reiterez poziția PNL care susține referendumul convocat de președintele României. Solicităm sprijinul CNA să nu îngrădim dreptul la informare pe care inițiatorul, președintele îl are potrivit Constituției. Președintele, în calitate de inițiator, este o autoritate care stabilește exclusiv data, întrebările și are tot dreptul de a informa cetățenii cu privire la motivele care stau în spatele acestui referendum. Susținem solicitarea Administrației Prezidențiale", a declarat Scîntei.

În urma dezbaterii timp de mai multe ore în ședința de marți, membrii CNA au decis transmiterea unui comunicat potrivit căruia, deși nu a emis o decizie privind reflectarea în audiovizual a campaniei pentru referendum, radiodifuzorii pot să facă acest lucru. Decizia a fost luată în condițiile în care joi, CNA s-a adresat radiodifuzorilor ”care vor reflecta desfăşurarea campaniei pentru referendum că au obligația de a respecta prevederile legislaţiei în domeniu”.

În ceea ce privește spotul propus de Administrația Prezidențială ca spot de promovare în regim de campanie de interes public, Consiliul a considerat în urma votului că mesajul transmis în materialul filmat de președinte nu se încadrează în zona interesului public fiind formulat ca un mesaj politic. În același timp, s-a stabilit că se poate include mesajul în secțiunile de promovare electorală contra cost sau gratuit la posturile publice de radio și televiziune.

Pe 26 mai, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc referendumul național convocat de Președintele României pe tema justiției din România. La referendumul național se va vota în aceleași secții de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendum vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.

Cele două întrebări ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt:

1. "Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?"

2. "Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?".

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office