Kovesi a pierdut definitiv șansele la Parchetul European!

Publicat in Politica 10 Aprilie 2019 2803 ori
Google+ WhatsApp
Kovesi a pierdut definitiv șansele la Parchetul European!
Kovesi a pierdut definitiv șansele la Parchetul European!

Negocierile pentru funcția de procuror general european au fost astăzi suspendate deoarece reprezentanții Parlamentului European și cei ai Consiliului UE nu au putut ajunge la un numitor comun, fiecare venind cu propuneri diferite.

De fapt Consiliul UE n-a fost niciodată interesat să negocieze cu reprezentanții PE, care peste o lună își vor termina mandatul și, prin urmare, LCK va rămâne fără sprijin. Asta nu înseamnă implicit că Bohnert va primi funcția.

Dacă viitorul Parlamentul European n-o va mai susține pe Kovesi, atunci vor insista să se reia procedura pentru procurorul general al EPPO. Există șanse în acest sens, dar rămâne de văzut cât îi va conveni Franței sau celor din Consiliu, pentru că până la o nouă procedură, vor încerca să-și impună candidatul, pe procurorul francez Jean Francois Bohnert.

După cum s-a văzut deja, votul din Parlamentul European este previzibil și ușor de modificat într-un anumit sens, cu puțin lobby. Să ne amintim cum Cristian Preda a reușit să voteze în comisia CONT deși nu făcea parte din această comisie, iar Kovesi a câștigat la diferență de doar un vot.

Negocierile din Consiliul UE sunt complet diferite. Mulți îi acuză de lipsă de transparență, dar guvernele statelor membre nu au responsabilitatea de a da explicații pentru deciziile lor. N-au făcut-o și n-o vor face niciodată. Tocmai de aceea trebuie să ne așteptăm ca membrii Consiliului UE să nu fie de acord nici cu reluarea procedurii, nici cu un alt procuror general în afară de Bohnert. Inflexibilitatea lor la aceste negocieri arată că nu sunt dispuși la niciun compromis și își mențin până la capăt opțiunea.

Totodată, în viitorul Parlament European, președintele Macron și-a asumat rolul de reformat și vine cu un program pentru Europa, deci cel puțin teoretic Franța va avea mai multă putere în PE.

Kovesi este dezavantajată indiferent dacă se reia procedura sau nu. Este scoasă definitiv din cărțile pentru funcția de procuror general al Parchetului European. Șansa sa era să fie numită cât mai repede, în caz contrar dispare toată drama pe care a promovat-o la Bruxelles și rămâne doar un procuror oarecare dintr-o țară de la marginea Europei.

Acum, tot ceea ce contează este doar votul pentru viitorul Parlament European, iar socotelile se vor face în vară. Totuși, candidatul Consiliului UE pentru funcția de procuror general al Parchetului European nu depinde de votul de la alegerile europarlamentare, pentru că acestea nu produc schimbări și în guvernele țărilor membre.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.