Modificarile la Legea evaziunii, adoptate cu majoritate covarsitoare de voturi! Ce se intampla cu persoanele care achita prejudiciul

Publicat in Politica 19 Decembrie 2018 278 ori
Google+ WhatsApp
Modificarile la Legea evaziunii, adoptate cu majoritate covarsitoare de voturi! Ce se intampla cu persoanele care achita prejudiciul
Modificarile la Legea evaziunii, adoptate cu majoritate covarsitoare de voturi! Ce se intampla cu persoanele care achita prejudiciul

Persoanele care savarsesc anumite fapte de evaziune fiscala vor putea sa scape, o singura data, de urmarirea penala sau de pedeapsa cu inchisoarea, insa numai daca acopera prejudiciul si platesc anumite sume suplimentare, prevede un proiect de act normativ adoptat azi de Camera Deputatilor si care va fi trimis presedintelui Romaniei, pentru promulgare.


La savarsirea anumitor fapte de evaziune fiscala, inculpatii vor putea sa scape, o singura data, de urmarirea penaladaca, in cursul acesteia sau pana la primul termen de judecata, acopera prejudiciul integral. Totusi, lucrurile nu vor fi asa simple, pentru ca inculpatii vor trebui sa acopere prejudiciul majorat cu 20% si sa achite dobanzi si penalitati.

In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9 (din Legea evaziunii - n. red.), daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala”, scrie in propunerea legislativa.

Pe deasupra, scaparea de urmarirea penala se va aplica tuturor inculpatilor care au savarsit impreuna faptele de evaziune, chiar daca plata prejudiciului o face doar unul dintre faptasi.

De asemenea, evazionistii vor putea scapa, in cursul judecatii (pana la terminarea cercetarii judecatoresti), in aceleasi conditii, o singura data, doar cu amenda penala.

Astfel, legea devine clara si repara nedreptatile din justitie, cand unele persoane erau condamnate, in timp ce altele erau achitate in baza aceluiasi articol neclar din legea evaziunii.

In prezent, legislatia prevede ca acoperirea integrala a pretentiilor partii civile, in timpul urmaririi penale sau a judecatii (pana la primul termen), limitele pedepsei cu inchisoarea sunt reduse la jumatate. Practic, modificarile aprobate in Parlament ar putea face viata mai usoara evazionistilor, care ar ajunge mult mai greu la inchisoare.

Faptele de evaziune fiscala pentru care se vor aplica regulile prezentate mai sus sunt cele de la articolele 8 si 9 ale Legii nr. 241/2005.

Mai exact, este vorba de „stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat”, fapta pentru care evazionistii risca inchisoarea de la trei la zece ani si interzicerea unor drepturi.

Aici, de precizat ca si asocierea pentru comiterea faptei sau tentativa sunt pedepsite.

De asemenea, pe lista se mai afla:

  • ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
  • omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
  • evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
  • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
  • executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
  • sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
  • substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate.
  • Pentru aceste fapte, evazionistii risca inchisoarea de la doi la opt ani si interzicerea unor drepturi. Daca prejudiciul este mai mare de 100.000 de euro sau 500.000 de euro, limitele pedepselor sunt majorate cu cinci, respectiv sapte ani.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office