OUG pe Legile Justiţiei, dată luni dimineaţă

Publicat in Politica 12 Octombrie 2018 254 ori
Google+ WhatsApp
OUG pe Legile Justiţiei, dată luni dimineaţă
OUG pe Legile Justiţiei, dată luni dimineaţă
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, la Parlament, că „de principiu” va avea loc luni, la ora 09.00, o ședință de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justiției, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să plece într-o deplasare externă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, încă de săptămâna trecută, că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei este gata şi va fi trimis CSM, el spunând că nu putea "să vină cu el în mână" şi că va urma cursul oficial firesc. Între timp, adoptarea OUG a fost amânată până la adoptarea tuturor legilor justiţiei, însă coaliţia de guvernare pare că s-a răzgândit din nou.

Ministrul de Externe a anunţat că premierul Viorica Dăncilă va efectua, săptămâna viitoare, o deplasare externă care va dura întreaga săptămână, iar şedinţa de guvern este programată luni.

„Da, confirm. Va fi de o săptămână, este o deplasare în Turcia care va fi în ziua de luni, marți și miercuri vor fi Dubai și Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite, după care se va merge în Kuweit”, a spus ministrul de Externe.

„Da, era programată o ședință de Guvern luni de la ora 09.00”, a spus Meleșcanu. El a precizat că ședința a fost programată pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență pe legile justiției.

„În principiu este anunțată această dată, urmează să fie confirmată”, a adăugat ministrul.

„Ştiţi că avem avizul acela preliminar al Comisiei de la Veneţia, acum se defintivează, în octombrie va avea loc plenara Comisiei şi se va definitiva raportul. În raport sunt nişte recomandări pentru legile Justiţiei. Şi atunci eu am convenit cu cei de la Comisie anumite soluţii legislative pe care să le preluăm din aviz şi am comunicat liderilor coaliţiei de guvernare ce am stabilit. Să vedem dacă nu putem îmbunătăţi şi alte modificări. Cam asta a foat discuţia, atât”, a declarat joi ministrul Justiţiei, în Parlament.
Întrebat insistent de jurnalişi ce recomandări făcute de Comisia de la Veneţia vor fi preluate, Toader a repetat că va fi preluat ceea ce trebuie preluat.
„Vom prelua ceea ce trebuie preluat, vom prelua ceea ce se va putea prelua. Nu vă spun nici tot, nici în parte ce se va prelua. (...) Nu vă dau exemple. (...) Vă spuneam că nu vă voi spune nimic pentru ca membrii CSM să nu afle din presă”, a explicat Toader.Întrebat despre OUG pe amnistie, ministrul a subliniat din nou că nu există niciun astfel de proiect în lucru. A respins întrebările jurnaliştilor pe acest subiect, inclusiv când i s-a cerut părerea dacă se impune o astfel de OUG pe amnistie, repetând acelaşi răspuns.„Cred că nu aţi uitat răspunsul, dar îl repet: la Ministerul Justiţiei nu există un proiect de OUG privind amnistia. (...) Ediţia a patra la aceeaşi întrebare. Un act normativ are în el două componente: de oportunitate în adoptare şi constituţionalitatea. Nu e în sarcina mea să decid toate astea”, a spus Toader.Ministrul Justiţiei a declarat că a avut o întrevedere cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi a primit acceptul ca Guvernul să emită o OUG pentru modificarea legilor justiţiei.

Potrivit Constituției, Preşedintele României este obligat să promulge lege „în cel mult 10 zile de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”.

Din pachetul celor trei Legi ale justiției, Iohannis a promulgat doar două dintre actele normative, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office