Judecatoarea de la Ploiesti care a imbogatit-o pe Kovesi cu 300.000 de lei se cere la pensie

Publicat in Politica 10 Octombrie 2018 1118 ori
Google+ WhatsApp
Judecatoarea de la Ploiesti care a imbogatit-o pe Kovesi cu 300.000 de lei se cere la pensie
Judecatoarea de la Ploiesti care a imbogatit-o pe Kovesi cu 300.000 de lei se cere la pensie

Buluceala mare la pensionari in mai multe instante si parchete din tara. Nu mai putin de 24 de magistrati au depus solicitari la CSM in acest sens, cazurile lor urmand sa fie discutate in sedinta Plenului programata pentru joi, 11 octombrie 2018.

Este vorba despre 16 judecatori si 8 procurori de toate gradele profesionale. Doua nume ne-au atras atentia de pe lista: cele ale judecatoarelor Valentina Gheorghe (foto 1), de la Curtea de Apel Ploiesti, si Viorica Trestianu, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Prima este cunoscuta pentru ca i-a obligat pe jurnalistii Mihai Gadea, Mugur Ciuvica si Bianca Nae sa-i plateasca astronomica suma de 300.000 de lei Laurei Kovesi, iar a doua a intrat in atentia presei dupa ce l-a salvat pe actualul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, in procesul cu Agentia Nationala de Integritate.

Executia din procesul Kovesi vs jurnalisti

Valentina Gheorghe este cunoscuta pentru ca a imbogatit-o pe Laura Kovesi cu 300.000 de lei. Ne referim la executia comisa de judecatoarele Valentina Gheorghe si Marilena Panait pe 20 martie 2018, in procesul intentat de catre fosta sefa a DNA impotriva jurnalistilor Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae si Mugur Ciuvica (de la Antena 3), precum si Razvan Savaliuc (senior editorul de la Lumea Justitiei), condamnati fiind in final Mihai Gadea, Mugur Ciuvica si Bianca Nae. Tot in primavara anului 2018, Sectia pentru judecatori a CSM a dispus ca Inspectia Judiciara sa faca verificari pe marginea unor aspecte semnalate de catre ziaristi. Acestia aratau ca la ultimul termen din proces, DNA trimisese la dosar o adresa in care anunta ca deschisese dosar penal in legatura cu solutionarea procesului civil dintre Kovesi si jurnalisti.

In urma verificarilor, inspectorii judiciari au concluzionat, iar apoi Sectia de judecatori a CSM a stabilit ca instanta nu a fost impartiala, intrucat adresa DNA “ar putea constitui o atingere adusa independentei judecatorilor”. Raportul a fost inaintat Plenului CSM, pentru ca acesta sa dispuna solutia potrivita. Prin Hotararea nr. 435 din 19 aprilie 2018, Plenul CSM a hotarat ca “adresa PICCJ – DNA, de solicitare a unor inscrisuri dintr-un dosar al instantei, este de natura a incalca independenta judecatorilor din compunerea completului” (click aici pentru a citi).

Albirea lui Klaus Iohannis

In ceea ce o priveste pe Viorica Trestianu, prin Decizia nr. 163 din 21 ianuarie 2015, alaturi de judecatorii Cezar Hincu si Zoita Milasan de la ICCJ, aceasta a stabilit definitiv ca presedintele Klaus Iohannis (foto 2) nu se aflase in incompatibilitate pe vremea cand era primar al Sibiului si simultan figura ca reprezentant al Municipiului Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor de la societatile Piete SA Sibiu si Apa Canal SA Sibiu. Agentia Nationala de Integritate – condusa pe atunci de Horia Georgescu – il acuzase pe edilul sibian de incalcare a dispozitiilor art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice (click aici pentru a citi).

Iata lista completa a judecatorilor si procurorilor care au depus cereri de pensionare:

1. ICCJ / PICCJ:

Romanita Ecaterina Vrinceanu – judecator

Paula Pantea – judecator

Nicoleta Tandareanu – judecator

Iarina Dana Vartires – judecator

Viorica Trestianu – judecator

Silvia Mihaela Daneliuc – procuror

Ionel Sentes – procuror

2. Curti de apel / Parchete de pe langa curti de apel:

Gheorghe Fit – procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, delegat in functia de procuror-sef adjunct al Sectiei de resurse umane si documentare din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

Aglaia Valan – judecator la Curtea de Apel Bucuresti

Paula Paun – judecator la CA Craiova

Valentina Gheorghe – judecator la CA Ploiesti

Marin Panduru – judecator la CA Craiova

Rodica Dubosaru – judecator la CA Ploiesti

3. Tribunale / Parchete de pe langa tribunale:

Alexandru-Dorin Petrisor – presedintele Sectiei penale a Tribunalului Bistrita-Nasaud

Silvia Tudor – procuror la PT Arad

Maria Ratiu – judecator la Tribunalul Buzau

Pompilia Dana Stana – procuror la PT Salaj

Carmen Mihaela Vamesu – procuror la PT Valcea

Georgica-Valeriu Copae – judecator la Tribunalul Specializat Arges

Eniko Szikszai – presedintele Sectiei civile a Tribunalului Harghita.

4. Judecatorii / Parchete de pe langa judecatorii:

Anisoara Bucica – judecator cu grad profesional de tribunal la Judecatoria Targu Jiu

Doina Defta – judecator la Judecatoria Caracal

Angela Radu – procuror la PJ Sector 6 Bucuresti

Marinel Ifrim – procuror la PJ Panciu, delegat ca prim-procuror al acestei unitati de parchet.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office