Istoria toreadorilor: Mai sunt populare coridele în 2020?

Publicat in Oferte & Promotii 13 Octombrie 2020 738 ori
Google+ WhatsApp
Istoria toreadorilor: Mai sunt populare coridele în 2020?
Istoria toreadorilor: Mai sunt populare coridele în 2020?

Luptele cu tauri au un istoric foarte bogat, dar în varianta pe care o știm cu toții au devenit tot mai populare din secolul al XVI-lea.

Se crede că istoria toreadorilor a început undeva în anul 1500 înaintea erei noastre, când oamenii sacrificau într-un ritual asemănător animalele pentru a le închina zeilor.

Totuși, dovezi mai solide privind istoria toreadorilor datează din timpul domniei vizigoților din regiunea Pirinei. Astfel, între anul 415 și 711, luptele cu tauri au devenit tot mai populare.

Iar în forma pe care o știm cu toții, cu lupte în coridă, fenomenul s-a răspândit între secolelele al XVI-lea și al XVIII-lea, în Spania. De altfel, Fernando al VII-lea a încurajat și școlile de toreadori.

Sezonul coridelor începea în Duminica Învierii și ținea până toamna, în ziua Sfinților Mihail și Gavril. Iar cea mai celebră sărbătoare avea loc în luna aprilie și se numea La Feria de Abril, când cei mai buni toreadori intrau în arenă.

Pentru a promova coridele, spaniolii au ignorat inclusiv o recomandare a lui papa Pius V, care le considera de origine păgână și periculoase.

La începutul fiecărei lupte, taurul este rănit, în așa fel încât șansele luptătorilor să fie egale. Cei care participă la lupte în coridă sunt numiți toreadori, dar cei care reușesc să îngenuncheze taurul și să-l răpună sunt numiți matadori. Tradiția spunea că, după fiecare victorie, învingătorul tăia urechile taurului și le prezenta publicului. În unele locuri e păstrată și astăzi.

Mai sunt coridele populare în 2020?

Popularitatea coridelor a făcut ca în filme precum Once Upon a Time în Mexico (2003), Ferdinand (2017) sau Bolero (1984) să vedem scene cu lupte cu tauri.

De asemenea, există inclusiv jocuri inspirate din viața în coridă. Spre exemplu, compania GameArt a lansat, în 2017, El Toreo, foarte apreciat de fanii jocurilor live cazino mobile. Având pe fundal sunete foarte interesante, de la tropăitul unui taur la fiecare spin și la sunete scoase de matadori la fiecare câștig, jocul este extrem de intresant. Iar printre simboluri găsim toreadori, o chitară și o sabie.

Cât privește luptele cu tauri, numărul acestora este într-o continuă scădere și naște discuții aprinse în Spania.

Spre exemplu, în 2018, numărul coridelor a atins un minim istoric de 1.521 de lupte, informează Forbes. Conform datelor făcute publice de guvernul spaniol, doar 8% din populația Spaniei a mers în 2018 la un spectacol de acest gen. Dintre aceștia, 5.9% au mers la coridă, iar restul au participat la spectacole de tipul curse de tauri.

De asemenea, 65% dintre spanioli au răspuns că au un interes foarte mic pentru luptele cu tauri. Doar 5.9% din respondenți au spus că interesul lor este foarte mare. Restul persoanelor chestionate au spus că interesul este moderat.

În funcție de regiuni, autoritățile din Spania au o viziune diferită privind luptele cu tauri. În 2013, Congresul Spaniol a hotărât că luptele cu tauri fac parte din obiceiurile culturale ale țării și le consideră o metodă de artă. Acest lucru a stârnit nemulțumirea asociațiilor pentru protecția animalelor, dar și a conducătorilor unor regiuni.

Spre exemplu, în 2012, în Catalunia s-au interzis luptele cu tauri, dar patru ani mai târziu Curtea Constituțională a Spaniei a anulat decizia.

De asemenea, o decizie similară s-a luat și în Mallorca în 2017, unde s-au interzis luptele în care sunt rănite animale, dar peste un an Curtea Constituțională din Spania a anulat și această decizie.

Autoritățile din Spania sprijină financiar luptele cu tauri, considerand că fac parte din tradiția țării și sunt oarecum un sport național. În schimb, în Portugalia, o altă țară care în care coridele au fost la modă, autoritățile au decis că sunt permise, doar cu condiția ca taurii să nu fie uciși.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.