Anuntul de ULTIMA ORA de care se tem toti. "Am inceput cu Franta. Maine vor avea loc atacuri in..."

Publicat in National 09 Ianuarie 2015 1889 ori
Google+ WhatsApp
Anuntul de ULTIMA ORA de care se tem toti. "Am inceput cu Franta. Maine vor avea loc atacuri in..."
Anuntul de ULTIMA ORA de care se tem toti. "Am inceput cu Franta. Maine vor avea loc atacuri in..."

LIVE-TEXT, 9 ianuarie. O lume intreaga asteapta cu sufletul la gura sa ii vada capturati pe cei doi asasini. Ei s-au refugiat in sediul unei companii din Dammartin-en-Goële, dupa ce au luat cel putin un ostatic, si sunt inconjurati de fortele speciale.

 

Sumarul evenimentelor:

-► In Création Tendance Découverte, cladirea in care s-au baricadat teroristii, activeaza o mica societate specializata in tipografie si publicitate. Compania creeaza afise, bannere sau panouri publicitare pentru clientii sai. Conform datelor din 2011, la aceasta firma erau angajate 4 persoane.
-► Corespondentul Pro TV Catalin Radu Tanase se afla in localitatea Dammartin-en-Goële, unde s-au refugiat cei doi teroristi.
-► Cherif si Said Kouachi sunt cei doi frati jihadisti de 32 si 34 de ani, de origine algeriana, banuiti ca au comis sangerosul atentat.
-► Autoritatile franceze au anuntat ca nicio persoana nu a murit si nu a fost ranita in operatiunile de astazi
-► Citeste aici desfasurarea evenimentelor de joi, 8 ianuarie 2015

Cronologia evenimentelor, vineri, 9 ianuarie 2015:

ora 15:00 Toate intrarile in Dammartin sunt blocate. Elevii din scoala primara Henry Dunant, din Dammartin, sunt evacuati, trei cate trei, din cladire. Sursa foto: Le Figaro

Dammartin

ora 14.00 The Guardian: Barbatul care a ucis o politista joi, intr-o suburbie a Parisului, face partea din aceeasi grupare jihadista ca a fratilor Kouachi, a declarat o sursa din politie pentru Reuters.

ora 13.59 Un cleric din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) a revendicat faptul ca gruparea terorista este responsabila de atacul comis miercuri la Paris, la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo, relateaza Haaretz, citand agentia germana DPA. "Am inceput cu Franta operatiunea, pentru care ne asiguram responsabilitatea", a declarat Abu Saad al-Ansari, in timpul predicii de vineri in orasul irakian Mosul, aflat sub controlul SI. "Maine vor avea loc (atacuri) in (Marea) Britanie, America si alte" tari, a adaugat predicatorul. "Acesta este un mesaj adresat tuturor tarilor care participa la coalitia (condusa de catre Statele Unite), care a ucis membri ai gruparii Statul Islamic", a subliniat el, citat de DPA.

ora 13.30 CNN: Cei doi suspecti au vorbit cu politia la telefon si au anuntat ca vor "sa moara ca niste martiri". Anuntul a fost facut de parlamentarul francez Yves Albarello la un post de televiziune. El este deputat ales in districtul in care au loc aceste evenimente.

ora 13:25 Conform The Telegraph, cei doi teroristi tin ostatica o femeie.

ora 13:10 Potrivit Le Figaro, in zona in care sunt blocati teroristii a fost fotografiat un tanc. FOTO

ora 13.00 Familia si prietenii nu reuseau sa il contacteze, vineri, pe un angajat in varsta de 27 de ani care lucreaza in zona in care are loc operatiunea de neutralizare a suspectilor in atentatul comis miercuri la Charlie Hebdo, relateaza Le Figaro, conform Mediafax. Potrivit Le Figaro, tanarul nu a putut fi contactat nici prin telefon, nici prin e-mail. El ar fi trebuit sa fie la intreprinderea Creation Tendance Decouverte in momentul in care a inceput luarea de ostatici. Aceasta persoana merge in fiecare dimineata pe jos la serviciu, deoarece locuieste la o distanta de 500 de metri. El este originar din oras.

ora 12.50 Conform Le Monde, la spitalele din zona in care se afla fratii Kouachi baricadati a fost pus un functiune Planul Alb. Acest lucru inseamna ca unitatile sunt pregatite sa primeasca un numar mare de victime. De asemenea, scolile si liceele din zone au fost blocate, iar elevii sunt inchisi inauntru.

ora 12.45 Le Figaro: Un barbat caruia teroristii i-au furat masina a povestit cosmarul prin care a trecut. "Unul dintre ei a venit langa autoturismul meu, inarmat cu o mitraliera, cred ca era un Kalasnikov. Aveam geamul deschis si mi-a zis: 'Coboara din masina!'. M-am dat jos, moment in care a aparut si al doilea terorist, care tinea in mana ceva ce parea a fi un lansator de grenade." Victima mai adauga ca cei doi au fost calmi si "foarte profesionisti". "Nu au alergat, nu au tipat, nu erau deloc agitati. Mi-au mai zis ca daca ma va lua presa la intrebari, atunci sa spun ca este vorba de reteaua al-Qaeda din Yemen".

ora 12.40 Autorul atacului comis joi in Montrouge si fratii Cherif si Said Kouachi se cunosc si fac parte toti trei din aceeasi filiera jihadista Buttes-Chaumont, afirma Le Point, conform Mediafax. Un barbat suspectat ca este autorul atacului armat in care a fost ucisa o politista, joi, in sudul Parisului, a fost identificat, iar doi dintre apropiatii acestuia au fost arestati vineri dimineata, au anuntat surse apropiate dosarului.

Cherif Kouachi a facut parte din "filiera Buttes-Chaumont". Sub autoritatea unui "emir", Farid Benyettou, aceasta filiera permitea trimiterea de combatanti in Irak pentru a se alatura aripii irakiene a Al-Qaida care era condusa in perioada respectiva de Abu Mussab al-Zarqawi. Retinut chiar inainte de a pleca spre Siria, apoi Irak, el a fost judecat in 2008 si condamnat la trei ani de inchisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

ora 12.38 The Guardian: Profesorii care sunt prinsi in scoala din apropierea cladirii in care se afla teroristii incearca-i linisteasca pe copii cantand impreuna cu acestia si tinandu-i departe de ferestre, pe jos.

ora 12.25 BBC News: Presedintele Francois Hollande a recunoscut faptul ca autoritatile stiau ca "este posibil sa se produca atacuri".

ora 12.20 The Guardian citeaza L'Observateur, care spune ca, potrivit mai multor surse, telefoanele mobile nu mai au semnal in orasul in care se afla teroristii. Caroline Morais, care lucreaza la primarie, a declarat pentru Le Monde: "Suntem prinsi inauntru, toata lumea a fost inchisa. Suntem cam ca voi, urmarim totul online".

ora 12.15 Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne a confirmat la Europe1 ca este vorba de fratii Kouachi si ca negociatorii sunt la fata locului. Nu exista nicio morti, nici raniti, a confirmat puratorul de cuvant.

ora 12.10 Un locuitor din Dammartin-en Goële a povestit pentru Le Figaro intalnirea pe care a avut-o, vineri, cu cei doi teroristi. Barbatul, care are o afacere in zona, sustine ca i-a salutat pe teroristi si le-a spus "Buna ziua", la care unul dintre fratii Kouachi a avut urmatoarea replica: "Domnule, noi nu ucidem civili". "Am de gand sa joc la loterie, am fost foarte norocos in aceasta dimineata", a mai adaugat barbatul din Dammartin-en Goële.

ora 12.09 The Telegraph scrie ca a fost realizat un prim contact cu fratii teroristi, care au anuntat ca vor "sa moara ca niste martiri", a anuntat parlamentarul Yves Albarello.

La randul sau, Nicolas Naudin, seful unei companii din nord-estul Parisului, a declarat ca a vazut politisti care coborau pe cabluri din elicoptere.

ora 12.00 The Telegraph: Spitalul Meaux a trimis o echipa medicala la locul in care au fost luati ostatici in Dammartin-en-Goele, a declarat purtatorul de cuvant al acestei unitati pentru CNN. El a mai precizat ca deocamdata nu sunt raniti la spital, insa aceasta situatie s-ar putea schimba.

11.56 Pe Twitter lumea comenteaza ca parlamentarul francez Yves Albarello ar fi declarat intr-un interviu la televiziunea TF1 ca in cladirea in care s-au refugiat teroristii s-ar mai afla inca o persoana, care statea ascunsa. Insa dupa anuntul deputatului ...este posibil sa fi aflat si teroristii despre aceasta persoana.

ora 11.28 O persoana aflata la fata locului posteaza pe internet cateva imagini de la actiunea trupelor speciale din orasul Dammartin-en-Goele:

ora 11.25 Le Figaro scrie ca biroul procurorului din Paris a negat ca s-ar fi produs decese in timpul schimbului de focuri din Seine-et-Marne, inainte de luarea de ostatici din Dammartin-en-Goele.

ora 11.20 The Guardian citeaza Reuters, care anunta ca cel putin o persoana a fost ucisa, iar mai multe au fost ranite intr-un schimb de focuri in urma caruia cel putin un om a fost luat ostatic. Evenimentele au loc in orasul Dammartin-en-Goele din Franta. Toate aceste informatii nu au fost confirmate de autoritati, care a precizat doar ca o operatiune ampla este in curs de desfasurare.

ora 11.13 Catalin Radu Tanase, aflat in Franta, se indreapta spre locul unde au loc evenimentele:

ora 10.58 Le Figaro anunta ca au inceput negocierile cu cele doua persoane care au un ostatic. Corespondentul Sky News anunta ca presa a fost rugata sa paraseasca zona, din cauza pericolului prea mare.

ora 10.54 Le Figaro: In urma schimbului de focuri ar fi rezultat 2 victime si aproximativ 20 de raniti.

ora 10.47 Le Figaro: Ministrul francez de Interne a confirmat faptul ca fratii Kouachi s-au refugiat in sediul unei companii din Dammartin-en-Goële, iar trupele speciale de interventie GIGN sunt la fata locului.

Trupele speciale franceze

ora 10.45 The Telegraph: Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a declarat: "Avem informatii ca teroristii se afla in perimetrul nostru. Politia nationala si jandarmeria colaboreaza pentru localizarea lor".

ora 10.40 The Telegraph: Suspectii ar fi furat un Meugeot in regiunea Montagny Sainte Felicite, la 48 de km nord-est de Paris. Publicatia britanica citeaza postul Europe 1, care sustine ca un ostatic ar fi fost luat dintr-o firma din Dammartin-en-Goële, iar acest ostatic s-ar afla in masina cu rapitorii.

ora 10.40 "Acum o jumatate de ora am auzit doua focuri de arma. In cinci minute, au venit toate fortele de ordine, plus elicoptere ale politiei. Ni s-a interzis sa ne apropiem de ferestre si trebuie sa ramanem in depozit deocamdata. Pana acum, nu s-a facut nicio miscare in zona", a povestit un angajat al unui depozit din zona industriala unde s-a tras cu arma. O functionara a primariei din Rouvres, o comuna din apropiere de Dammartin-en-Goële, a declarat pentru Le Monde ca a numarat sapte elicoptere ale politiei in zona.

ora 10.37 Fratii Cherif si Said Kouachi ar fi autorii luarii de ostatici intr-o companie din Dammartin-en-Goële, in Seine-et-Marne, relateaza RTL.fr, conform Mediafax.

ora 10.35 Euronews si AFP anunta pe Twitter ca s-au luat ostatici in regiunea Dammartin-en-Goële, in nord-estul Parisului.

ora 10.30 France 24 anunta ca a avut loc un schimb de focuri de arma intr-o urmarire de masini, in nord-estul Frantei.

ora 10.25 O luare de ostatici are loc intr-o firma din Dammartin-en-Goële, in departamentul Seine-et-Marne, relateaza RTL Info, conform Mediafax.

ora 09.55 The Telegraph: In micul oras de provincie Longpont, politia franceza a reluat operatiunile de cautare, atat in localitate, cat si in padurile din apropiere.

ora 09.45 The Telegraph scrie ca o sora a fratilor Kouachi este anchetata in acest moment de politie, impreuna cu cele doua sotii ale suspectilor.

ora 06.45 "Am vazut oroare", dezvaluie un jurnalist care a supravietuit masacrului de la Charlie Hebdo. "Ma intreb cum am putut sa scap", a marturisit, joi, bulversat, unul dintre putinii supravietuitori ai atacului de la sediul din Paris al saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo, care a reusit ramana in viata ascunzandu-se dupa o masa. "Ei au tras in toti, pur si simplu", a relatat el pentru postul de radio France Info, dezmintind informatia potrivit careia atacatorii au cerut identitatea persoanelor pe care intentionau sa le impuste. Mai multe detalii aici.

ora 04.20 Seful MI5, serviciul britanic de informatii interne, a declarat joi ca o grupare islamista extremista din Siria planifica "atentate de mare amploare" in Occident. Mai multe detalii aici.

ora 04.00 Cei doi presupusi autori ai atacului de la Paris erau pe lista neagra a SUA privind terorismul, a anuntat un oficial american din cadrul fortelor de ordine, sub acoperirea anonimatului. Cei doi barbati, cautati in continuare de fortele de ordine, figureaza in bazele de date americane privind persoanele suspectate de activitati teroriste, inclusiv in "No Fly List", care le interzice celor inclusi in aceasta lista sa urce la bordul avioanelor cu plecare din si catre Statele Unite. Astfel, in 2011, Saïd s-a aflat "cateva luni" in Yemen pentru a se antrena alaturi de un membru al retelei teroriste Al-Qaida.

"11 septembrie al Frantei"

Suferinta, teama, indignare! Toate apasa greu pe umerii Frantei, ingenunchiate de macelul comis miercuri in redactia revistei Charlie Hebdo, cand au fost executati 12 oameni. Dar, pana acum, nici urma de fratii banuiti de sangerosul atac. In jurul oraselului Villers Cotterets, la 80 de kilometri nord de Paris, localnicii traiesc cu spaima ca s-ar putea trezi, in curte sau la un colt de strada, cu unul dintre fratii Kouachi. S-ar putea ascunde oriunde, mai ales ca acolo exista o vasta zona impadurita, mai mare decat suprafata Parisuului.

In grupuri de 4 sau 5, politisti si jandarmi din unitatile de elita se apropie, cu precautie, de orice loc care ar putea servi ca ascunzatoare. Elicopterele survoleaza de asemenea zona unde au fost reperati Cherif si Said Kouachi, cei doi frati jihadisti de 32 si 34 de ani, de origine algeriana. "Purtau cagule si aveau pusti Kalasnikov si, posibil, chiar lansatoare de rachete" - spun surse din politie.

Charlie Hebdo

Bernard Cazaneuve, ministrul francez de Interne: "Said Kouachi a fost identificat, dintr-o fotografie, ca unul dintre agresori. In masina abandonata a fost gasita o carte de identitate cu numele lui Said Kouachi, nascut in 1980 la Paris. Said si fratele sau Cherif sunt cetateni francezi, cunoscuti de serviciile speciale."

Noua persoane din anturajul suspectilor au fost retinute de politia judiciara, a precizat ministrul francez de Interne. El a anuntat ca se va intalni, duminica, la Paris, cu omologii sai din Uniunea Europeana, precum si cu ministrul american al Justitiei, in cadrul unei reuniuni consacrate luptei impotriva terorismului.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.