NU e un trucaj in Photoshop. Zeci de trecatori privesc uimiti la ce a aparut pe o cladire din Romania

Publicat in National 23 Septembrie 2014 629 ori
Google+ WhatsApp
NU e un trucaj in Photoshop. Zeci de trecatori privesc uimiti la ce a aparut pe o cladire din Romania
NU e un trucaj in Photoshop. Zeci de trecatori privesc uimiti la ce a aparut pe o cladire din Romania

Capitalismul si comunismul par sa convietuiasca in buna pace intr-un orasel din Oltenia.

 

Se intampla la Horezu, in judetul Valcea, chiar langa primarie. Pe cladirea unei banci, simbolul capitalismului, flutura mandre steagul Partidului Comunist Roman si cel al Republicii Socialiste Romania. Si nu e nici un trucaj in Photoshop, dat fiind ca deja pe retelele sociale au aparut mai multe imagini ilustrand aceasta bizara situatie, pentru care nu exista inca nicio explicatie.

Reactia bancii

"Cladirea este inchiriata", explica reprezentantii bancii, care tin sa se delimiteze complet de cele doua steaguri arborate. "Proprietarul cladirii este cel care le-a pus acolo, nu erau in momentul in care noi am semnat contractul de inchiriere. Nu putem sa inchidem agentia in 3 secunde din cauza acestor simboluri. Nu ne identificam insa cu ele si am facut demersuri pentru ca ele sa fie inlaturate", au mai spus oficialii bancii.

In 2012, cand aceeasi zona a fost fotografiata pentru Google Street View, pe cladire nu era niciun drapel si nici macar suportul pentru steaguri nu fusese inca montat.

banca Horezu cu simboluri comuniste

Situatia este bizara, insa nu si ilegala. Nu exista nicio lege care sa interzica folosirea simbolurilor comuniste, chiar daca de-a lungul timpului au aparut proiecte in acest sens. Atat Curtea Europeana a Drepturilor Omului cat si Comisia de la Venetia considera ca interzicerea acestor simboluri vine in contradictie cu drepturile omului si libertatea de exprimare, astfel ca orice masura in acest sens risca sa duca la amendarea statului respectiv de catre CEDO.

Sunt interzise insa, prin Legea nr. 107/27.04.2006, organizatiile si simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, ca si promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Cum organizatiile si liderii comunisti nu au fost incadrati in niciuna din aceste categorii, simbolurile asociate cu ei pot fi folosite in continuare fara probleme. Astfel ca steagul cu secera si ciocanul nu poate fi dat jos de pe cladirea bancii decat daca vor cei de la banca.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.