9 din 10 oameni nu isi dau seama ce greseala se ascunde in aceasta fraza

Publicat in National 12 Septembrie 2014 1042 ori
Google+ WhatsApp
9 din 10 oameni nu isi dau seama ce greseala se ascunde in aceasta fraza
9 din 10 oameni nu isi dau seama ce greseala se ascunde in aceasta fraza

Tuturor ni se poate intampla sa mai facem cate o greseala atunci cand scriem un mesaj sau purtam o conversatie. Unele greseli sunt suparatoare doar pentru academicieni, insa altele chiar ne pot face de ras.

 

 

 

Ar fi bine sa avem tot timpul la indemana un dictionar, fie si unul electronic instalat pe telefon ori tableta, numai ca asta nu se intampla – si asa apar greselile de exprimare. A gresi e omeneste, dar exista si greseli pe care nimic nu le poate scuza. Iata-le pe cele mai frecvente:

 

1. Poate cea mai frecventa greseala este confuzia dintre fi si fii. Se scrie cu doi i numai la imperativ afirmativ (fii!), conjunctiv prezent (sa fii, sa nu fii) si in cazul formei „populare” a timpului viitor – adica o sa fii. In toate celelalte situatii se scrie cu un singur i: a fi, sa fi, nu fi, as fi, voi fi etc.

 

2. Tot foarte intalnita e si folosirea lui place in loc de placea. Corect este a placea – si aceeasi regula se aplica si la alte verbe de conjugarea a II-a, adica verbele care se termina in ea (a parea, a tacea, a sedea).

 

3. Decat si doar nu se pot folosi unul in locul celuilalt. Decat se foloseste doar pe langa verbele la forma negativa iar doar, numai pe langa cele in forma afirmativa. Mai simplu, folosim „decat” numai in cazurile in care propozitia incepe cu nu.

 

4. Cunostiinta se refera la o informatie pe care o stapaneste cineva, la o forma de cunoastere, iar cunostinta – cu un i – la o persoana cunoscuta. Corect, nu? Nu. In realitate, cunostiinta nu e u cuvant al limbii romane. Indiferent de sensul substantivului, spunem si scriem cunostinta.

 

5. Vroiam, desi e folosit de mai toata lumea, nu exista. Forma corecta este voiam. Vroiam a aparut probabil din combinarea a doua verbe cu acelasi sens, a vrea si a voi.

 

Exista insa si greseli mult mai perfide: de pilda, dupa ultimele reguli ale Academiei Romane, trebuie sa spunem „o prietena de-ale mele” si nu „o prietena de-a mea”. Ca sa fiti la curent cu tot ce s-a mai schimbat prin limba romana sau sa ii ajutati pe cei mici la scoala, merita sa va cumparati un dictionar cat mai nou, fie ca e vorba de celebrul DEX sau de temutul DOOM (Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane). SI, de ce nu, si noua Gramatica a limbii romane, mai ales ca aceasta o sa va tina cateva decenii.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.