Avertisment: în câteva luni, Terra va fi afectată de un fenomen meteo de o intensitate fără precedent

Publicat in National 12 Mai 2014 1678 ori
Google+ WhatsApp
Avertisment: în câteva luni, Terra va fi afectată de un fenomen meteo de o intensitate fără precedent
Avertisment: în câteva luni, Terra va fi afectată de un fenomen meteo de o intensitate fără precedent

Cercetatorii avertizeaza ca fenomenul El Nino care va avea loc in acest an va fi unul din cele mai grave inregistrate pana acum. O crestere neasteptata a temperaturii Oceanului Pacific indica faptul ca estimarile expertilor au fost mai optimiste decat va fi realitatea.

 

 

 

El Nino, fenomen produs de incalzirea apelor din Oceanul Pacific, afecteaza clima in diferite zone ale globului, producand seceta sau inundatii si furtuni.

 

Wenju Cai, expert in climatologie la Australia's Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, spune ca temperaturile inregistrate in acest an in apele Pacificului sunt peste cele observate in alti ani in care a avut loc El Nino.

 

In plus, El Nino va avea loc mult mai devreme decat fusese estimat initial, adica in urmatoarele luni, nu la sfarsitul anului, iar sansele ca acest fenomen sa fie real sunt de peste 70%, potrivit Biroului de Meteorologie din Australia.

 

Pana acum, un El Nino puternic avea loc o data la 20 de ani, dar, din cauza incalzirii globale, fenomenul va avea loc de acum o data la aproximativ 10 ani, cred expertii.

 

Cel mai grav El Nino inregistrat pana acum a avut loc in 1997-1998 si a provocat inundatii catastrofale in China, ducand la moartea a peste 1.500 de oameni.

 

Daunele materiale la nivel global produse atunci s-au ridicat la aproximativ 45 de miliarde de dolari, iar numarul total al victimelor a fost de 23.000.

 

Un El Nino extrem are loc atunci cand temperatura apei Pacificului creste peste 18 de grade Celsius. Din aceasta cauza, in atmosfera este degajata mai multa caldura si umiditate, care afecteaza clima la nivel global.

 

Astfel, in unele zone se va inregistra seceta, incendii de vegetatie si canicula, iar in alte zone vor fi ploi torentiale si inundatii devastatoare.

 

Fenomenul opus se numeste La Nina si are loc atunci cand temperatura apei oceanului scade.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office