Corneliu Buzu, comisar Protecția Consumatorilor Prahova: Anul acesta de Paști s-au aplicat AMENZI RECORD

Publicat in Interviul saptamanii 01 Mai 2015 Actualizat: 01 Mai 2015 3233 ori
Google+ WhatsApp
Corneliu Buzu, comisar Protecția Consumatorilor Prahova: Anul acesta de Paști s-au aplicat AMENZI RECORD
Corneliu Buzu, comisar Protecția Consumatorilor Prahova: Anul acesta de Paști s-au aplicat AMENZI RECORD

Ph-online: De cati ani sunteti in sectorul pentru protectia consumatorilor?

Corneliu Buzu: Din luna aprilie a anului 2001.

Ph-online: Din experienta acumulata, cum vedeti activitatea autoritatii de control pe care o conduceti? Ce plusuri sunt fata de anii trecuti, sau minusuri, daca sunt?

Corneliu Buzu: Avand in vedere rolul, locul si importanta Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, ca organ cu atributii de control pe linia prevenirii si combaterii practicilor care dauneaza vietii, sanatatii, securitatii si drepturilor si intereselor legitime ale consumatorilor, inainte de toate tinem sa punctam aprecierile noastre cu privire la schimbarea de atitudine a operatorilor economici. Cand vine vorba de obligatiile si responsabilitatile ce le revin, raportat la drepturile si interesele legitime ale consumatorilor, lucrurile s-au schimbat, fapt ce se reflecta in scaderea numarului de reclamatii si sesizari din partea consumatorilor si in cresterea numarului de petitii solutionate pe cale amiabila.

Constatam totodata, pe baza unor verificari obiective, ca, de-a lungul anilor, s-a inregistrat o scadere considerabila a ponderii produselor neconforme si periculoase, fapt ce ne determina sa afirmam ca ne aflam pe drumul cel bun. Precizam ca, in ceea ce ne priveste, vom continua, in primul rand, seria controalelor tematice, de preventie, pe linia protectiei consumatorilor, dar vom sanctiona drastic, ca si pana acum, orice derapaj care poate afecta sau afecteaza sanatatea ori drepturile si interesele legitime ale consumatorilor.

Ph-online: Cum combateti promotiile mincinoase si celelalte nereguli care va sunt semnalate in hypermarketuri si supermarketuri?

Corneliu Buzu: Privitor la promotiile mincinoase si celelalte nereguli ce ne sunt semnalate in supermarket-uri si hypermarket-uri, precizam ca, atat prin intermediul actiunilor tematice, dar si prin controale inopinate, monitorizam indeaproape activitatea din aceste structuri de vanzare, astfel incat sa preintampinam, pe cat posibil, aparitia sau proliferarea unor astfel de fenomene nedorite. Atunci cand constatam existenta practicilor incorecte si abuzive, sanctionam contraventional operatorii economici vinovati si dispunem masuri de incetare imediata a acestor practici. In situatia in care acea practica este de natura a afecta grav consumatorii, avand caracter de fenomen, aplicam prevederile Legii nr. 363/2007, avand in vedere ca deciziile de incetare a practicilor sunt executorii, indiferent daca operatorul economic contesta sau nu in instanta masura impusa.

Ph-online: Ce ati vrea sa imbunatatiti in cadrul legal actual?

Corneliu Buzu: In ceea ce priveste imbunatatirea cadrului legislativ actual, tin sa precizez ca, s-a actionat permanent si sistematic, in sensul elaborarii de proiecte de acte normative (legi, ordonante, hotarari de guvern sau ordine), astfel incat sa eficientizam, dar si sa simplificam actualul cadru normativ din domeniul protectiei consumatorilor (stiut fiind faptul ca o lege este buna daca este simpla si este inteleasa de toata lumea).

Am lucrat, de asemenea, la elaborarea unor norme de aplicare a unor legi importante (de exemplu Legea nr. 449/2003 – privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, dat fiind faptul ca se intampina unele greutati in aplicarea corecta si unitara a acestei legi). Avand in vedere impactul puternic pozitiv al mass-media in informarea si educarea consumatorilor, va invitam sa fiti alaturi de noi in efortul permanent de legiferare. Va invitam sa ne faceti propuneri si sugestii care pot avea ca efect cresterea standardelor de calitate si, implicit, imbunatatirea cadrului legislativ din domeniul nostru de activitate.

Ph-online: Foarte multa lume nu stie care sunt pasii de urmat atunci cand te simti inselat de prestatorii de servicii sau de comercianti?

Corneliu Buzu: Consumatorii se vor adresa in primul rand operatorului economic (care a prestat serviciul sau de la care a cumparat produsul), solicitand solutionarea pe cale amiabila a problemei intampinate (conform procedurii nationale si europene de solutionare a petitiilor consumatorilor). In cazul nesolutionarii respectivei probleme, pe cale amiabila, consumatorul nemultumit se poate adresa, cu o reclamatie scrisa, Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, ocazie cu care va prezenta si copii xerox ale documentelor doveditoare achizitiei sau prestarii serviciului, precum si orice acte relevante pentru justa solutionare a reclamatiei.

Ph-online: De Sarbatorile Pascale, cum s-a derulat operatiunea MOV? Au fost aplicate amenzi mai mari ca in anii trecuti sau dimpotriva?

Corneliu Buzu: Cu ocazia Sarbatorilor Pascale, comisarii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova au desfasurat actiuni de control la 104 operatori economici din municipiul Ploiesti si de pe raza judetului Prahova, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale, conformitatea si modul de etichetare a produselor alimentare specific Pastelui (carne preambalata, peste si preparate din peste, oua, vopsea de oua, ciocolata si produse din cacao, tablete si figurine pe baza de cacao si grasimi vegetale, produse de patiserie si vin).

A fost controlata cantitatea de 20.850 kg produse, aplicandu-se sanctiuni contraventionale in valoare totala de 930.000 lei. Comparativ, in anul 2014, au fost controlati 72 de operatori economici, fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 290.000 lei.

Deficientele constatate:

- Carne de pui fara elemente de identificare;

- Carne de porc fara informare privind data expirarii;

- Carne tocata amestec fara informare privind specia animala si procentul amestecului;

- Carne si preparate din carne cu data durabilitatii minimale depasita;

- Carne congelata cu dubla etichetare, inducand in eroare consumatorii asupra pretului real;

- Peste congelat la care nu se respecta temperatura de depozitare, fiind pastrat la

- 4 grade Celsius, fata de -18 grade Celsius, prevazut, iar pe eticheta acestuia nu erau informatii privind procentul de glazura;

- Lipsa informatii cu data expirarii pestelui congelat vrac;

- Oua fara informatii cu privire la termenul de valabilitate si a metodei de crestere a gainilor;

- Produse de patiserie si cofetarie fara informatii cu privire la gramajul acestora, a datei valabilitatii si nu erau inscriptionate ingredientele alergene;

- Produse din ciocolata cu ambalajul deteriorat si bomboane de ciocolata vrac fara termen de valabilitate afisat;

- Vin depozitat sub influenta directa a razelor solare si lipsa probe sigilate la comercializare a vinului vrac.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.