Adrian Rotaru: “Dupa municipiul Bucuresti, suntem casa judeteana de pensii cu cel mai mare numar de beneficiar, 196.008 pensionari”

Publicat in Interviul saptamanii 08 Ianuarie 2015 Actualizat: 08 Ianuarie 2015 4783 ori
Google+ WhatsApp
Adrian Rotaru: “Dupa municipiul Bucuresti, suntem casa judeteana de pensii cu cel mai mare numar de beneficiar, 196.008 pensionari”
Adrian Rotaru: “Dupa municipiul Bucuresti, suntem casa judeteana de pensii cu cel mai mare numar de beneficiar, 196.008 pensionari”

Ph-online: Cati pensionari sunt in judetul Prahova? Comparativ cu alte judete cum se situeaza Prahova?

Adrian Rotaru: Ca sa va raspund exact, conform Raportului Statistic al Casei Nationale de Pensii Publice, am intrat in luna noiembrie 2014 cu un numar de 196.008 pensionari prahoveni. Mai mult de jumatate dintre acestia, respectiv 140.427, sunt pensionari de limita de varsta. Astfel, dupa municipiul Bucuresti, suntem casa judeteana de pensii cu cel mai mare numar de beneficiari. De ani buni ocupam o pozitie fruntasa intr-un astfel de top. E si normal, deoarece Prahova este unul dintre judetele cu un numar mare de locuitori, dar si cu un grad ridicat de industrializare. Motiv pentru care si volumul de lucru al institutiei noastre este foarte mare. Avem, de exemplu, foarte multi pensionari care au lucrat in grupe superioare de munca, fapt care duce la multe solicitari de recalculare a pensiilor in functie de aceste conditii. De asemenea, numarul celor care lucreaza in strainatate este tot mai mare, ca atare este in crestere si numarul pensiilor cu stagii lucrate in UE, precum si in tarile cu care Romania are incheiate conventii internationale.

Ph-online: Sunt vesti bune pentru pensionari in 2015? Se stie daca vor avea bani in plus la pensie?

Adrian Rotaru: Da. Bugetul asigurarilor sociale votat, chiar zilele acestea, este mai mare fata de cel de anul trecut si asigura indeplinirea tuturor angajamentelor luate de catre Guvern, inclusiv majorarea pensiilor cu 5%. Deci o veste buna pentru aproape 200.000 de pensionari prahoveni. De asemenea, pensile sociale vor creste de la 350 la 400 de lei, masura de care vor beneficia cam 15.000 de prahoveni, iar decizia Curtii Constitutionale privind recalcularea anumitor pensii va fi implementata. Tot de la inceputul lui 2015, mai mult de 1.000 de pensionari prahoveni isi vor primi majorate indemnizatiile privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice. Un alt lucru bun pentru o categorie de pensionari este ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, esalonat, se restituie sumele reprezentand debite recuperate de la pensionari in perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2014.

Ph-online: Legislativ sau normativ, ce ar trebui sa se schimbe in sistemul actual de pensii? Cum vedeti lucrurile?

Adrian Rotaru: Modificarile care s-au adus Legii nr. 263/2010 privind sistemul unic de pensii pblice au demonstrat ca lucrurile nu sunt batute in cuie, ca totul este perfectibil si acest lucru se face tinand cont de situatia economica si sociala a societatii romanesti. Sunt convins ca, in functie de necesitatiile pensionarilor, dar si de posibilitatile statului, lucrurile se vor aseza in scurt timp.

Ph-online: Cat timp credeti ca va mai trece pana cand pensia sau alocatia nu vor mai fi aduse de postas? Nu se poate implementa un alt sistem, sa nu mai umble factorii pe strazi cu sute de milioane de lei in genti?

Adrian Rotaru: Daca in ceea ce priveste alocatiile nu ma pronunt, intrucat acestea nu sunt de competenta institutiei noastre, in privinta pensiilor pot spune ca numarul prahovenilor care opteaza pentru plata acestora in cont curent sau cont de card este in continua crestere. Casa Judeteana de Pensii Prahova face diligentele necesare ca tot mai multi pensionari sa isi primeasca astfel banii. In acest sens, sunt incheiate conventii pentru plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card cu majoritatea bancilor. Aproape 57.000 de pensionari prahoveni au optat, pana in prezent, pentru acest tip de plata a pensiei, iar numarul lor, asa cum am spus, este in crestere.

Ph-online: Credeti ca sistemul de pensii se va bloca la un moment dat? Are statul solutii de rezerva pentru a implementa o strategie de rezerva?

Adrian Rotaru: Din punctul meu de vedere, sistemul public de pensii nu are in momentul de fata nici un fel de risc pentru plata pensiilor, iar prin masurile adoptate de Guvern se demonstreaza ca statul are o strategie in acest sens. Desi perioada de criza, prin măsurile adoptate de Guvern in decursul ultimelor luni, numarul locurilor de munca a crescut astfel incat raportul dintre numărul salariaţilor şi cel al pensionarilor se află la cel mai bun nivel, din 2008 până în prezent. In momentul de fata, raportul salariat-pensionar este de 1,2 si sunt sigur ca o sa creasca. Reducerea cotelor de contributii de asigurari sociale cu 5% este o masura binevenita, care va impulsiona crearea de locuri de munca. Mai mult, dupa cum se stie deja, persoanele care platesc contributii de asigurari sociale (CAS) pot beneficia atat de pensie de la stat, cat si de pensie administrata privat, in functie de valoarea CAS-ului platit in decursul anilor, pana la varsta de pensionare.

Ph-online: Ce tara din Europa are cel mai performant sistem social de pensii? S-ar putea implementa vreodata si la noi asa ceva?

Adrian Rotaru: Recent, intr-un top prezentat de catre Wall-Street.ro, cele mai performante sisteme de pensii din lume sunt cele din Danemarca, Olanda, Australia, Elvetia si Suedia. Precum vedeti, cele mai multe sunt din Europa. Aceste sisteme sunt intr-o anumita masura asemanatoare sistemului nostru de pensii. Acesta este format dintr-o componenta publica, statul platind pensii din bugetul de stat in functie de varsta si salariul contribuabilului, si o componenta obligatorie privata, angajatorii fiind obligati sa vireze o parte contributii in fonduri de pensii private. De asemenea, angajatii și angajatorii pot face contributii si la un fond de pensii facultativ. Asadar, cred ca ne indreptam in directia corecta.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.