Madalina Lupea, subprefect: Faptul ca, din ce in ce mai mult, femeile ocupa functii de conducere inseamna o recunoastere a meritelor acestora

Publicat in Interviul saptamanii 26 Noiembrie 2014 2718 ori
Google+ WhatsApp
Madalina Lupea, subprefect: Faptul ca, din ce in ce mai mult, femeile ocupa functii de conducere inseamna o recunoastere a meritelor acestora
Madalina Lupea, subprefect: Faptul ca, din ce in ce mai mult, femeile ocupa functii de conducere inseamna o recunoastere a meritelor acestora

Madalina Lupea, subprefectul judetului Prahova: “Faptul ca, din ce in ce mai mult, femeile ocupa functii de conducere inseamna o recunoastere a meritelor acestora, o tendinta fireasca in evolutia societatii”.

Reporter: In  perioada cat ati fost  subprefect (aproape 4 luni), cum ati cataloga institutia Prefecturii? Cum merge Guvernul din teritoriu?

Madalina Lupea: Pentru exercitarea de catre prefect a prerogativelor care ii revin potrivit legislatiei in vigoare, se organizeaza si functioneaza institutia prefectului, sub conducerea prefectului, reprezentantul guvernului in teritoriu si garantul respectarii legii si a ordinii publice la nivel local. Obiectivul principal il reprezinta un act guvernamental de calitate, sustinut de institutii respectabile si de functionari onesti, responsabili si profesionisti, cu o activitate orientata catre interesul cetateanului.

In cele 4 luni in care am ocupat functia de subprefect, am constatat aplicarea intocmai a principiilor mai sus mentionate. Lucrez cu o echipa de profesionisti ce reprezinta o entitate solidă, cu o interactiune constanta, o buna comunicare intre functionari si intre acestia si cetateni, precum şi un nivel ridicat de angajament şi de eficienta in atingerea obiectivelor. “Guvernul din teritoriu” aplica strict Programul de Guvernare si asigura un feed-back al realitatii din zona administrativa catre factorii de decizie si institutiile centrale. In acelasi timp, aplica legislatia impartial, transparent si obiectiv.

Reporter: Ce eveniment deosebit v-a marcat activitatea de subprefect, in sens bun, dar si in sens neplacut, eventual. Daca ati avut parte de asa ceva?

Madalina Lupea: Institutia Prefectului lucreaza dupa reguli si proceduri bine stabilite, aplicate de un colectiv profesionalizat, caracterizat prin disciplina si experienta indelungata pe acest segment al administratiei. In acest fel, am avut placuta surpriza de a nu avea nici o surpriza neplacuta !

Reporter: In Prahova, Guvernul din teritoriu este al femeilor. Conduc mai bine femeile? Avem sefa la DNA, sefa la CSM, sefe la partid; pentru prima data, la alegerile prezidentiale au participat doua femei si au obtinut scor bun. Este revolutia feminina in voga din nou? Sau este o normalizare, tinand cont ca in Europa, in toate structurile politice femeile au posturi cheie?

Madalina Lupea: Intr-adevar, Institutia Prefectului in Prahova este condusa de doua femei, fiind de altfel singura institutie din tara in care functia de prefect si cea de subprefect sunt detinute de femei. N-as face o comparatie intre abilitatile si performantele femeilor si cele ale barbatilor intrucat cred ca totul se reduce la capacitatea de munca, pregatirea profesionala, seriozitatea si implicarea de care dau dovada cei care ocupa functii de conducere.

Faptul ca, din ce in ce mai mult, femeile ocupa asemenea functii inseamna o recunoastere a meritelor acestora, o tendinta fireasca in evolutia societatii. Asa cum am mai spus-o, o femeie de succes are nevoie de putere de munca, abilitati de comunicare, flexibilitate, si nu in ultimul rand de o prezenta pozitiva pentru cei din jurul sau.

Reporter: Ce serviciu deconcentrat  functioneaza mai slab decat ar trebui sau decat v-ati dori? Care merge mai bine?

Madalina Lupea: In spiritul actelor normative in vigoare, Prefectul conduce/coordoneaza serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale. In cadrul sedintelor de lucru, membrii colegiului prefectural raporteaza si analizeaza stadiul implementarii programelor, politicilor, strategiilor si planurilor de actiune de la nivelul judetului sau al localitatilor acestuia, nevoile si dificultatile cu care se confrunta serviciile publice deconcentrate, propunand masuri in vederea îmbunatatirii activitatii.

Nu putem vorbi despre o ierarhie ori despre o comparatie intre performantele acestor servicii intrucat activitatile desfasurate au caracter specific diferit, insa putem afirma, cu certitudine, ca aceste servicii publice isi desfasoara activitatea in mod corespunzator iar conducatorii acestora au raspuns de fiecare data cu promptitudine si profesionalism solicitarilor

Reporter: Ce masuri luate de Prefectura Prahova ajung direct la oameni, ce fel de atributii are Prefectura, pentru ca sunt foarte multi oameni care habar nu au de acest  lucru?

Madalina Lupea: Atributiile prefectului sunt in mod expres prevazute in cap.III al Legii 340/2004, republicata si as face referire in primul rand la asigurarea, la nivelul judetului a aplicarii si respectarii Constitutiei, a legilor, a ordonantelor si a hotararilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum si a ordinii publice.

Aceasta inseamna ca Institutia Prefectului, la fel ca si Guvernul Romaniei, pe care il reprezinta in teritoriu, lucreaza pentru si in interesul cetatenilor.

Masurile de protejare a populatiei fata de efectele dezastrelor, cele de asigurare a ordinii publice, a integritatii persoanei si a bunurilor acesteia, a sanatatii si a protectiei sociale, a dreptului la proprietate, petitie si informare, sunt principalele atributii si atribute care leaga direct Prefectura de cet

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.