Alexandru Baloi, manager Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti: “Ne-ar trebui cel putin inca o linie de garda de urgente minore si mai ales o baza de personal in specialitatea medicina de urgenta si imagistica”

Publicat in Interviul saptamanii 27 Octombrie 2014 3344 ori
Google+ WhatsApp
Alexandru Baloi, manager Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti: “Ne-ar trebui cel putin inca o linie de garda de urgente minore si mai ales o baza de personal in specialitatea medicina de urgenta si imagistica”
Alexandru Baloi, manager Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti: “Ne-ar trebui cel putin inca o linie de garda de urgente minore si mai ales o baza de personal in specialitatea medicina de urgenta si imagistica”

Alexandru Baloi, manager Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti: “Ne-ar trebui cel putin inca o linie de garda de urgente minore si mai ales o baza de personal in specialitatea medicina de urgenta si imagistica”

 

Cum se prezinta acum Spitalul Judetean din Ploiesti? Ce minusuri sau plusuri sunt comparativ cu anii precedenti?

 

Alexandru Baloi: Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti reprezinta cea mai mare unitate sanitara, prin prisma numarului de paturi (1.080) si a numarului de salariati, (1.981), cea mai importanta, avand un numar de 12 sectii unice in judet, statut de unitate sanitara de urgenta, posibilitati de investigare a cazurilor neegalate de celelalte spitale din Prahova, competente profesionale ale personalului in continua diversificare, un numar de cazuri rezolvate ce depaseste 4.000 pe luna. Fata de diversitatea structurii unitatii sanitare desigur ca intalnim si cateva minusuri cum ar fi:

- neplata tuturor cazurilor rezolvate de catre CAS Prahova, intre 800 si 1.000 de cazuri raman lunar neplatite fiind in afara valorii de contract;

- statutul de spital de urgenta implica obligativitatea rezolvarii tuturor cazurilor care se prezinta in structurile de urgenta si a celor de ambulatoriu, dar venitul spitalului se defineste in baza valorii de contract cu CAS Prahova care este fixa si exprima un numar finit de cazuri contractabile, astfel ajungandu-se la o situatie contradictorie flagranta intre statutul spitalului si modalitatea de contractare cu casa.

- unele echipamente sunt invechite si necesita reparatii si inlocuiri frecvente ale pieselor cu cheltuieli insemnate;

- structura spitalului este impartita in mai multe sedii cu adrese diferite ceea ce genereaza cheltuieli mari cu utilitatile si transportul;

- adresabilitatea este de-adreptul sufocanta dupa-amiezele si in zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale, cu toate consecintele neplacute ce decurg de aici si anume aglomeratie, timpi mari de asteptare in UPU;

- atitudinea unora dintre salariatii spitalului care lasa de dorit si care necesita schimbare rapida;

- deficit marcant de personal, indeosebi pentru unele specialitati medicale

(medicina de urgenta, ATI, radiologie)

Plusuri:

- In prezent asigurarea necesarului de medicamente si materiale sanitare la un nivel de subzistenta in conformitate cu listele de d.c.i.-uri, anexe la contractul cu CAS.

- Incheierea contractelor de servire pentru cea mai mare parte din echipamente, astfel prevenind timpii mari de asteptare in cazul aparitiei defectiunilor, un bun exemplu in acest sens fiind durata de doar 2 zile cat a fost tomograful nefunctional, cand am inlocuit tubul uzat;

- Achizitionarea de echipamente noi, moderne (aparat de roentgen diagnostic digital, linie de videoendoscopie full HD)

- Accesarea unor noi programe de sanatate (ATI-pacient critic, IMA) care degreveaza financiar spitalul prin finantarea unor actiuni specific;

- Competente profesionale ale personalului care, coroborate cu echipamentele moderne de diagnostic si tratament conduc la reusite profesionale care nu sunt la indemana oricarui spital;

- Demararea unor ample lucrari de reparatii si modernizare la nivelul SJUP avand ca sursa de finantare Consiliul Judetean Prahova care au debutat in anul 2014 si se vor derula pana in anul 2016, iar odata incheiate ne vor permite sa atingem dezideratul de a fi un spital modern, curat, cu conditii hoteliere satisfacatoare si care sa respecte in totalitate legislatia in vigoare, cu privire la organizare si conditii igienico-sanitare;

- Initierea actiunii de acreditare a spitalului care se va derula pana la sfarsitul anului 2015 si care, am ferma convingere, ca va asigura premisele favorabile incheierii unor contracte satisfacatoare cu CAS incepand cu anul 2016 prin obtinerea unui punctaj maxim.

Din ce se reflecta in media, in ultima perioada mai ales, cele mai multe probleme sunt legate de modul in care sunt tratati pacientii (la urgente se asteapta foarte mult, comportamentul unor angajati lasa foarte mult de dorit, si ar mai fi conditiile de spitalizare - aglomeratia pe sectii, lipsa bazei materiale pentru pacienti, igiena precara). Cum se vad lucrurile din scaunul dumneavoastra de director?

A.B.: La UPU se asteapta destul de mult, uneori de ordinul orelor, din cateva considerente; primul invocat fiind cel al deficitului de personal de specialitate (24 de posturi normate de medicina de urgenta si doar 9 medici angajati), motiv pentru care am organizat concurs pentru ocuparea a 12 posturi in aceasta specialitate, insa numai un singur candidat s-a inscris. Imediat ce se va finaliza procedura de concurs vom cere aprobare la minister pentru infiintarea a inca o linie de garda pentru urgente minore care pot fi solutionate de catre medicii de medicina generala. Un alt motiv pentru care se asteapta in UPU este reprezentat de faptul ca pacientul este investigat prin analize de laborator, radiografii, echografii, tomografii, consult si reconsult de specialitate si este firesc sa procedam in acest mod in vederea obtinerii unui diagnostic cert cat mai rapid avand personal calificat si o baza materiala corespunzatoare. Unele dintre sectiile spitalului (cardiologie, neurologie, interne, neurochirurgie) sunt mai aglomerate datorita faptului ca sunt sectii unice la nivel de judet si sunt incadrate cu medici de un inalt profesionalism foarte cautati de pacienti.

In ceea ce priveste comportamentul care lasa de dorit al unora dintre salariatii spitalului, astept sa mi se aduca la cunostinta toate abaterile pentru a putea demara cercetarea administrativa si acolo unde se impune cercetarea disciplinara cu aplicarea masurilor sanctionatorii asa cum sunt exprimate in codul muncii.

 Cum vedeti dvs un triaj de succes. Ce-ar trebui sa se intample la judetean ca sectorul UPU, urgentele, sa fie la un standard ridicat?

A.B.: Revenind la timpii de asteptare din UPU, trebuie sa discernem intre asteptarea la triaj, in acest caz asteptarea se poate explica doar prin faptul ca un alt pacient venit mai devreme sau cu un cod superior de urgenta este consultat in acel moment si asteptarea in spatul de consultatie sau in observator cand pacientul asteapta rezultatul investigatiilor de laborator sau imagistice sau consultul/reconsultul de specialitate timp in care primeste tratament, de cele mai multe ori perfuzabil care necesita mai mult timp, uneori de ordinul orelor, pentru a fi aplicat. Ce ar trebui facut pentru a se scurta timpii de asteptare, sunt cateva solutii si anume: acoperirea deficitului de personal si inainte de asta existenta unei baze de personal in specialitatea medicina de urgenta si imagistica satisfacatoare, infiintarea a cel putin inca o linie de garda de urgente minore, si nu in ultimul rand organizarea unei infrastructuri de medicina primara si de specialitate in ambulator care sa ofere o alternativa viabila pacientilor dupa amiezele si in zilele de weekend si sarbatori legale.

 Pentru ca este un subiect si o realitate la nivel global, Ebola trebuie tratata cu maxima responsabilitate. Asadar, cum ati proceda, daca intr- o buna zi, s-ar prezenta la UPU un pacient cu simptomele febrei hemoragice. Exista un cod standard pe care tarile Uniunii Europene il aplica in asemenea cazuri?

A.B.: Am primit de la MS proceduri operationale privitoare la acest subiect, au fost transmise, prelucrate si asumate de intreg personalul sectiilor si compartimentelor indiferent de specific. Au fost achizitionate si distribuite in spital echipamente specifice de protectie in conformitate cu specificatiile tehnice transmise de MS. In cazul in care un pacient se prezinta intr-una din structurile de urgenta ale spitalului cu simptomatologie specifica febrei hemoragice Ebola, coroborata cu un context epidemiologic sugestiv (activitate intr-o zona de focar) se izoleaza imediat pacientul si se anunta DSP Prahova pentru continuarea activitatilor procedurate de MS.

 Va mandriti cu medicii din spital? Ce sectii duc lipsa de medici specialisti in acest moment?

A.B.: La SJUP lucreaza medici cu o competenta profesionala la superlativ, care, in conditiile lipsei de personal, a dotarii tehnice insuficiente, sunt capabili sa ofere servicii medicale de inalta tinuta, comparabile cu cele mai prestigioase clinici universitare. Ca se intampla uneori ca pacientii sau rudele lor sa fie nemultumiti de prestatia medicala este profund regretabil, insa o presupusa culpa medicala trebuie sa lasam sa fie judecata de organismele si institutiile abilitate si nu prin procese publice pentru ca principalul efect advers al acestor manifestari este scaderea increderii populatiei in corpul medical, adesea fara justificare.

 Ce se intampla cu sectiile exterioare ale Judeteanului? Cum puteti rentabiliza activitatea acestora, printr-o mai mare solicitare sau o directionare substantiala de fonduri, in functie de specificul sectiei.

A.B.: Sectiile exterioare functioneaza de la inceput (1974) in sedii secundare ceea ce duce la o crestere a costurilor referitoare la utilitati si transport, sunt private de linii de garda pentru radiologie, ATI si laborator cu toate neajunsurile ce decurg de aici. Asa dupa cum precizam inca de la inceputul anului 2014 perspectiva pentru viitorul pe termen mediu (5-8) ani este de a construi o cladire anexa sediului de la nord unde sa reunim toate sectiile exterioare. In acest moment al existentei SJUP vorbim despre un punct de cotitura in istoria spitalului in care vom incheia capitolul 1974-2013, in care activitatea s-a desfasurat in conditii improprii uneori, in care profesionalismul si curajul personalului medical au compensat lipsurile si deschidem o noua pagina unde vom vorbi despre o unitate sanitara moderna, eficienta, curata, dezirabila in acceptiunea pacientilor si a personalului.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.