Calin Viorel, director executiv DGASPC Prahova: “Personalul Directiei a inteles ca, in ciuda salariilor mici din sistem, are obligatia sa trateze fiecare potential beneficiar de prestatii si servicii cu respectul cuvenit”

Publicat in Interviul saptamanii 19 Octombrie 2014 8798 ori
Google+ WhatsApp
Calin Viorel, director executiv DGASPC Prahova: “Personalul Directiei a inteles ca, in ciuda salariilor mici din sistem, are obligatia sa trateze fiecare potential beneficiar de prestatii si servicii cu respectul cuvenit”
Calin Viorel, director executiv DGASPC Prahova: “Personalul Directiei a inteles ca, in ciuda salariilor mici din sistem, are obligatia sa trateze fiecare potential beneficiar de prestatii si servicii cu respectul cuvenit”

Calin Viorel, director executiv DGASPC Prahova: “Personalul Directiei a inteles ca, in ciuda salariilor mici din sistem, are obligatia sa trateze fiecare potential beneficiar de prestatii si servicii cu respectul cuvenit

Ce s-a schimbat in institutia dumneavoastra, de la scandalul din vara anului 2013? Care este in oglinda imaginea activitatii DGASPC Prahova?       

                                             

Calin Viorel: La modul general pot sa va spun ca s-a schimbat atitudinea ca institutie fata de beneficiari si problematica acestora. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este o institutie publica si fiecare salariat a inteles ca trebuie sa trateze problemele celor aflati intr-o situatie dificila cu atentia cuvenita. Concret, s-a redus timpul de asteptare pentru emiterea unui certificat de incadrare in grad de handicap, iar pentru persoanele nedeplasabile care dovedesc acest lucru printr-un act medical s-a infiintat echipa mobila care realizeaza evaluarea la domiciliul solicitantului. De asemenea am luat unele masuri pentru a reduce numarul deplasarilor pe care solicitantul sau reprezentantul acestuia trebuia sa le faca la sediul nostru in vederea intocmirii dosarului.

Persoanele cu dizabilitati vor mai fi umilite pentru un certificat medical?             

C.V.: Personalul DGASPC a inteles ca, in ciuda salariilor mici din sistem, are obligatia sa trateze fiecare potential beneficiar de prestatii si servicii cu respectul cuvenit, mai ales ca aceste persoane sunt intr-o situatie grea nu din cauza lor ci din cauze total independente de ei. Sunt convins ca nimeni nu-si doreste sa fie bolnav si sa solicite eliberarea unui certificat de incadrare in grad de handicap. Acest fapt este confirmat si de masurile amintite mai sus, drept urmare pot spune ca nimeni nu este pus in situatia de a fi umilit.

Ce proiecte intentionati sa dezvoltati pentru urmatorii ani? 

C.V.:Principalul proiect pe care ni l-am propus ca institutie este ca in continuare, in stransa colaborare cu Consiliul Judetean Prahova, sa atragem fonduri europene nerambursabile care sa asigure dezvoltarea serviciilor sociale, atat pentru copii, cat si pentru adulti, astfel incat sa raspundem in cat mai mare masura nevoilor acestora. Astfel se va asigura atat o interventie rapida cat si o continuitate a serviciilor oferite. Mentionam ca orice noua sursa financiara contribuie la imbunatatirea calitatii prestatiilor oferite.

Un alt proiect pe care il am in vedere este ca la nivel de institutie, in masura in care legislatia permite, sa reduc la minim birocratia si timpul de asteptare pentru solutionarea unei cereri, sau unui oricare alt gen de solicitare atat din partea persoanelor fizice cat si din parte institutiilor cu care DGASPC interactioneaza.

Daca ati putea, ce anume ati schimba in Romania in sistemul social actual? 

 

C.V.:Cred ca ar fi destul de multe de schimbat, dar in primul rand as schimba ideea ca toti cei care beneficiaza dintr-un motiv sau altul de o prestatie din partea statului roman sunt "asistati social". Nu este corect ca s-a pus aceasta eticheta, daca stam sa ne gandim ca, spre exemplu,

- un pensionar a muncit o viata pentru pensia pe care o primeste, deci este un drept cuvenit;

  - o persoana cu dizabilitati beneficiaza de o indemnizatie fiindca s-a aflat sau este in incapacitate de munca

Aceasta mentalitate ar fi primul lucru care ar trebui schimbat pentru ca sistemul social din Romania sa ofere drepturi si servicii intr-un mod corect si cuvenit fara a pune beneficiarii sistemului in situatia neplacuta sa cerseasca un drept care li se cuvine.

Ce loc ocupa judetul Prahova, intr-un top national, la numarul centrelor de batrani si copii?.

C.V.:Ca numar de centre pentru persoane adulte cu handicap si centre de copii, judetul Prahova, ocupa un loc fruntas, bineinteles acesta fiind direct proportional cu numarul de locuitori din judet.

Concret, sunt 11 centre pentru adulti si 9 centre pentru copii. Trebuie facuta precizarea ca din punct de vedere al serviciilor oferite s-au facut si se fac in continuare eforturi pentru imbunatatirea calitatii acestora. Spre exemplu, prin efortul Consiliul Judetean Prahova, incepand cu 01.09.2014, alocatia zilnica de hrana atat pentru copii cat si pentru adulti a fost majorata cu 15%, situatie care ne plaseaza sensibil peste media nationala.       

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.