Viorel Călin (DGASPC): ”Voi face lobby pentru modificarea legii”

Publicat in Interviul saptamanii 07 Iulie 2014 Actualizat: 07 Iulie 2014 5396 ori
Google+ WhatsApp
Viorel Călin (DGASPC): ”Voi face lobby pentru modificarea legii”
Viorel Călin (DGASPC): ”Voi face lobby pentru modificarea legii”

 

Noul director interimar al DGASPC Prahova, Viorel Călin, susţine că va face lobby pe lângă parlamentarii de Prahova pentru modificarea legii care îi vizează pe beneficiarii acestei instituţii, în sensul eliminării birocraţiei care îi pune pe bolnavi de drumuri.

 

Sunteţi pregătit să faceţi faţă provocărilor dintr-o instituţie ca DGASPC care are o activitate atât de diversificată şi care a fost implicată într-un scandal?

 


Viorel Călin: Fără îndoială că nu este o instituţie fără anumite probleme, cel puţin din câte am văzut la televizor şi din câte am auzit înainte să vin aici. Vin dintr-o instituţie care are cel puţin la fel de multe probleme, la prima vedere, ca DGASPC, şi sunt convins că experienţa de 13 ani la Casa Judeţeană de Pensii şi lucrul cu o categorie de beneficiari oarecum asemănătoare celei care beneficiază de prestaţiile DGASPC mă va ajuta în misiunea aceasta foarte grea pe care mi-am asumat-o. Ştiu că nu e uşor, dar sunt un om obişnuit să facă faţă provocărilor şi nu m-au speriat niciodată munca şi noul. Iau totul ca o provocare şi sunt convins că voi duce lucrurile la bun sfârşit.

 

Ce aţi simţit când vi s-a spus că veţi fi detaşat aici?

 

V. C.: Prima reacţie a fost una de nesiguranţă, din cauza faptului că am fost martor şi eu la scandalurile care au fost, dar eu am mai avut legătură în trecut cu această instituţie, prin natura activităţii pe care am desfăşurat-o, şi ştiam că lucrurile nu sunt chiar aşa cum au fost prezentate în presă.

 

Ce planuri pentru cele şase luni de interimat?

 

V. C.: În perioada următoare mi-am propus ca, în timp scurt, să fac o analiză completă a instituţiei, că cunosc bine oamenii cu care lucrez şi să încerc să acopăr nevoile pe care le are instituţia în momentul de faţă şi să evităm pe viitor toate probleme care ar putea să producă nereguli în funcţionarea instituţiei. Principalul meu plan pentru lunile în care voi fi detaşat aici este să creez un mediu mai bun pentru beneficiari care şi aşa sunt o categorie văduvită din anumite puncte de vedere şi vreau ca măcar atât să facem, să le uşurăm un pic suferinţa pe care o au.

 

Care sunt punctele fierbinţi ale DGASPC?

 

V. C.: Cred că au rămas un pic cele care au fost dezbătute acum un an, dar o mare parte din probleme au fost rezolvate. Lucrurile au mai intrat pe făgaşul normal, dar îmi propun să eliminăm în totalitate aceste probleme legate de bolnavii care se prezintă la comisie şi care sunt într-o stare avansată de degradare a sănătăţii şi netransportabili. În general, e o mare problemă de comunicare. Beneficiarii nu au toate informaţiile acolo unde trebuie. Mulţi vin pe aici, deşi nu ar trebui să mai vină. Este nevoie de o comunicare mai bună între instituţie şi administraţiile locale. Cei care locuiesc mai ales în mediul rural au foarte greu acces la informaţie. Primul lor punct de reper pentru luarea informaţiilor este primăria. Dacă aceasta nu comunică foarte bine cu noi şi vice versa, se întâmplă astfel de cazuri. Eu spun că, în perioada următoare, activitatea se va îmbunătăţi şi sigur nu veţi mai vedea la televizor oameni în cărucioare cu rotile pe la noi. Teoretic, ei nu ar trebui să mai vină la noi, dar unii mai vin din cauza lipsei din informaţie, nu pentru că îi cheamă cineva. E o problemă legată de plata acestor drepturi. Aici e un vid legislativ pentru că, deşi persoana intră în posesia unui certificat pe care îl primeşte prin poştă, pentru ca acesta să fie şi plătit corespunzător gradului de handicap, omul trebuie să vină să facă o cerere aici. Mi se pare în neregulă... Dacă ai obţinut un certificat, el trebuie să fie şi plătit pentru că nu vine nimeni să îl ia pentru a-l ţine acasă.

 

Avem parlamentari de Prahova. Le puteţi cere modificarea legii...

 


V. C.: Avem parlamentari şi cred că aceasta va fi prima iniţiativă a mea ca director la DGASPC, şi anume să merg să fac lobby să se modifice legea în acest sens. Am văzut că pe masa Guvernului e un proiect care vizează modificarea Legii 448/2006, la articolul 85, şi, dacă tot nu s-a modificat momentan, poate modificăm şi acest punct. Scopul este să eliminăm birocraţia care este în momentul de faţă.

 

Ce veţi face după cele şase luni? Vă întoarceţi la Pensii sau, dacă vi se propune, optaţi să rămâneţi aici?

 

V. C.: Dacă în primul rând eu voi fi mulţumit de activitatea pe care o depun aici şi lucrurile vor merge bine, şi dacă mi se va propune, cu siguranţă voi rămâne. Am venit aici de pe funcţia de inspector la serviciul Stabiliri prestaţii, am fost o perioadă şef serviciu şi cunosc foarte bine activitatea. Doar prestaţia diferă un pic şi am o experienţă suficientă pentru a face faţă cu brio.
Activitatea e foarte diversificată şi fiecare problemă în parte este spinoasă şi, în acelaşi timp, delicată. Nu lucrezi, de exemplu, cu nişte copii obişnuiţi, pentru că ei au ori probleme de sănătate, ori familiale. La fel, persoanele adulte sunt toate cu dizabilităţi. Nu mă sperie aceste aspecte şi, chiar dacă sunt atâtea probleme, numărul de beneficiari e mai mic decât cel de la Casa de Pensii. La DGASPC lucrează şi foarte mulţi oameni competenţi şi sunt sigur că mă pot baza pe ei.

 

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.