Marian Marcu (Direcţia Agricolă): ”Este posibil ca fermierii afectaţi de inundaţii să fie despăgubiţi”

Publicat in Interviul saptamanii 16 Iunie 2014 2216 ori
Google+ WhatsApp
Marian Marcu (Direcţia Agricolă): ”Este posibil ca fermierii afectaţi de inundaţii să fie despăgubiţi”
Marian Marcu (Direcţia Agricolă): ”Este posibil ca fermierii afectaţi de inundaţii să fie despăgubiţi”

Aproximativ o mie de hectare de culturi au fost afectate de ploile abundente din ultima perioadă, iar meteorologii anunţă o perioadă îndelungată de caniculă şi secetă. Cu toate acestea, specialiştii se aşteaptă ca anul agricol să fie unul bun. Detalii despre aceste aspecte aflaţi în interviul de mai jos de la purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Prahova, Marian Marcu:

 

Cum arată agricultura Prahovei după precipitaţiile abundente din ultimele luni? Au fost produse pagube?

 

Marian Marcu: Precipitaţiile abundente şi căzute pe o perioadă relativ îndelungată de timp au creat probleme fermierilor din judeţul Prahova chiar în zona de câmpie unde predomină cultura mare. Aproximativ o mie de hectare au fost afectate, în special culturi de porumb şi floarea-soarelui, de fenomenul de băltire şi inundarea parţială a unor suprafeţe. Este vorba despre 800 de hectare cu porumb şi 200 de hectare cu floarea-soarelui. După ce apele s-au retras, fermierii au trebuit să reînsămânţeze acele suprafeţe, astfel că în momentul de faţă suntem, ca şi suprafaţă ocupată cu culturi de primăvară, aproape de cea prevăzută şi propusă de fermieri. Aceştia au fost nevoiţi să suporte încă o dată costurile de semănat, ceea ce înseamnă lucrările de pregătire a terenului şi sămânţa.

 

Producţia este în pericol de fie afectată din cauza întârzierilor?

 

M. M: Sunt şanse puţine să se întâmple lucrul acesta întrucât tehnologia a avansat, fermierii au utilaje performante, au folosit hibrizi în mod special la porumb, dar şi la floarea-soarelui care au perioadă scurtă de vegetaţie, astfel că ei pot avea producţiile aproape de cele estimate. Până când nu vede producţia în hambar, pentru fermier totul este masă verde. Este important cum va fi vremea în continuare. S-au anunţat temperaturi ridicate pe o perioadă îndelungată după ce vom trece de aceasta ploioasă. Totuşi, hibrizii folosiţi sunt rezistenţi la perioade de secetă şi suntem optimişti că vom avea producţii bune. Umiditatea în sol este optimă, poate chiar puţin exces de umiditate de la precipitaţiile căzute în ultima perioadă, dar sperăm să nu mai avem fenomenul de băltire, în special inundaţii care să compromită de această dată culturile, pentru că de aici încolo chiar nu mai pot fi reînfiinţate.

 

Care sunt costurile pe care trebuie să le suporte fermierii pentru reînsămânţare?

 

M. M: Pentru reînfiinţarea unui hectar de porumb sau de floarea-soarelui, costurile suportate de fermieri în plus faţă de cele prevăzute iniţial sunt undeva la 700 de lei/hectare. Să acopere aceste costuri ar trebui să aibă o producţie de o tonă în plus la porumb sau 500 de kg la floarea-soarelui.

 

Există posibilitatea ca ei să obţină subvenţii pentru reînfiinţarea culturilor?

 

M. M: Există posibilitatea să primească despăgubiri aşa cum cei din sectorul legumicol vor primi. Există un proiect de act normativ prin care legumicultorii ale căror spaţii protejate au fost afectate de căderile masive din iarnă pot primi despăgubiri. Ministerul Agriculturii ne-a solicitat date despre suprafeţele de teren arabil, din câmp, adică cele aproape o mie de hectare despre care vorbeam, şi este posibil ca şi aceşti fermieri să fie despăgubiţi.

 

Au fost câteva episoade de grindină în ultimele zile. Au fost afectate culturi?

 

M. M: Avem informaţii că în judeţ a căzut grindina în mai multe zone. A căzut chiar şi în Ploieşti, a căzut în mod special în zona neprotejată de sistemul antigrindină. În momentul de faţă, avem o singură înştiinţare de la o persoană care deţine o livadă şi care a depus înştiinţare la Direcţia Agricolă prin care ne semnala pagube produse în urma căderilor de grindină. Există procedura standard, s-a mers la faţa locului, s-au făcut şi poze, s-a instrumentat un dosar şi urmează ca acest fermier să fie despăgubit de firma de asigurare, fie e posibil să fie despăgubit printr-un act normativ. Aşteptăm şi noi informaţii de la minister.

 

Cum se prezintă în acest moment cultura de grâu? Ce spun previziunile cu privire la producţie?

 

M. M: În general, se prezintă bine, s-a dezvoltat foarte bine, iarna a fost propice pentru culturile de toamnă, iar precipitaţiile din primăvară au contribuit la dezvoltarea normală a acestora. Exceptând anumite porţiuni unde a fost exces de umiditate, din cauza precipitaţiilor din primăvară, culturile se prezintă bine. Nu ne hazardăm în a vorbi de producţii pentru că, până când grâul nu ajunge în hambar, deocamdată este masă de bun ca cel de anul trecut, care a fost unul dintre cei mai buni din ultimii zece. verde. Fermierii speră totuşi ca plusul de producţie de pe suprafeţele neafectate să acopere lipsa de pe suprafeţele afectate de excesul de umiditate.

Campania agricolă în momentul de faţă decurge în mod normal. Ne aşteptăm să fie un an agricol bun. Cel puţin pentru culturile de toamnă influenţa vremii este mai puţin importantă pentru că există umiditate suficientă ca atât culturile de grâu şi rapiţă, care ocupă cea mai importantă suprafaţă dintre cele cultivate, să genereze producţii mulţumitoare pentru fermieri. Dacă discutăm despre culturile de toamnă- porumb şi floarea-soarelui, de asemenea se prezintă bine şi, dacă vor trece cu bine şi de arşiţa şi seceta anunţate în perioada iulie-august, fermierii vor avea producţii bune, astfel că, per ansamblu, considerăm că va fi un an agricol bun. Sperăm să fie la fel ca cel de anul trecut, care a fost unul dintre cei mai buni din ultimii zece.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.