Rareş Enescu (PSD): ”Sunt un om de echipă şi un om de partid”

Publicat in Interviul saptamanii 03 Iunie 2014 2825 ori
Google+ WhatsApp
Rareş Enescu (PSD): ”Sunt un om de echipă şi un om de partid”
Rareş Enescu (PSD): ”Sunt un om de echipă şi un om de partid”

Rareş Enescu, secretarul general al PSD Prahova şi consilier judeţean, vorbeşte despre rezultatul la alegerile europarlamentare, despre dorinţa sa de a deveni vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, dar şi alte subiecte în interviul de mai jos:


Cum apreciaţi rezultatul pe care PSD Prahova l-a obţinut la alegerile europarlamentare? Mulţumitor sau ţinta propusă era mai mare?

 

În primul rând, aş vrea să mulţumesc prahovenilor care la alegerile europarlamentare din 25 mai au votat Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC. Felicit echipa de europarlamentari ai Alianţei şi pe toţi cei care au candidat pentru efortul depus, dar şi echipele de campanie ale celor trei formaţiuni care s-au completat foarte bine. Sunt absolut convins că în mandatul de 5 ani ce va urma, europarlamentarii care ne vor reprezenta la Bruxelles vor pune în practică cel mai important mesaj al acestei campanii şi îi vor face pe prahoveni mândri că sunt români. Trebuie să remarc faptul că aceste alegeri au o semnificaţie specială pentru noi, în condiţiile în care am reuşit să avem primul europarlamentar socialist din Prahova, pe domnul Laurenţiu Rebega. Suntem încrezători că va fi vocea Prahovei în Parlamentul European şi îi dorim mult success !

Rezultatul obţinut în judeţul Prahova a fost bun, în opinia mea. PSD, UNPR şi PC au demonstrat că sunt o forţă în Prahova, câştigând practic 11 colegii electorale din cele 12 existente, inclusiv zone considerate tradiţional liberale, cum ar fi spre exemplu Valea Prahovei, dar şi localităţi cu primari PNL sau PDL –Câmpina, Baicoi, Breaza, Slănic, Albeşti, Berceni, Magurele, Pacureti, Lipanesti, si altele. Oricum rezultatele vor fi analizate în structurile interne ale partidului, iar în măsura în care se va considera oportun, se vor lua măsuri organizatorice, pentru a pregăti foarte bine alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

 

2. Un post de vicepreşedinte al CJ Prahova este liber după ce Laurenţiu Rebega a fost ales europarlamentar. După cum aţi declarat recent, v-aţi dori să fiţi noul vicepreşedinte al CJ. Ce vă recomandă? Aveţi susţinere în acest sens?

 

Aşa cum am mai spus, îmi doresc sa fiu vicepreședinte al Consiliului Judeţean Prahova. O decizie în acest sens se va lua însă în partid. Eu mă consider pregătit pentru a ocupa această poziţie, atât din punctul de vedere al gestionării activităţilor ce ţin de administraţia judeţeană, pentru că sunt consilier judeţean la al doilea mandat, cât şi din punct de vedere politic, cu cei 16 ani de experienţă politică pe care îi am. Adaug aici şi cunoştinţele pe care le-am acumulat timp de 4 ani în calitate de consilier personal al președintelui Consiliului Judeţean Prahova, dl. Mircea Cosma. Nu se pune problema de susținere, eu fac parte dintr-o echipă care a câștigat alegerile în multe scrutinuri electorale. Sunt un om de echipă şi un om de partid.

3. Care este opinia dvs legată de situaţia actuală din PNL? Spre ce credeţi că se îndreaptă partidul?

 

Situaţia actuală din PNL se califică de la sine, nu cred că mai este nevoie de comentarii din partea politicienilor. O fac în primul rând cetăţenii, electoratul PNL, iar direcţia spre care se îndreaptă acest partid, după ce a luat decizia de a ieşi de la guvernare şi de a rupe USL, a fost calificată la vot, cu rezultate sub aşteptări.

Această strategie total împotriva voinţei electoratului care ne-a acordat încredere şi voturi la alegerile din 2012 s-a dovedit dezastruoasă pentru liberali şi în Prahova, unde – aşa cum v-am spus – la europarlamentarele din 25 mai am reuşit să câştigăm localităţi cu primari PNL care au ajuns în aceste funcţii datorită candidaturilor sub sigla USL. Aşadar, alegătorii au ştiut să facă diferenţa şi să îi sancţioneze pe cei care nu au respectat votul din 2012. Este unul dintre semnalele foarte importante ale acestor alegeri. Dacă liberalii vor fi suficient de receptivi să înţeleagă avertismentul electoratului, încă mai au timp să îşi revină.

4. V-aţi aşteptat ca Antonescu să renunţe la candidatura la prezidenţiale?

 

Cred că mulţi dintre liberali nu s-au aşteptat la o astfel de decizie, dar aşa se întâmplă atunci când baza unui partid este ruptă de cei care iau decizii. Probabil că vom afla vreodată care au fost culisele acestei decizii controversate, însă ce vreau să vă spun este că un lider politic nu poate acţiona doar pentru sine însuşi, el trebuie să ia în calcul toate consecinţele faptelor lui. Dacă succesiunea de gesturi politice pe care Crin Antonescu le-a făcut în acest an, pornind de la ruperea USL, până la demisia din funcţia de preşedinte al PNL şi renunţarea la candidatura pentru prezidenţiale, a declanşat situaţia pe care o vedem acum în Partidul Naţional Liberal, atunci poate că fostul lider liberal ar fi trebuit să se gândească mai mult şi să acţioneze o dată şi bine.5. În contextul politic actual, ce schimbări vor exista în administraţia locală prahoveană? Îşi vor pierde liberalii posturile din administraţie?

 

Contextul politic actual este în fierbere. Eu îmi exprim speranţa că în Consiliul Județean vom face în continuare majoritate cu colegii de la PNL. Așa e normal, pentru că alegătorii ne-au votat ca să ducem la capăt programul pe care împreună ni l-am asumat.
Dacă vom constata că se conturează alte tipuri de alianţe, vom lua măsurile care se impun, astfel încât să nu punem în pericol proiectele de interes public pentru cetăţenii judeţului Prahova.6. Din punctul dvs de vedere, ce şanse ar avea în acest moment dreapta unită (dacă se uneşte) împotriva PSD? Se simte stânga ameninţată de dreapta?

 

Sunt câteva elemente foarte importante pe care cetăţenii trebuie să le ia în calcul atunci când urmăresc dezbaterile politice actuale despre unificarea dreptei : cine sunt cei care vor să unifice dreapta, de ce vor acest lucru, dacă partidele de dreapta s-au reformat după rezultatul catastrofal de la alegerile din 2012, de ce dreapta are aceiaşi lideri asupra cărora planează tot felul de suspiciuni, ce a făcut dreapta pentru români cât timp a fost la guvernare ? Sunt întrebări fireşti care, deşi ies din vârtejul dezbaterilor actuale, sunt utile pentru fiecare alegător. În perioada 2010-2012, dreapta din România a impus austeritatea prin tăierea salariilor şi pensiilor, precum şi alte decizii care au dus la limitarea consumului. Stânga şi-a început guvernarea prin repararea acestor măsuri abuzive, ale căror victime au fost cetăţenii. Astăzi, după doi ani de guvernare, stânga a adus creştere economică şi venituri mai mari pentru cetăţeni. Cum să ne simţim ameninţaţi de unificarea dreptei ? Acest demers are un scop strict electoral, noi avem treabă să guvernăm şi după cum dovedesc cifrele, o facem bine !7. Unii spun că Victor Ponta ar trebui să rămână premier până în 2016, pentru a nu lăsa căruţa în drum, alţii spun că ar trebui să candideze la prezidenţiale. Dvs ce credeţi?

 

La fel ca toţi colegii mei din Prahova, îl susţin pe Victor Ponta indiferent de decizia pe care o va lua ! Există, de asemenea, o susţinere foarte mare pentru premierul Victor Ponta în toată ţara, şi s-a văzut acest lucru cu prilejul mitingurilor electorale care s-au organizat în marile centre urbane, în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare. Având în vedere încrederea pe care Victor Ponta o are în rândul electoratului, rezultatele guvernării, scorul obţinut la europarlamentare de Alianţa PSD-UNPR-PC şi nu în ultimul rând faptul că sondajele de opinie care îl dau pe Victor Ponta câştigător al alegerilor prezidenţiale indiferent de contracandidat, nu avem niciun motiv să ne grăbim. Decizia finală se va lua la toamnă, în cadrul unui Congres şi eu cred că este foarte bine că se întâmplă aşa.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.